Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje LYRICA – jemanje

LYRICA – jemanje

Spoštovani g. farmacevt,

Imam eno enostavno vprašanje. Ali je možno jemati zdravilo lyrica le enkrat dnevno recimo zvečer, ali je efekt še zmeraj isti in konstanten.Že dlje časa jemljem Lyrico kot psihostabilizator v dozi 2 krat 150 mg zj + zv. po navodilih psihiatra vendar čutim, da je učinek premočan. Psihiater mi je zatorej rekel , naj zvečer kapsulo odprem in vsebino razdelim na dva dela ki naj enega vsujem v kozarec, dodam tekočino in lepo spijem. Drugi del pa naj pustim prosto stati v omari in naj isto ponovim zjutraj, tako naj bi jemal približno 2*75 mg, telo pa bi , kar je najpomambneje v 24 urah dobilo dozo 150 mg četudi jaz morebiti ne bi razdelili na dva popolnoma ekvivalentna dela. Vse to pa naj bi počel zaradi tega, ker sem ravno odprl 150 miligramsko škatlo Lyrice, ki pa je drago zdravilo pravi doktor in ga ne gre stran metati , v lekarni pa tudi če bi vrnil, ga ne morejo uporabiti saj je odprto. Mojemu psihiatru se je zdelo še najbolj domiseln način ta , ki sem Vam ga opisal.
Ker pa se mi tega ne da početi me zanima kaj mislite vi o enratnem jemanju zdravila layrica 150 mg zv.. Saj sem ve ndar že na vzdrževalni dozi in mislim da je enkratna aplikacija zdravila v ta namen popolnoma zadovoljujoča in razumljiva. zaenkrat dozo delim česar imam že poln kufer. prosim pomagajte mi z nasvetom Najlepša hvala že vnaprej

Spoštovani!

Če prav razumem, je sedaj po posvetu s psihiatrom, vaš dnevni odmerek s 300 mg pregabalina znižan na 150 mg.

Odmerjanje Lyrice je odvisno od indikacije. V primeru, da gre za zdravljenje GAD (generalizirane anksiozne motnje – psihostabilizator), je potrebno dnevni odmerek Lyrice (v kolikor celokupni dnevni odmerek preseže 50 mg)razdeliti na najmanj 2 ločena odmerka. Zdravilo ima namreč kratek čas izločanja, in ne more delovati 24 ur, tudi če ste vi že v vzdrževalni fazi.

Na žalost vam toliko časa, dokler vam zdravnik ne predpiše 75 mg kapsul, ne preostane drugega, kot da jih »delite«. Za uspešen nadzor bolezni je namreč kot sem napisal potrebno najmanj 2 x dnevno jemanje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

spoštovani
vljudno vas vprašujem, če lahko v teku enega dneva mešam lyrico in temazepam.
vnaprej hvala zdenko ornig

Spoštovani!

Načeloma kombinacija Temazepama in Lyrice ni problematična in se lahko jemljeta skupaj. Je pa res, da obe učinkovini delujeta zaviralno na osrednji živčni sistem. To se pogosto izkorišča v terapevtske namene – ojačan terapevtski učinek. Na žalost pa se hkrati ojačajo tudi neželeni učinki. V konkretnem primeru to pomeni, da se njuni centralni neželeni učinki (somnolenca – zaspanost, ki se pojavlja tudi čez dan, omotica, motnje koncentracije, čustvena labilnost, glavobol, vrtoglavica, motnje koordinacije in neusklajenost gibov, motnje ravnotežja,…) lahko potencirajo oziroma so izraženi v večji meri. Zaradi tega je pri kombinaciji dveh ali več zdravil, ki delujejo zavirajoče na centralni živčni sistem, potrebna dodatna previdnost.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Lep pozdrav.

Predpisano imam Lyrico 300mg za GAD. Kot sem zasledil, bi moral konzumirati zdravilo 2x dnevno, čeprav ga jaz že več kot 1 leto jemljem 300mg zjutraj in se počutim kolikor toliko OK – zdravili mi je pomagalo.

Ali bi bilo boljše kljub temu po vašem mnenju kapsulo razdeliti v 2 ista odmerka (2 x 150mg) in vzeti polovico – 150mg zjutraj in 150mg zvečer? Bi se mi potem stanje še dodatno izboljšalo?

Seveda bi bil še dodatnega izboljšanja vesel, čeprav se mi zdi, da sem zaradi samega zdravila Lyrica kar napredoval.

Še 1x: Zaradi dodastnega izboljšanja, ker odmerek ne drži 24 ur, bi bilo dobro poizkusiti jemanje 2x dnevno po 150mg?

Kaj pa če bi odmerek zvišal nazaj na 2x 300mg na dan, saj sem že jemal po 2 kapsuli 300mg, vendar sem znižal na 300mg na dan? Ko sem jemal 2x 300mg na dan, nisem imel nobenih stranskih učinkov, tako da izgleda, da zdravilo dobro prenaša moje telo. Kakšen pa je zdravstveni vpliv na telo in organe pri odmerku 600mg na dan? Ker se mi zdi da je to kar visok odmerek ☢️ za GAD?

Se Vam zahvaljujem že vnaprej.

S spoštovanjem,

Peter

New Report

Close