Mačja hrana iz DM-a
Mojemu mucku (staremu cca. 6 mesecov), sem kupovala hrano Almo nature mokro in brikete, pa je jedel bol tako, tako. Zdaj pa sem mu kupila hrano iz dm-a (mokro in brikete-losos) pa je NORI na njih. Kaj pa v tem primeru svetujete? Hillsa niti povohal ni, kupovala sem mu tudi Aplaws. Sej po eni strani mi je malo bizarno gledat na deklaracije in ocitavat kaj vse je v hrani in česa ni, ker ko pogledam sosedove macke, ki dobivajo najcenejso hrano pa ravno tako zivi ze 7 let.
Večkrat je bila že debata o hrani. to je vedno aktualna tema
Jaz sem še vedno mnenja, da so nekatere hrane predrage ( in ni vedno visoke korelacije cena – kakovost) in hrana iz hipermarketov tudi ni tako škodljiva kakor tu eni pišejo. Naši mački jesta med drugim hrano iz lidla, starejša je stara 13 let. Tisto o 20 letih je prej izjema kot pravilo. Hja najstarejši zemljan je tudi star več kot 115 let??, pa ne moremo trditi, da tisti ki umre pri 90 letih, je še mlad, in da to ni (visoka) starost, kajne Yo?
Če mačka nima težav s hrano, ji lepo mirne vesti daj hrano, ki jo mačka ima rada. (pa ne zdaj pisat, da pridejo težave z leti, odpoved ledvic in podobno) Kolikor vem o tem ni nobene potrjene znanstvene raziskave, kar pa je edino verodostojno. Do obolenj, alergij lahko pride tudi, če mačko prehranjujete z najkvalitetnejšo hrano, ni nikjer nobene garancije, da bo ob najkvalitetnejši hrani žival zdrava in preseže pričakovano starost.
Pod tole ER, se tudi jaz podpišem. Imam dve muci, pobrani iz ceste. Ko sem dobila pred 17 leti prvo je bila polna glist, kost in koža sta jo bila in ko je izgubljala, kmalu po tem, ko je prišla k meni, prve zobke, sem mislila, da ne bo preživela. Mali je prišel tri leta za njo, pa sta se po dveh dneh njenega nezaupanja in zavračanja, tako vzljubila in navezala, da je bilo prav ganljivo.
No ona 17 in on 14 let, jesta viskas, friskas, feliks mokro hrano, enako je bilo z briketi. Zdaj na res stara leta jima dajem brikete RC za stare mačke. Kartoteki imata pri veterinarju od takrat, ko je bila muca sterilizirana, mucek pa kastriran. Po tem sta obiskala veterinarja zaradi bolezni le še vsak po enkrat, ko sta bila na antibiotikih. Potrkam ob les.
Sta zdrava, dlaka svetleča, iz gobčkov nič ne smrdi, zobje zdravi, jetrni testi bp, ledvičke zdrave, kaj naj sploh še želim. Ko me je veterinar vprašal, kaj jesta, sem povedala po pravici, on pa mi z nasmehom potrdil naj kar jesta kar imata rada.
Danes so časi, ko tudi sami marsikdaj pogledamo, kaj bomo dali v nakupovalni voziček. Zato nikar imeti slabe vesti, če kupujete mucam ali kužkom hrano v DM, Mullerju, Šparu. Tudi če bi živela vaša živalca le 7 ali malo manj ali malo več let, ste lahko zadovoljni, ker je bila ob vas srečna, redno hranjena, imela urejen dom in ljubečo roko in besedo. Nič hudega, saj ne vemo, če bi muce rade živele 20 let.
Še vedno sta na konzervah feliksa, samo brikete sem spremenila, ko sem zasledila, da obstajajo taki za stare muce. Ampak, brikete jesta moja dva v majhnih količinah. Vsak dan sicer ampak res v zelo majnih količinah. Približno tako, kot bi ljudem ponudila piškote, kakšnega pač vzameš, ker so na mizi. Glavna hrana jima je v konzervah, res pa je, da jo imata ves čas na voljo, prav tako kot brikete. In menda ravno zato, ker imata hrano ves čas na voljo, jesta večkrat, po malo in zato nikoli nista bila debela. Mogoče je tudi to dobro za njuno zdravje in počutje.
To, ali lahko puščaš brikete (konzerv in ostale mokre hrane ravno ne bi) ves čas na voljo, je odvisno od mačke do mačke. Večina jé skoz po malo ja, ampak eden od mojih dveh je po takšnem hranjenju ratal preveč bajskast. No drugi pa res hodi na 10 minut gledat v skledo, vzame ven 5 briketkov in gre stran.
Res je, tudi sama ne razumem zakaj tako kritizirate dm macjo hrano. V hrani za macje mladice (dm znamke) je 50% mesa, med tem ko je v hrani, kupljeni v trgovini specializirani posebej za male zivali, zgolj 20% mesa (miamor hrana).
Brikete se zmeraj kopujem n&d, ki bi naj bili najvisje kakovosti, pri mokri hrani sem pa preklopila na dm znamko.