Najdi forum

luskavica

Pozdravljeni!

Bi mi znali odgovoriti kako se deduje luskavica, ali je kakšno pravilo?
Karmen

Luskavica se deduje poligensko multifaktorialno. Na dovzetnost za bolezen vplivajo številni geni pa tudi zunanji (okoljski dejavniki). Teža bolezni je tudi pri članih iste družine različna. Odkrili so že nekatere gene, ki dajejo dovzetnost za to bolezen: so na 6 kromosomu v področju HLA in na področju dolgega kraka 4. in 17. kromosoma. Če ima luskavico samo en član družine, vemo iz izkušenj, da imajo najbližji sorodniki (sestre, bratje, otroci) približno 10% tveganje, da bodo nekoč v življenju zboleli za to boleznijo. Če je v družini več obolelih, se tveganje oceni z analizo družinskega drevesa, saj se bolezen v različnih družinah pojavlja različno, v redkih celo podobno kot avtosomno dominantne ali recesivne bolezni ( s 50% oziroma 25 % tveganjem za najbližje sorodnike).
Na današnji stopnji znanja večina genov, ki dajejo dovzetnost za to bolezen še ni identificirana, zato laboratorijsko dedne komponente pri posamezniku trenutno ni mogoče odkriti.

Spoštovani!
Tema je sicer že stara, a da ne odpiram nove, bom vprašala kar tukaj.
Moj partner ima blažjo obliko luskavice, ki se v njegovi družini pojavlja že več generacij, po strani enega od roditeljev.
Kljub temu, da njegova starša nista obolela, sta jo podedovala oba s sestro, predvidoma po enem od starih staršev. Sestra v težji obliki kot najstnica, partnerju se je pojavila pred kratkim, pred 28-tim rojstnim dnem. Bolezen ima tudi njegova teta in njen sin ( teta v nekoliko težji obliki, bratranec v blažji). Drugih obolelih v družini ni. Preostali bratranci in sestrične, ter druga teta so zdravi, prav tako njihovi in sestrini potomci, oz. se bolezen pri njih (še) ni pojavila.
Zanima me,kakšno tveganje obstaja pri najinih potomcih in če ga je možno na kakšen način zmanjšati?
Slišala sem tudi, da je možno, da bolezen preskoči kakšno generacijo, ali je potem možno, da bodo najini otroci zdravi, glede na to, da partner in sestra bolezni nista podedovala direktno od staršev?
Zakaj se pri ženskah pojavlja v agresivnejši obliki kot pri moških ? Je to normalno ali zgolj naključje ? Kakšno vlogo pri dedovanju igra spol otroka ?
V moji družini se omenjena bolezen ni še nikoli pojavila.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Luskavica je v splošni populaciji pogosta bolezen in jo ima približno 2% ljudi. Danes vemo, da je bolezen multifaktorska, kar pomeni, da nanjo vpliva tako genetika kot okolje. Večjo verjetnost za razvoj bolezni imajo posamezniki, ki imajo določeno genetsko predispozicijo (na kar vpliva več genov in ne le en točno določen gen), vendar tudi v primeru, da imajo to predispozicijo, ne pomeni nujno, da bodo dejansko zboleli. Razvoj luskavice povezujejo še s streptokoknimi in drugimi okužbami, pa tudi z izpostavljenostjo različnim stresnim situacijam. Iz študij družin, v katerih se bolezen pojavlja, so ocenili, da je tveganje za razvoj bolezni pri potomcih obolelih nekje med 8 in 23%. Odgovor na vprašanje, ali je možno, da vajini otroci ne bodo imeli luskavice, je seveda:” ja, je možno, in ta možnost je precej velika”. Na agresivnost bolezni tako kot na sam pojav bolezni vplivajo tako podedovani geni kot tudi okolje. Moški in ženske zbolevajo približno enako pogosto. Če želite izvedeti več in dobiti bolj natančne informacije, vam predlagam genetski posvet.

Lep pozdrav,

Maruša Škrjanec, dr.med.

Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si

Maruša Škrjanec, specializantka klinične genetike Medgen d.o.o. Medicinska genetika tel.:01-510-71-30 fax.:01-510-71-31 mailto:[email protected] http://www.medgen.si

New Report

Close