Maca
Spoštovani,
Zanime me vaše mnenje o prehranskem dopolnilu “maca”, ki naj bi vzpostavilo hormonsko ravnovesje v telesu. Sama sem jo začela uživati, ker naj bi imela ugoden vpliv na plodnost. Najbrž si lahko mislite, kaj vse bi pojedle ženske, samo da bi pomagalo (če so težave z zanositvijo). Ob nakupu sem bila skeptična, zdaj pa lahko povem, da sem presenečena nad učinkom. Namreč – pred jemanjem mace sem imela zelo močan PMS, ki se je v zadnjem času samo še stopnjeval. 10 dni slabega razpoloženja, glavobolov, krčev, napetih prsi, nespečnosti… ni bilo nič kaj prijetno. Ker natančno spremljam svoje cikle, tudi vse PMS simptome zapisujem. Zadnje dva meseca PMS-a skoraj ni! Ker sicer nisem uvajala kakšnih sprememb glede načina življenja, to pripisujem maci. Morda sem naivna in je tudi to samo še ena marketinška poteza… a dejstvo je, da je nekaj vplivalo na moj PMS. Na spletu je o maci kar precej napisano, res pa je, da kakšne zares verodostojne raziskave nisem odkrila, sicer bi vam pripela link…
Hvala, lep pozdrav
Pozdravljeni!
Če se počutite boljše zaradi marketinške poteze ali placebo efekta mace, je tudi to že učinek, ali ne? Temu ne more oporekati nihče. Ostalo ste vse povedali sami.
Ne poznam fiziološkega mehanizma delovanja mace na žleze ali na katere žleze ali organe deluje. To ne pomeni, da ni tega učinka, le da ga jaz ne poznam.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.