Najdi forum

MAČJE BOLEZNI

mene pa neki zanima, če daš mačka pregledat na razne bolezni, in potem cepit….kakšna je možnost, da se maček kljub temu okuži, ker je v soseščini vse polno mačkonarjev, ki se kar tako potikajo okoli in pridejo v stik

Seveda vedno obstaja možnost, da se maček, ki prosto hodi okoli in prihaja v stik z drugimi živalmi:
– česa naleze,
– ga druga žival ali človek poškoduje,
– zaužije strup,
– ga povozi avto.

Pod osnoven in nujen tretma vsake mačke, ki hodi brez nadzora tudi ven, bi po mojem mnenju moralo soditi naslednje:
– kastracija/sterilizacija,
– cepljenje proti kužnim boleznim,
– cepljenje proti levkozi (cepi se seveda PO testiranju na levkozo/FAIDS, nikoli brez njega),
– cepljenje proti steklini,
– redno odpravljanje notranjih zajedavcev (mačke se namreč okužijo z njimi predvsem preko plena – s tem mislim na gliste in trakulje),
– zaščita pred zunanjimi zajedavci (bolhe, klopi, ušesne garje).

mačkonar mene pa zanima kaj se je zgodilo s tistim muckom ki si ga tako grdo zapustil

mačkonar,

če gre v bistvu za to, da te skrbi predvsem, česa se lahko ti nalezeš od mačka,
ki hodi naokoli, naj dopišem še tole:

Večina bolezni, sploh tistih najbolj zahrbnih in neodzravljivih, se ne prenaša z mačka na človeka.
V dobro mačka so zato vsa cepljenja proti kužnim boleznim, levkozi itd.

Za svojo zaščito in zaščito ostlaih živali in ljudi s katerimi prihaja maček v stik, se mačke, ki hodijo ven, cepi proti steklini.

Zajedavce je potrebno redno odpravljati, kot sem napisala, maček se z njimi okuži preko plena, nekateri so seveda prenosljivi na ljudi, ne pa vsi. Nosečnice naj na primer ne čistijo mačjih WCjev brez zaščitnih rokavic (zaščita pred toksoplazmozo, če z njo pred nosečnostjo še niso bile okužene).

Če bi se maček zunaj okužil z npr. garjami, je pač potrebno zdravljenje, tu nimaš kaj.

Z mikrosporijo pa je tako, da so spore v okolju in se lahko zgodi, da ti preneseš mikrosporijo na mačka in ne maček nate. Tudi tukaj nimaš kaj, gre pač za glivično obolenje, ki ga je potrebno zdraviti, če do njega slučajno pride.

Hvala za informacije…SVETILNIK, nič se ni zgodilo, misliš da bi bil kakšen človek res sposoben mačku vzeti toplo gajbo,hrano in vodo-dvomim.Jaz sem bil samo jezen na Yo, ki pa resnici na ljubo res ne zna komunicirati z ljudmi, sem šel malo prebrati poste kjer ona odgovarja, se ljudje zlo razburjajo.Hja, tile nasveti meni ne pomagajo kaj dosti, jaz sem mačka probal ujeti že ene parkrat, da bi ga dal v kletko in peljal v zavetišče, ker kot sem že napisal nimam možnosti mačka imeti.Mu bom pa nudil to kar mu trenutno dokler je mraz, potem bomo pa videli, saj možno je, da bo sam kam šel.

mačkonar,

pokliči v pristojno zavetišče. Naj mačka ujamejo oni ali pa naj ti pripeljejo in posodijo živolovko. Ker ja maček, glede na to da je divji, prostoživeč, ga je potrebno tako tudi obravnavati – mačka je potrebno kastrirati, označiti in vrniti nazaj v okolje.

Kastriran maček ne bo izpostavljen okužbi s FAIDSem in levkozo, prav tako pa ne bo produciral naokoli novih neželenih mladičev.

kaj je to žilavka in kdo plača veterinarja

Živolovka. Gre za žičnato kletko, ki se zapre na dotik na ploščo. Ko maček stopi dovolj globoko vanjo, do hrane, vratca padejo. Uporablja se jo za lovljenje prostoživečih mačk.

Veterinarska oskrba prostoživeče mačke je strošek občine. Mačko se nato sterilizirano/kastrirano vrne v okolje, kjer je bila odlovljena.

