Maček zaprt na balkon v stanovanjskem bloku
Če veš kdo je lastnik tega stanovanja greš tja in jih vprašaš zakaj imajo mačka na balkonu.
Možno, da imajo v stanovanju že kakšnega mačka pa dajo med tem časom, ko so odsotni tega na balkon, pa ju potem ko pridejo domov postopoma združujejo. Lahko, da imajo mucka v začasni oskrbi in je balkon namenjen karanteni.
Seveda je možno tudi, da so “debili”, ki vzamejo mucka v stanovanje, potem se pa bojijo za razne kičaste predmete, ki jim krasijo stanovanje, ali pa so tolk mahnjeni na čistočo, da preštevajo dlake, ali pa se je mucek v stanovanju kdaj kam polulal pa ga imajo zato na balkonu.
Skratka jaz bi jih šla vprašat.
V tem primeru, ne glede na to, da lastnikov ne poznaš je nekako edina možnost, da greš in povprašaš v čem je stvar.
Za prijavo ni osnove, razen če bi šlo za mačka, ki bi bil tam cele dneve brez hrane in vode v sončni pripeki …
Lahko, da mijavka preprosto zato, ker hoče noter k ostalim. Lahko, da je na balkonu, kot je bilo že omenjeno v karanteni, ker je ali “frišno” s ceste ali pa celo bolan. Mogoče zato, da je ločen od ostalih v odsotnosti lastnikov, lahko da lastniki celo ne vedo, da mijavka.
Poznam primere, ko mački in psi hrup zaženejo šele nekaj časa potem, ko lastnik odide od doma.
Če je tja zaprt samo zato, da imajo mir pred njim je to sicer skrajno neprimerno, vendar pa kljub temu ne vidim točno kaj bi lahko pravzaprav “uradno” storila.
Uf, nočem da izpade kot da samo kontre dajem, mogoče mačku res ni najbolj prijetno, tudi ne vem kako z njim ravnajo sicer, vendar pa dvomim, da trpi. Moji so pogosto več ur prostovoljno na (zamreženem) balkonu, se sončkajo, “lovijo” stvari na oni strani mreže ipd. imajo pa ves čas odprta vrata. Tale maček očitno noče biti sam na balkonu, to da mijavka pa še ne pomeni da trpi, lahko, da samo tečnari (ušesom še vedno neprijetno, ni pa nujno, da je z njim kaj narobe).
Še ena možnost je pa, da gre za breznajočo mačko, ki je tja “odstranjena”, da ne bi vsega pomarkirala. V tem primeru bi pomagala sterilizacija, vendar pa se bo zopet treba pogovoriti z lastniki. Vem kako zoprno je lahko mačje mijavkanje, sploh če niti naša mačka ni, vendar pa so razlogi res lahko zelo različni.
Osebno svojim mačkam nikdar ne odprem katerihkoli vrat dokler tečnarijo, zato pravzaprav redko tečnarijo, ker vedo, da se bo prej kaj zgodilo, če bodo tiho.
Tudi, če je v sosednjem bloku se da zelo enostavno ugotovit kdo je lastnik tega stanovanja. Počakaš pred vhodom in stanovalca, ki gre iz bloka vprašaš. Še najbolje vprašat kakšno starejšo osebo. Glede na to, da se sliši mijavkanje do vašega bloka ga tudi tukaj slišijo in sigurno boš izvedela kdo je lastnik.
Kaj pa zvečer, ko se stemni. A se vidi luč v stanovanju. Možno, da so lastniki kam odpotovali. Možno, da je lastnik v stanovanju, pa se mu je kaj zgodilo. Možno, da je bil prepih pa so se balkonska vrata zaprla, možno, da je mucek od kje padel na ta balkon, stanovanje pa je prazno. Skratka možnih variant je več. Jaz bi vsekakor šla poizvedovat.
To se dogaja morda kak mesec dni nekaj ur na dan. Tako, da maček ni s ceste pobran, v karateni pa tudi ne, ker imajo včasih vrata na balkonu odprta in se maček prosto giblje. Glede trpljenja sem mislil, v tem pomenu, da maček hoče v stanovanje, pa ne sme in zato posledično mijavka, mijavka, mijavka, da bi se ga usmilili in ga pustili not v stanovanje.
Če se bo zadeva nadaljevala bom šel do lastnikov in jim povedal za moteče mijavkanje, ki se sliši v sobo tudi če je okno zaprto. Tudi sami doma imamo mačke, smo na podeželju (jaz pa trenutno privat stanovanje), mačke niso hišne, se pa večkrat rade poležavajo na kavču, ampak nikoli ne mijavkajo….
No vsaki mačji muhi ravno ni za ustreči imaš pa seveda tudi ti pravico do miru in tišine zato kar stopi do njih in poizvedi v čem je stvar. Saj poznaš – lepa beseda lepo mesto najde – včasih celo drži 😉
Mogoče celo mislijo, da je mačku, sedaj ko je lepo vreme na balkonu všeč in ga zato ob svojem odhodu pustijo tam. Njemu pa postane dolgčas, ali pa je lačen, mora na wc … in potem mijavka.
ah joj, ti si nestrpna, ne morem verjeti da se vtakneš v eno samo besedo ”kičasto”. Oseba, ki je to napisala je zgolj predvidela oz. podala primer in ne obsoja nikogar.
To, da muc večino dneva mjavka zaprt na balkonu ziher ni v redu, pojdi vprašat kaj ni v redu, že po odzivu lastnika boš lahko sklepala če je vse ok ali ne.
Nisem nikogar obsojala, sem samo omenila možne variante, ker sem doživela že marsikaj, tudi to, da je maček lahko bival le v predsobi in kapalnici v ostale prostore pa ni smel zaradi kičastih okraskov. Doživela tudi, da so mačka vrgli na cesto, ker je skočil na polico kje so imeli postavljene figurice iz kinder jajčkov. Poznam dva primera, kjer sem tudi sama pomagala, ker je maček iz strehe padel na balkon, katerega lastniki so bili na dopustu. Pa tudi primer, (sicer je šlo za psa), da je lastnika zadela kap in je pes 2 dni bil zaprt v stanovanju.
Zato menim, da je v takih primerih kot je ta, nujno treba ugotovit kaj se dogaja.