Lumboishialgija
Pozdravljeni,
stara sem 43 let in s težavami vratnih vretenc se soočam že več kot 10 let, katere pa z redno telovadbo in fizikalnimi terapijami še kar uspešno odpravljam. Pred cca 6 meseci pa so se mi pojavile bolečine v levem kolku, ki so se razširile po nogi navzdol. Zaradi prisotnosti bakterij v vodi, sem jemala Primotren in težave so izginile. Sedaj, 6 mes. kasneje se je zadeva ponovila. Ponovno so prisotne bakterije, jemljem Primotren, levi kolk me boli.
Opravila sem CT preiskavo v letošnjem letu in EMG preiskavo (leta 2005), kateri rezultati so:
– EMG: prisotne so precej blage kronične nevrogene spremembe v miotomih C6-C7 obojestransko, desno nekoliko bolj.
– L2-S1: prisotno je izbočenje diskusa na celotnem obodu L4-5 spinalni kanal je lahno zožen;
– na višini L5-S1 posterolateralno levo izbočenje diskusa. Prisotne začetne spondilartrotične spremembe, kar zožuje lateralni recesus;
– CT levega kolka: sklepna špranja primerno široka, prisotna je lahna subhondralna skleroza na strani acetabula. Prisotna je tudi začetna robna reakcija sklepnih površin;
– – v ospredju je levostranska lumboishialgija ter občutljivost levega kolka. Pri preiskavah ugotovimo lahno stenozo levega recesusa zaradi protruzije diskusa ter spondilartroze ter začetni degenerativni znaki kolka.
Zanima me vaše mnenje in vaš nasvet v zvezi z mojimi težavami. Mi lahko na kratko opišete moje sedanje stanje? Se lahko še naprej rekreiram oz. hodim v hribe, tečem, kolesarim? Ali si mogoče s tem načinom rekreacije ne delam več škode kot pa koristi glede na stanje?
Naj še dodam, da je moje delo pretežno sedeče (za računalnikom).
Zahvaljujem se vam za odgovor ter vas lepo pozdravljam
Svetujem vam, da ostanete aktivni in se še naprej rekreirate. Takšna aktivnost je zelo koristna za hrbtenico, glede na začetne degenerativne spremembe v kolku pa se vam je ni potrebno izogibati.Glede na naravo dela, ki ga opravljate in je zelo obremenjujoče za hrbtenico vam svetujem, da pozornost namenite tudi pravilni drži pri sedenju, med delom poizkusite čim večkret vstati in se za nekaj minut razgibati, izogibajte se delu v prisilni drži.