Lupus eritematozus tumidus
Spoštovani,
težave na koži so se začele pred 7mi meseci.Prvi izpuščaj je bil na čelu,velik kot kovanček.Začele so se pojavljat tudi drugod po obrazu in vratu.Zelo pekoče in rdeče izpuščaje.Narejena mi je bila biopsija kože,histopatološki izvid govori v prid lupus tumidus.Začela sem se sistemsko zdravit,tablete Hyplaxy.Imela sem hude nezaželene učinke,sistemsko zdravljenje dem prekinila,sedaj le lokalno z mazili, ki ne dosti,skoraj nič mi ne pomagajo.Še vedno se pojavljajo vnetnih plakov, na obe veki in okoli ust.Ciklično.Nisem še ugotovila,kaj poslabša stanje in prihaja do tako hudih izbruhih.Vsakodnevno se mažem z zaščitno kremo.Lokalna terapija je sledeča: za ležijo na obrazu,dva dni v tednu,enkrat na dan Afloderm krema,preostale dni pa Elidel 2x na dan.Koža je zelo dehidrirana,razpokana,luščeča in zeloo zgubana.:-( Skratka,zelo uničena. Prosila bi vas,za vaše mnenje.Ali,obstajajo druga mazila za tovrstno diagnozo?Vprašala bi še naslednja,ali je krema Tretinoin primerna za mojo kožo in diagnozo? In, kakšne negovalne kreme priporočate?
S spoštovanjem in hvaležnostjo,vas toplo pozdravljam. Andrijana
Pozdrav!
lokalna terapija je ustrezna, problem je , da pogosto ni dovolj.
Sistemske terapije pa so pogosto s stranskimi učinki, ampak, če je stanje nevzdržno bo potrebno zamenjati sistemsko terapijo- tablete, kar pa bo na podlagi poteka bolezni lahko odločil le dermatolog.
Lp
Spoštovani,
hvala za odgovor!!Dermatolog je odsvetoval kakršnokoli sistemsko zdravljenje.Hyplaxy tablete, ki so ‘najbolj prijazne’ povzročili so mi hude alergijske reakcije,zatekanje v obrazu ter dihalne poti, da sem prejemala inekcije ter tablete Medrol. Pravite da, terapija je ustrezna ni pa zadostna.Katere druge kreme, močnejše, pa bi bile ustrezne?? In, ali je vitaminska krema Tretinoin, ki obnavja kožo, primerna za mojo kožo in diagnozo?
S spoštovanjem in hvaležnostjo, vas zelo toplo pozdravljam!
Andrijana
Pozdrav!
Sistemsko terapijo ste prejemali! Medrol ….. Tretinoin ni indiciran pri tej bolezni.
Ker gre za dokaj redko bolezen, kjer je možnost terapij dokaj omejena se vsekakor svetuje vodenje pri enem dermatologu, ki spremlja stanje, se odzove na spremembe v pozitivni ali negativni smeri, kakršnokoli vmešavanje na daljavo, naprimer iz moje smeri bi bilo zgrešeno.
Lp