luščenje posteljice v zgodnji nosečnosti
Spoštovani, tudi jaz sm se znašla v težavah in se obračam na vas v upanju, da mi boste znali pomagati.stara sem 26 let in sem drugič noseča,v 11. tednu (prva nosečnost se je lani končala v 6 tednu z abrazijo, po odmrtju ploda). Tudi ta nosečnost ne poteka po pričakovanjih oz. željah. od prvega pregleda dalje (7 t.) skoraj ves čas pomalem krvavim, večinoma so bili le rjavi madeži vmes tudi ena nekoliko močnejša krvavitev zaradi katere sm pristala v bolnici, kjer so mi z dabrostonom krvavitev ustavili in ugotovili da je vse b.p. predvčerajšnjim se je zgodba ponovila, le da so tokrat ugotovili, da se v spodnjem delu nekoliko lušči posteljica, kar po njihovih besedah ni zelo nevarno. sedaj še vedno nekoliko krvavim, ko grem na WC, opazila sem tudi nekakšno sluz. zanima me še vaše mnenje. kolikšna je možnost, da pripeljem nosečnost do konca? res se bojim ponovnega razočaranja in ponovne bolečine ob izgubi. Hvala že v naprej in LP
Obupana
Spoštovani,
na splošno statistika kaže, da se cca. 50% krvavitev v zgodnji nosečnosti konča kot splav, ostalo pa se normalno zaključi, večinoma v času porodnega termina. Kolikšna je verjetnost zapletov in kakšnih pri vas ne moremo napovedati, vsekakor zaradi krvavitev posebni ukrepi razen že omenjenega progesterona in seveda abstinence od spolnih odnosov, niso potrebni.
prav to je vse vsebovano v prejšnjem odgovoru. Kaj se bo zgodilo ne vemo, lahko pa se proces nadaljuje ali pa ne in karkoli se zgodi, ni odvisno od fizičnih aktivnosti nosečnice. V bistvu torej posebnih ukrepov ni, čeprav se večina zateka k mirovanju in staležu.
samo še eno vprašanje: v bolnišnici so mi predpisali jemanje vitamina C, ki naj bi pomagal pri zaustavitvi krvavitve, sama pa sem nekje zasledila, da naj bi vit. C sprožal krvavitve, kaj je sedaj res? naj še naprej jemljem vitamin C? in kateri je boljši, saj jih imajo v lekarni veliko.
hvala tudi tokrat.
Spoštovani,
pri skoraj nemerljivih učinkih je težko reči, kateri pripravek enakega vitamina bi lahko bil boljši. Vitamin je askorbinska kislina in pri tem ni boljše in slabše temveč je le več ali manj te kemične snovi. Vitamin C je antioksidant, torej ima kot tak številne, resda v živem organizmu težko dokazljive učinke. Na strjevanje krvi ima kvečjemu posredne učinke, zanesljivo pa ne sproža krvavitev.
pojavila se je še ena dilema, namreč ob prvi krvavitvi in hospitalizaciji, me je zdravnica presenetila z izjavo: “kako, da niso pri vas opazili pregrade v maternici?” (ista zdravnica me je pregledovala pri prvem splavu oz. abraziji.) ta pregrada me je zelo prestrašila, vendar konkretnejših podatkov, o velikosti ipd. mi niso podali. rekli so da bomo o tem po porodu. sedaj pri drugi hospitalizaciji je bila druga zdravnica, in sem jo zopet povprašala o moji pregradi, in mi je dejala, da v nosečnosti se pregrade sploh ne vidi, na UZ mi je kazala, da se vidi nekakšne krče maternice, ki so podobni pregradi. Zanima me sedaj, kaj je res? ali je res, da se pregrade v nosečnosti ne vidi in jo mogoče sploh nimam, ali…?
še 1x hvala, da mi pomagate pri reševanju mojih dilem in problemov.
nosečnost ni standardna situacija za preverjanje prisotnosti pregrade, ker nosečnosti maternico preveč preoblikuje, da bi lahko bila diagnoza zanesljiva. Včasih se vidi nekaj, kar spominja na pregrado ali jo zelo dobro oponaša, pa se kasneje izkaže, da pregrade ni, včasih pa se pregrade, ki sicer obstaja v nosečnosti ne vidi več. skratka, v bistvu nobena od kolegic ni imela prav oziroma če že, je imela bolj prav druga, ki je dejala, da se pregrade v nosečnosti ne vidi. Da se je ne vidi sicer ne drži povsem, se je pa ne ocenjuje, ker iz slike ni mogoče reči ali gre res za pregrado ali pa za “fata morgano”, torej privid.
omenjeni tekst res govori o spremembi, ki jo imenuje abrupcija. Na srečo je UZ za ugotavljanje abrupcije zelo slabo orodje in ni dovolj specifično, da bi se na takšno oceno izvida smeli zanesti. Sicer pa je pomembno le to, da je plod živ in da napreduje. Proti morebitni abrupciji, četudi bi bila resnična, pa nimamo sredstev.
Spoštovani!
Bi kar tu nadaljevala, da ne odpiram nove teme.
Noseča drugič, v 9. tednu. Na UZ je ginekologinja videla abrupcijo posteljice, katero mi je na ekranu tudi pokazala (vidna črna lisa). Do danes nisem krvavela, me pa zadnje par dni večkrat ‘uščipne’ približno 2cm levo od popka, kjer je bil v prvi nosečnosti ravno tako sum na abrupcijo posteljice (sicer veliko kasneje), vendar se je kasneje izkazalo, da gre za miom. Po porodu se je zmanjšal in mi ni povzročal težav, med nosečnostjo pa kar konstantne bolečine nekje od 24.tedna do konca.
