M se ne ustavi-hormanske motnje
Stara sem 39 let, enkrat rodila in do 35. leta imela normalne M cikluse, potem pa je 2x letno menstruacija zamujala, jo dobila po 60. ih dneh, potem pa se le ta ni ustavila-potrebne so bile tbl primolut nur; nosečosti ne pričakujem več. Kaj me muči?? Sedaj zadnji dve leti imam sledeči M-ciklus:
M na 60 dni, ki traja 20-30 dni (se ne ustavi sama temveč so vedno potrebne tbl), M zelo močne, včasih šibke. Ginekologinja zavzema stališče, da je po 10 dneh M nujno potrebna zaustavitev z Primolut Nur. Zato moram približno vsake 2,5 meseca jemati te tbl, čeprav me mučijo krčne žile in se mi je tu situacija zelo poslabšala. Torej ne potrebujem zdravljenja za zanositev, KT ne morem jemati, M se mi ne ustavijo- to je glavni problem- kaj je vzrok??????? Sigurno hormonske motnje, vendar katere???Kaj predlagate za pomoč moji situaciji oz. v kateri smeri delati preiskave glede hormonov? Še to: diagnoza, ugotovljena z ultrazvokom: policistični jajčniki; pri UZ pregledih, ki jih imam sigurno enkrat na mesec ali na dva meseca je vedno prisoten vsaj eden pa tudi do pet,šest foliklov.
Spoštovani!
Glede na navedeno je pri vas menstrualni ciklus res precej porušen. Ugotovili so vam policistične ovarije in dokaj pogosto se kontrolirate pri ginekologu. Glede zdravljenja bi priporočal kombiniran estrogensko progesteronski preparat (preparate, ki jih navadno uporabljamo kot oralne kontraceptive) nekaj mesecev, da bi se menstrualni ciklus uredil. Vsekakor pa glede zdravljenja priporočam posvet z vašim ginekologom, ki najbolje pozna vaše stanje.
lep pozdrav!
Še enkrat se javljam. Ne vem če sem čisto jasno opredelila problem. Ginekologinja je namreč predlagala pregled ščitnice oz. drugih žlez, ki bi mi lahko povzročale težave, ne vem pa kje naj začnem z kontrolami. Pa še nekaj – stari ata je imel povečano golšo – je tudi to lahko kakšna dedna povezava? Torej kakšne preizkave bi morala narediti???
Se opravičujem. Za odgovor najlepša hvala.
Tudi jaz sem imela motnje ciklusa in je ginekologinja naredila UZ jajčnikov, maternice, poslala me je v laboratorij na testiranje vseh ginekološko relevantnih hormonov in vse je bilo bp.
Ker pa imam hipotirozo in 2 leti jemljem nadomestne ščitnične hormone, je rekla, da je možno, da ta doza ni več ustrezna. Poslala me je k tireologu na pregled ščitničnih hormonov in ponovno določitev ustrezne doze zdravila. Kolikor sem jo razumela, lahko tako preveč kot tudi premalo delujoča ščitnica povzroči motnje ciklusa (predolgo krvavitev ali pa izostanek menstruacije)
Torej, lahko greš kar k osebnemu zdravniku in že on te lahko pošlje v laboratorij na test ščitničnih hormonov in te nato po potrebi pošlje še k tireologu.