Lymska borelioza
Pozdravljeni,
upam da ste imeli lepe počitnice… Noseča sem 28. tednov in do sedaj nisem imela težav. Moje vprašanje je povezano z Lymsko boreliozo. Pred kratkim sem imela klopa (nekaj ur) in deset dni po odstranitvi se mi je okoli ugriza pojavil manjši krog tipičen za Lymsko boreliozo. Takoj sem bila napotena na infekcijsko kliniko kjer me že štiri dni zdravijo z antibiotikom Lendacin (celotno zdravljenje bo trajalo 14 dni), ki ga dobivam vsako jutro v žilo. Če sem prav razumela so se odločili za agresivnejše zdravljenje (v žilo in ne v obliki tablet) zato, da zdravilo pride tudi do otroka. Zdravnica mi je zagotovila, da je zdravilo varno vendar me vseeno skrbi. Sama zdravilo dobro prenašam in nimam nobenih posebnih reakcij. Zanima me če imate kakšne izkušnje z uporabo teh zdravil v času nosečnosti. Zelo vam bom hvaležna za kakršnokoli informacijo o tem zdravilu.
Hvala za odgovor in lep dan!
Zdravilo spada v skupino relativno varnih antibiotikov cefalosporinov, ki ga po FDA razvrščamo v skupino B, kjer se nahajajo vsa zdravila, ki jih varno uporabljamo tudi v nosečnosti. V povsem preskušeni skupini A so žal le vitamini skupine B, kuhinjska sol ter minerali kot so železo, kalcij, magnezij ipd. Sam imam izkušnje z dvema nosečnicama, ki sta prestali enako zdravljenje v nosečnosti in nobena niti njun otrok nista imela opaznih posledic po porodu.
Pozdravljeni!
Ker me moz precej sekira, naj ne hodim po gozdu, da ne dobim klopa in z njim staknem borelioze (ja, pa pravijo, da smo nosecnice panicne), vas sprasujem, kaksne so posledice borelioze za otroka? Eno je, ce okuzbo odkrijemo, pogosto pa se znacilni kolobarcki niti ne pojavijo. Ali to pomeni, da se otrok ze rodi z okuzbo?
Lep pozdrav in hvala,
Jasna
Žal o boreliozi pri novorjencih vemo zelo malo, ker pa je to neke vrste velikanska bakterija oziroma vibrio, podoben sifilisu in zato, ker lahko napada tudi živčevje oziroma kot kaže nosi antigene, ki povzročajo navzkrižno reakcijo imunskega sistema človeka proti lastnemu živčevju ???, smo vseeno ob okužbi zaskrbljeni in jo agresivno zdravimo tudi v nosečnosti. Ena od posledic okužbe z LB je namreč lahko tudi multipli sklerozi podobno stanje s povsem enakim izidom. Če se otrok okuži z LB zelo zgodaj se lahko celo zgodi, da proti LB ne razvije imunosti in postane do nje toleranten, to pa pomeni, da je pri njem sploh ne moremo zaznati. Povsem možno je torej, da se kasneje v živlejnju takega otroka pojavijo bolezni, ki jih nismo še povezali z LB,ker le to nosi v sebi, pa proti njej imunski sistem sploh ne proizvaja protiteles in tega zato niti ne moremo ugotoviti??? Vsekakor se lahkomiselno v nosečnosti ne bi izpostavljal možni okužbi LB, če ni nujno, če pa živite v takem predelu, kjer se temu nikakor ni mogoče izuogniti, pa vam priporočam redno uporabo repelentov proti klopom in drugemu mrčesu, kar je vsekakor manj škodljivo kot okužba z LB ali s klopnim meningitisom.