če prav razumem, jaz pokličem azil v Vitovlje, oni so baje za našo občino in oni pridejo, mačka ujamejo, ga oskrbijo veterinarsko, račun pošljejo občini, mačka pripeljejo nazaj in ga spustijo…

Tako bi idealno gledano moralo biti, vendar:

Glede na to da se z reševanjem problema brezdomega mačka (po tem kar si napisal, sklepam da prostoživečega) ukvarjaš prvič, sploh pa glede na to da nisem prepričana, da so zadeve z Vitovljem glede mačk kot je treba (da prostoživeče zares vračajo v okolje) in ker ne vem, če ima tvoja občina sigurno sklenjeno pogodbo (in ne delajo samo preko naročilnic) predlagam, da se obrneš na prostovoljce društva, ki deluje na tvoje področju. Ker z zavetiščem veliko sodelujejo, ti bodo znali dati najbolj točne podatke, kako postopati v tvojem primeru in na koga se obrniti.

Predvidevam, da bo, glede na pristojno zavetišče, pravi naslov Društvo za zaščito živali Severne Primorske, njihova stran je tukaj:

Obrni se, prosim, čimprej na njih in sporoči, če ste zadevo za mačka uspešno uredili.

Se opravičujem, društvo se imenuje Društvo prijateljev živali Severne Primorske.

Kontakti:

Društvo prijateljev živali Severne Primorske
p. p. 61
5290 Šempeter pri Gorici

Dosegljivi smo na telefonski številki 031 252 236 ali 041 864 555.

Na voljo smo vam pa tudi na e-naslovu [email protected] ali [email protected]

ja pa bodo oni prišli v občino Cerkno 10 km ven v gribe iz Cerknega, to je približno 70 km do Gorice

To so kontakti društva, ne zavetišča. Nanje se obrnite za nasvet, kako postopati z mačkom in koga kontaktirati (ali najprej kličete občino, da izda naročilnico ali kar direktno v zavetišče). Ker delajo na tem področju in imajo posledično kontakte tako z občinami kot zavetišči, bodo znali najboljše svetovati, morda lahko kakšen njihov prostovoljcev celo pomaga.

Pred enim tednom mi je umrla mačka, pri veterinarju sem bila vsaj 6x, nekajkrat so ji zamenjali zdravila. Na koncu pa je vseeno umrla, diagnoza: pljučnica. Ker je veterinarska ambulanta pri nas precej slabo obskrbljena, sem v dvomih..

Mačka je zelo hitro dihala 14dni, hropla, na koncu kašljala, ni jedla, temperaturo je imela le enkrat, vsa zdravila proti pljučnici niso pomagala oz. so , ampak le za nekaj ur. Lahko, da je imela tudi mačji aids so rekli, ker je imela oslabljen imunski sistem…po moje ga ni imela, kr mamo še enega mačka, ki je zdrav.

Kljub temu, da mačke več ni, bi rada vedla, če je blo to res to

če mi kdo lahko pove kaj več…se vnaprej zahvaljujem

Žal mi je za tvojo muco, ampak tudi jaz mislim, da je imel veterinar prav in da je mucka verjetno res imela mačji AIDS ali pa levkozo. To da je drug mucek zdrav še nič ne pomeni. Eni zbolijo, drugi ne. Škoda, da je niste testirali potem bi sigurno vedeli, če je bila pozitivna.
Verjetno je veterinar glede na klinične znake predvideval da ima aids, pa tudi zato, ker nobeni antibiotiki niso prijeli. Koliko pa je bila muca stara?

Mogoče ti bo kdo drug kaj več vedel povedat.

Drži se!

največji problem pri živalih je to,ker je teško postaviti diagnozo, uboga mucka

Hvala za odgovore, muca je bila stara okrog 4leta, je bila pa večino časa bolj bolehna (vnetje oči, občasno driska, zadnje leto jo je tudi nogica precej bolela). To vse smo si razlagali kot posledico slabih pogojev, v katerih je živela, prej kot je prišla k nam. Večino časa je preždela zunaj, sosedi jo tudi hranili niso kaj prida.

Bogica, naj počiva v miru!

Glede mucka, ki ga imaš bi ti svetovala, da ga testirajo na mačji aids in levkozo. Tudi na videz zdrav mucek je lahko okužen. Če bi se izkazalo, da je okužen, muc seveda lahko še dolgo živi, če ima urejene pogoje. Moraš pa ga opazovati in biti pravočasno “budna” v kolikor bi se pokazali kakršni koli bolezenski znaki, pa čeprav je to samo izcedek iz oči, kihanje itd… rana, ki se slabo zdravi, razjede v ustih itd… Zdravila ni, ampak se mucka zdravi glede na simptome. V kolikor je okužen mora biti izoliran od drugih mačkov, ker aids in levkoza se prenašata.
Lp.

New Report

Close