Najdi forum

Luskavica

Pozdravljeni

Vem da je bilo kar nekaj že napisanega, samo vseeno me zanima konkretni primer.
Na moji strani sorodstva ni luskavice, sem pa pred 1 tednom izvedela, da se pojavlja v možovem sorodstvu in to po očetovi strani. Luskavico imata od možovega očeta brata. En jo je dobil pri 7 letih ( sedaj je star 73let) drugi pa jo je dobil pri 35 letih ( sedaj je star 75 let). Od moža oče jo nima, ravno tako ne moj mož.
Zanima pa me koliko možnosti jo ima najina 2 letna hči – ali se da bolezen oz. znake odkriti z krvnimi preiskavami?
Naj pa povem, da bom januarja rodila drugega otroka ( fantka ), verjetno so možnosti pri obeh enake, ali so fantki bolj dojemljivi?
Bi pa prosila če mi lahko priporočite tudi kakšno literaturo, kjer bi čim več lahko izvedela o tem ( kjer piše bolj laično ).
Hvala za odgovor.

Jasmina

Luskavica je zelo pogosta kožna bolezen, saj je njena splošna prevalenca kar 2-3% prebivalstva. Z enakim procentom tveganja ocenjujem verjetnost, da se bo nekoč v življenju pojavila pri vaših otrocih. Po mojem vedenju z nobeno krvno preiskavo ne moremo napovedati, ali se bo luskavica pojavila.Glede priporočene poljudne literature pa prosim za pomoč bralce foruma, morda je med njimi kdo, ki nama bo lahko pomagal.

Ali glede na ta odgovor lahko sklepam, da luskavica ni dedno pogojena, ker potem imam načeloma jaz enake možnosti kot moja otroka in to je 2-3% ,da obolimo. Če krvne preiskave ni ali obstaja kakšna druga ali je to pač loterija? če dobiš pač dobiš, uplivati na to tako ali tako ne moreš.

Jasmina

New Report

Close