Ali je možno, da bi tudi sedaj bil to miom in bi se smatralo kot abrupcija? Spet so bolečine popolnoma iste, sama pa sem na to pomislila šele sedaj?
Koliko pripomore k izboljšanju morebitne abrupcije popolno izogibanje dviganja prvorojenca (2leti) in za koliko časa?
Je abrupcija posteljice sploh možna brez krvavitev in kaj lahko pričakujem?
Konec meseca sem naročena tudi pri vas na NS. Bi se do takrat stanje lahko že kaj popravilo, spremenilo?
Hvala in lepo pozdravljeni!
Spoštovani,
omenjanje abrupcije pred 3. tretjino nosečnosti je nedopustno. Res je sicer, da lahko tudi prej odstopi posteljica, vendar ta pojav ni abrupcija ampak uvod v splav (grozeči splav). Tudi ni možen brez krvavitve. Črna lisa na UZ sliki je lahko marsikaj. V bistvu je vse črno tekočina, kar pa lahko pomeni utekočinjeno tkivo mioma, edem, močno razširjena vena ali vensko jezerce, svež hematom ipd., skratka zelo različni pojavi. Omejitve gibanja in drugih dejavnosti (dvigovanje) nič ne vplivajo na podobne dogodke, ki so lahko del splava. Mislim, da bo vse bolj jasno na NS.
Spoštovan!
V petek sem bila noseča 8t3d z dvojajčnimi dvojčki!dopoldne sem opazila krvavitev in sem šla pokazat ginekologu!z obemi poldodami je vse ok,velika sta cca19,5 mm,srčki bijeta in gibi so tudi prisotni!Svetovali so mi počivanje in terapije utrogestan(jih jemljem že od začetka nosečnosti ker sem zanosila po ivf postopku)Še isti zvečer ob 23 uri sem začutila nekaj čudnega in iz mene začelo kri tečt inn to zelo veliko količina!Takoj sva šla v bolnico ker so naredili vaginalno pregled in uz!Na vaginalnem pregledu se je vidlo kri in strdi,gestacijski material ne!na uz-ju ob polnoči se videlo oba ploda,srčki bijeta ter tudi gibi prisotni!opazili so da je del posteljice odluščil in zato sem krvavela!so me obdržali v soboto v bolnico in danes zjutraj sem lakho šla domov!krvavitve so nehali oz.niso tako močni!v bolnici so me hodili preverjat vložke ki so bili čisti,ampak ko obrišem se prisoten kri včasih svetli včasih temni z strdkimi,ampak vložek imam čisto!ponovno mi niso delali uz,ker so mnenje da sz poldami vse ok! ok!to mi je malo čudno,bila bi bolj pomirjena če bi naredili še en uz,preden so me poslali domov!bolečine nimam!me zanima v kolikem času naj bi teh krvavitev ponehalo,ter kako so možnosti da plod preživi!
hvala za vaš odgovor!
Spoštovani,
včasih imam občutek, da se je v nekaterih segmentih po široki uvedbi UZ diagnostike v vsakogaršnje roke, celo stroka povsem “pobebavila”. Govoriti o “luščenju posteljice” pri <16 tedenski nosečnosti je že onkraj meje dobrega okusa, da ne rečem kar strokovnosti. Pojavu se preprosto reče grozeči splav in k temu ni potrebno dodajati nobenih “izmišljenih” pojavov, ki sicer sodijo v 2. polovico in zlasti v 3. tretjino nosečnosti. Posteljica se pri 8 tednih šele začenja tvoriti in krvavitve v tem času so posledica vžiranja trofoblasta v večje arterije, kri, ki se lahko ob tem sprosti z visokim tlakom, pa zarodek lahko dobesedno “odplavi” in beseda “splav” je za ta pojav izredno primerna. Če se zarodek obdrži, preživi brez škode in posledic. Ker proti temu ni mogoče prav ničesar ukreniti, niti hormoni, ki jih v ta namen predpisujemo ničesar ne spremenijo, je navsezadnje vsakršno vsakodnevno ali večkrat tedensko preverjanje stanja zgolj ustvarjanje vtisa, da nekaj počnemo, k izidu ali boljši informiranosti v zvezi z nosečnostjo pa to pravzaprav nič ne prispeva. Verjamem, da se vse to bere zelo deprimirajoče, je pa strokovno in zlasti racionalno. Ob takšni krvavitvi se včasih tvori podplutba (hematom), ki se najprej strdi, nato pa utekočini in nato več dni, tednov in včasih več mesecev čisti v obliki temnorjavega, občasno črnega izcedka. Statistična verjetnost, da nosečnost preživi n se konča s porodom donošenega otroka je v tem času okrog 50%.
Spoštovani,
žal takšne izjave ne razumem in ne vem, kaj to pomeni. Luščenje posteljice preden se rodi otrok, imenujemo abrupcija placente in v takšnem stanju, če je diagnoza prava, nosečnico lahko kvečjemu spremljamo v porodnišnici, nikakor ne doma. Običajno tak pojav spremlja krvavitev, če ne in kri zaostaja za posteljico, pa tam nastaja hematom in povzroča hude bolečine, popadke in v bistvu se sproži porod.
se opravičujem, ampak, bela lisa v plodovnici? luščenje posteljice? počasi? to je vse skupaj “kr neki”.
ne vem, ker celotno UZ sliko pravzaprav sestavljajo bele, sive in črno-sive lise. Vidimo pa vedno le tisto, kar poznamo, iščemo in znamo razložiti.