Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Luskavica guttata

Luskavica guttata

Spoštovani!
Stara sem 30 let. Pred 5 meseci, so se mi po preboleli angini po celem telesu naredili rdeči izpuščaji. Dermatolog mi je postavil diagnozo Psoriaza guttata oz. kapljična luskavica. Predpisal mi je kremo Kuterid in “mastno kremo”, ki jo izdelajo v lekarni na osnovi olivnega olja. 4 mesece sem se tako mazala 5 dni s Kuteridom in 3 dni presledka, vseskozi pa vsak dan tudi z mastno kremo. Po 3 mesecih mi je uspelo pozdraviti 80% obolele kože, potem pa je v celoti vse izbruhnilo ponovno. Ker vem za škodljivost kreme Kuterid, sem se prenehala mazati z njo. Stanje je sedaj takšno kot na začetku.
Zanima me ali naj nadaljujem s Kuteridom, ali obstaja kakšna druga krema ali terapija. Izvajam tudi slane in oljne kopeli.
Vem tudi, da se vse skupaj poslabša, če imunski sistem oslabi oz. če sem izpostavljena stresu.
Kako si naj pomagam?
Hvala za kakršen koli nasvet.

Pozdrav!

Najprej je potrebno izključiti sprožitelje guttate: angina, granulom na zobu….

Poskusite s kremami, kii ne tanjšajo kožo: Sorel, Daivonex, če pa ne pomagajo, pride pa v poštev posebno UV obsevanje, ki ga izvajajo npr. na Dermatološki kliniki.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Kaj pa zdravilo Daivobet? Meni je specialist predpisal to zdravilo, ker se mi je po nekaj letih luskavica guttata spet pojavila v precej obsežni obliki. Mažem se že 1 mesec pa še ni nič bolje. Zelo močno imam tudi po lasišču, kjer uporabljam Elocom lotion 2x na teden, pa mi ničkaj ne pomaga.

Še eno vprašanje. Kaj menite o terapiji dr. Domančiča? Na vrsti bom nekje v mesecu aprilu, pa me zanima, če dejansko kaj pomaga. Rekli so mi, da
je zelo učinkovita. Pa še nekaj o kisu. Baje naj bi pomagalo pitje kisa zjutraj na tešče, da se prečisti organizem. Veste mogoče kaj o tem?

Najlepša hvala!

Pozdrav!

Daivobet je mazilo , ki ima kortikosteroid in kalcipotriol, nekaterim dobro pomaga, drugim ne.
Vsekakor, če ni po enem mesecu učinka, je potrebno zamenjati mazilo, poiskati druge rešitve.
Kdo je dr. Domančič ne vem, ali kis pomaga ne vem.
Vsekakor pa vam povem, da pri boleznih, ki niso ozdravljive med ljudmi kroži veliko besed, obetov, nasvetov, dejstvo pa je, da nihče ne more trajno pozdraviti luskavice, sem ter tja pa z naravnimi sredstvi komu uspe , da jo ublaži.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close