Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje lupinica in/ali otroški avtosedež 0-13 kg?

lupinica in/ali otroški avtosedež 0-13 kg?

Lepo pozdravljene,

počasi se tudi jaz odpravljam po nakupih in sicer, me zanima, ali je smiselno imeti oboje, torej lupinico (imam takšno brez “dežnička”, v bistvu ne moreš otročka not pokrit) in otroški avtosedež? Saj dejansko lahko oz. moraš oboje v avtu pritrdit.

Prosim za nasvet…

Mi smo imeli lupinico do ene 8 meseca (ker je bila naša dojenčica drobčkana) namesto avtosedeža. Zdj smo pa namontiral avtosedež do 18 kg.
Na začetku najprej rabiš samo lupinico, koliko časa pa, je odvisno, kolk velikega in močnega otroka maš. Se pa splača za avtosedež ulovit kako akcijo v BC. Midva sva zapravila vse bone, ki sva jih dobila in kupila res kvaliteten avtosedež. Takrat je bila akcija, da si za vsakih 50 eur nakupa (otroške opreme) dobil bon za 10 eur.
Lupinico uporabi kar tisto, ki jo maš, tud, če je brez strehce, sej je itak samo za pol leta.
Lp, :-)))))

OK, mogoče sem butasta, ampak kaj pa je lupinica drugega kot avtosedež 0-13 kg?

Mi imamo MC Pebble in veliko 8 mesečnico (90% punčk je po tabelah manjših od nje), pa ne kaže, da bomo že kaj kmalu potrebovali naslednji avtosedež (čeprav imam že pripravljenega ravno zato, ker sem preveč brala forume, kjer nekateri strašijo, da otroke pri 6 mesecih niso več stlačili v lupinico).

V bistvu bi se naj v lupinici vozilo dojenčke tako dolgo dokler ne sedijo popolnoma samostojno, pa tudi precej bolj varna je lupinica, predvsem zato, ker se otrok vozi v nasprotni smeri in je v primeru trka bolj varen (predvsem če gledamo glavico, ki še ni čisto stabilna).

Definitivno kupi lupinico.

Midva sva jo dostikrat nosila naokrog z lupinico (v trgovino, k pediatru, na obiske-sploh kadar je zaspala v avtu). Dajala sva jo ven iz avta in okoli 5-6m sva jo v njej tudi hranila (da ni bila samo na ležalniku). V avtosedež je šla pri 11m (pa je sploh še ni prerasla).

Se mi zdi, da avtorica ne razume ravno, kaj je lupinica. Torej tudi lupinica je AVTOSEDEŽ, in sicer skupine 0-10 oz. sedaj so večina do 13 kg. Obrnjene so VEDNO tako, da otrok gleda v nasprotno smer od vožnje! Obstajajo tudi avtosedeži skupine 0 -18 kg, pri katerih pa je otrok od 10 kg oz. pri nekaterih modelih od 13 kg dalje obrnjen v smer vožnje (prej pa v nasprotno smer). Ti sedeži so navadno malo večji in manj primerni za novorojenčke, za stare dobra dva meseca dalje pa brez problema in so super rešitev za otroke, ki hitro prerastejo lupinico (ko npr. pride pritrdišče ramenskih pasov pod otrokova ramena). No, so tudi sedeži 0 -18 kg, ki so primerni tudi za novorojenčke (Maxi Cosi ali Bebeconfort Opal npr.), vendar so potem ti pa dejansko manjši od drugih sedežev skupine I (9-18 kg).

Torej – priporočam nakup rabljene lupinice 0-13 kg, po možnosti Maxi Cosi ali Roemer (ki sta med največjimi) – rabljene samo par mesecev dobiš zelo ugodno, veliiika večina pa jih ni bila udeležena v kakšni prometni nesreči oz. so kakorkoli poškodovane. Če imaš v avtu možnost pritrditve z isofix sistemom, vsekakor priporočam nakup še tega podstavka – poleg tega, da je tako varneje, je tudi milijonkrat enostavneje pritrjevati in odpenjati lupinico.
Ko pa bo otrok lupinico prerasel – to je, ko otrok doseže kar koli od tega: – max. dovoljeno težo (kar je res redko), ko otroku gleda glava prek še dovoljenega položaja (se zgodi) oz. ko so otrokova ramena nad pritrdiščem ramenskih pasov (na najvišji možni višini – to je bil pri nas primer pri 4,5 mesecih), pa imaš na izbiro sedež 0-18 kg, sedež 9-18 kg oz. sedež 9-36 kg.
Ne glede na vse je najbolj priporočljivo, da je otrok čim dlje obrnjen v nasprotno smer vožnje. V Skandinaviji npr. vozijo otroke tako do 4. leta, v ZDA navadno do 2. leta:
http://www.rearfacing.co.uk/
Pri nas zaenkrat to ni praksa, zato do nedavnega takšnih sedežev sploh niso prodajali (mislim pa, da ima Pikapolonica enega HTS BeSafe do 18 kg). Pri nas je bilo tako, da je otrok res hitro prerasel lupinico (pač ne po teži, pač pa po višini ramen), zato smo kupili sedež 0-18 kg, ki je bil do 10 kg obrnjen v nasprotno smer vožnje. Sedaj je v sedežu 9 -36 kg, ki bo tudi njegov zadnji sedež.
Sicer še vedno obstaja predsodek, da sedeži, ki zajemajo več skupini niso varni, pa to že nekaj let ne velja več – obstajajo zelo dobro ocenjeni avtosedeži, ki zajemajo več skupin (po crash testih), itak pa je najpomembneje, da sedež (kakršenkoli že) uporabljamo pravilno in res preberemo navodila!

New Report

Close