Najdi forum

macja trava

Lep pozdrav!!! Ker imamo doma mladega mucka,se zanimam za stvari,ki jih potrebuje.Slisala sem da mora jesti macjo travo,ker se mu lahko naredi kepa dlak v zelodcu,zaradi ciscenja. Zanima pa me,kje se jo dobi? Ali se prav imenuje macja trava in ali lahko kaj skodi mucku?

Moja muca mačje trave, ki se kupi v trgovini in je podobna pšenici, ne mara. Obožuje pa ciperus, ki se kupi v cvetličarnah.

Moj maček pa recimo tisto iz trgovine naravnost obožuje: če je ne pase, pa leži na njej. To so pač mački, ali jim je kaj všeč ali pa ne. Skratka, to travo dobiš v vseh večjih (Interspar, Mercator, ipd.) in specializiranih trgovinah (v škatli so zrna, kot pšečnica, ki jih namočiš in pustiš nekaj dni, da zraste).
Mojemu mucku paše tudi natrgana trava s kakega lepega travnika. Pa mamino drevo življenja si je prisvojil. Ta mu je posebej všeč.

Mačja trava se dobi v vseh večjih trgovinah, Merkator Špar itd… in v specializiranih trgovinah za male živali. Ni pa nujno da mucek je mačjo travo. Lahko mu daš tudi navadno travo, ki jo nabereš na travniku, oddaljenem od prometnih cest. Jaz imam nekaj navadne trave, kupljene v seminarni, posajene v cvetličnih lončkih tako, da jo imajo moji mucki vedno na razpolago.

Trava, ki jo kupiš v cvetličarni, pogosto ni primerna za žival (bodisi je škropljena ali kako drugače predelana). Trava, ki jo napuliš na travniku, lahko vsebuje parazite (npr. trakuljo). Najbolj zanesljivo bo, da posadiš travo, vzgojeno iz semena in namenjeno mačkam (dobiš v trgovini za male živali), v lonček. Najbolje je, da imaš več lončkov (npr. 3) in je med njimi presledek 5-6 dni. Tako ima muca na voljo svežo travo, ko stara uvene in ni več lepa.

Pazi na rastline, ki so podobne travi (oz. sploh vse rože). Moje mačke silno rade prigriznejo vse, kar je zelenega. Mnogo rastlin pa vsebuje toksine in tudi če niso razglašene za strupene rastline, lahko pri mački sprožijo prebavne motnje. Strupena je npr. dracena, ki ima travi podobne liste. Vse te rastline je treba odstraniti izven dosega mačk (uganka zase) ali obdati s čvrsto mrežo.

Ko muca začne uživati travo, pogosteje bruha. To navadno lastnike odvrne od uporabe trave. V resnici pa se ji prebava šele urejuje. Kasneje je bruhanje le redko. Muca pa se s tem znebi dlake, ki jo poliže in pogoltne. Muca travo potrebuje za boljšo prebavo!

Svetujem ti Vitakraft Cat Grass mačjo travo v roza škatli. Jaz jo kupujem v Kaliah (Semenarna) ali v Mercatorju – hipermarketu.

Irena!
Kaj pa božično žito? Jaz ga za moje mackone uporabljam ze od lanskega bozica in moram reci, da ga obozujeta. Se posebej zato, ker so stebla te trave nekoliko debelejsa in jih lazje odgrizneta.

Kar pa se tice dracene in njenega prezivetja: moja je pristala precej visoko na steni, obesena na makrameju. Seveda dalec okoli ni nicesar po cemer bi mackona lahko plezala. DELUJE! Menda pa delujejo tudi rezine sveze limone obesene na rozo.

[img]http://www.danasoft.com/sig/ostrzkla.jpg[/img]

Sama sem na enem božičnem žitu prebrala, da ni primerno za uživanje in je za domače živali lahko strupeno. Je zelo lep okras, ampak prej se velja prepričati, od kod prihaja, ali je le okras, ali pa lahko tudi muca odgrizne kakšen košček.

Metodo nedosegljivosti na steni uporabljam tudi sama. Samo nič ne visi na makrameju, ker bi nanj moji mački čisto udobno skočili in splezali kamor pač že. Je ena taka polička, na kateri ni prostora, da bi super-cat doskočila. (Meri ene 20 cm in je na višini 2m). Gori pa se stiskata dve prestrašeni roži. Če so rože na tleh, se mi zdi lepša rešitev zamrežitev kot pa rezine limone, ki se posušijo (fuj!) in zgrbančijo.

Pri božičnem žitu je strupeno samo žito, trava ki zraste iz tega žita pa ni strupena.

Irena!
“Gori pa se stiskata dve prestrašeni roži”
Moram reci, da se ze dolgo nisem tako od srca nasmejala, kot ob tem odgovoru! Opis izjemno dobro ustreza mojim rozam! ;))))))))))))

Sem malo vprasala naokoli in jana&B ima povsem prav, strupena so le semena, ker so razkuzena in zato neprimerna za prehrano. Vendar pa hkrati razmisljam kaksne so moznosti, da muc skupaj s travo poje tudi kaksno seme. (vsaj pri meni jo vedno izpulita iz loncka!)

Vse macje trave, ki sem jih poskusila so sedaj pa so bile prevec mehke – saj jo muc sploh ne more odgrizniti ????? Ali sem imela samo jaz smolo z izbiro trave ali so taksne vse?

[img]http://www.danasoft.com/sig/ostrzkla.jpg[/img]

razprava me precej zanima, ker menim, da moramo dokoncno ugotoviti, kaj se splaca. dejstvo je, da za macjo travo (pakirano kot tako) in tisti prilozeni plasticni loncek precej racunajo. iz razkuzenih semen zraste verjetno pogojno uzitna trava (jaz je se zmeraj ne bi dajala mojim mucam)? no, odvisno, kaj to razkuzilo sploh je. travo se morajo muce nauciti odgrizniti. moje so kmalu ugotovile, da je najbolje pri tem nagniti glavo in napasti od strani, ne z vrha. najbolje jim je tudi pomagati tako da sami spulimo eno travico (pojoco) in jim jo trdno drzimo, da grizejo in se ucijo. potem postanejo kmalu pravi zajcki.

Pšenica v božičnem žitu je RAZKUŽENA s preparati proti plesni, ….. Tudi jaz mislim, da ni za mačke!!!!

Vsak “strup”, oz. razkužilo ima določeno karenco (koliko časa zadeva ni priomerna za uživanje). Jaz ne bi reskirala. KAj pa veš… Sicer pa pokliči v Semenarno, ki pakira to žito in vprašaj.

New Report

Close