Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija luskavica

luskavica

Imam luskavico že vrsto let in jo bolj ali manj uspešno zatiram z raznimi zdravili in preparati.
Rabim vsaj kakšen nasvet, mogoče kakšna domača zdravila, ali pa kaj je novega z razvojem zdravljenja te bolezni. Vsaka informacija pride prav.
Hvala
Goran

Spoštovani Goran!

Luskavica je kronična bolezen in zdravila za dokončno odpravo bolezni še vedno ne poznamo. Cilj zdravljenja je doseči čim daljša obdobja z manj izraženimi spremembami in lajšanje težav v času izbruhov.
Ugotavljamo, da luskavico velikokrat poslabša kakršnakoli oblika stresa in tudi akutne infekcije. Zato priporočamo čim bolj umirjen in zdrav način življenja ter splošne ukrepe za povečanje odpornosti organizma, odsvetuje se tudi uživanje alkohola.
Izbira metode zdravljenja luskavice je odvisna od prizadetosti kože, obsežnosti sprememb ipd. V splošnem pa še vedno uporabljamo lokalne pripravke (mazila, kreme in losijoni različnih sestav), v hujših primerih pa pridejo v poštev tablete, ki pa jih zaradi dokaj številnih stranskih učinkov poskušamo predpisovati čim krajši čas. Uporabljajo se tudi obsevanja. Izbira najustreznejše terapije je ponavadi v pristojnosti dermatologa, nadaljnje spremljanje bolnika pa pogosto opravlja izbrani zdravnik, lahko pa si za spremljanje in prilagajanje terapije izberete tudi samoplačniško dermatološko posvetovalnico (to opravljamo tudi pri nas v Dermadentu – http://www.dermadent.si).

New Report

Close