Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza lumbalna punkcija

lumbalna punkcija

Hoj!

Šele danes sem videla tole tule…

Žal, nimam pojma 🙁

Drugače pa, na srečo, jaz kakih posebnih težav nimam. Sicer zdaj moj nevrolog pravi, da ravno ne da roke v ogenj za mojo diagnozo, kot sem že nekje napisala, na punkciji meni niso nič našli, MRI je obakrat pokazal lezije, VEP slab, 2 nevritisa. Čakam na konec leta, kaj bo pokazalo novo slikanje..

LP!

js sm jo mela pred 4. leti. takrat sm mela 1o let in sploh nism vedla kaj bi blo me ni blo nč strah. po punkiji sm ležala 2 uri potem sem pa že ustala in šla na wc, ležala sem na hrbtu brez blazine. glava me ni nč bolela ampak me je ceu hrbet bolu tk da sm mogla pol nalgesine jest.

Na punkciji sem bil v februarju, v sredo na nevrološki kliniki v Lj.
Sam postopek ni niti pod razno boleč, ko ti zapičijo iglo, je nekako tako kot ko te pičijo v roko, ko ti vzamejo kri, le da morda traja malce dlje. Poseg je opravil mlad zdravnik, pod nadzorom starejšega- pa je še vedno vse šlo ok. Bil sem čisto prestrašen vendar nič hudega ni in sem zaradi živciranja 100x bolj trpel kot zaradi posega- še psoebaj če bereš na netu kaj se ljudje pišejo. Po posegu sem nekaj ur ležal na hrbtu, nato te odpeljejo z rešilcem domov. Veliko moraš piti. Doma sem nato 24 ur striktno ležal- nič glavobola. Potem sem v četrtek po 24h vstal se stuširal in pojedel in šel spet ležat za cel dan iz preventive- še vedno brez glavobolov kadar sem za kratek čas vstal ali skočil na wc. Bolel me je pa križ od ležanja tako da sem jedel občasno kak lekadol. Aspirina ne smeš ker preprečuje strjevanje krvi.
Glavobol sem dobil šele v petek in bil je kar hud- ko stojiš seveda, leže skoraj ne čutiš da bi te kaj bolelo. Lekadol ni nič pomagal, nalgesin pa je pomagal kake 3-4 urce toliko da v miru poješ na primer. Glavobol je trajal 3 dni – skupno sem tako ležal 5 dni skoraj neprestano. V ponedeljek me je še bolela glava ampak sem šel delati z nalgesinom in je bilo kmalu bolje. Čez teden je tako še malo bolelo in še po 10 dneh ni čisto 100% je pa skoraj tam. Da preživiš 5 dni v postelji (od tega 3 dni z glavobolom) vsem predlagam uporabo prenosnega računalnika, ki ga vržeš na posteljo in položiš postrani, sam pa ležiš na boku- in veliko nadaljevank ter kako dobro knjigo (čeprav je brati težje). Jaz sem pogledal skoraj 4 sezone Sopranovih- kar je skorja 52 delov in še kak film….Ampak drugega ne moreš, brez tega tudi ne vem kako bi zdržal v postelji… Držite se in verjemite, da je strah dosti hujši kot sama stvar. Izjeme tudi verjetno so, da se lahko kaj zakomplicira ali da boli, vendar tudi garancij ni niti da boste živi prišli do bolnišnice na poseg, tako da pogum!

pozdravljeni,

jza se pa lih oglašam iz rehabilitacije po lumbalni punkciji:)

jaz sem mela malo drugacno izkusnjo-sam poseg me je zelo bolel. sicer je res, da sem bolj obcutljiva, a jaz tega ne bi vec ponovila. poleg tega se spopadam se z glavobolom, ki je totalno neznosen (punktirali so me v cetrtek, glavobol pa se je pojavil v soboto in je trajal do vceraj(torek)). morda bi ga imela tudi danes, ampak se sploh ne upam vec vstat, razen na wc.

vsem bi priporocila, da po punkciji STRIKTNO MIRUJEJO BREZ VZGLAVNIKA. jaz sem namrec sla malo na wc, pa jest pa tako, in zdej globoko obzalujem.

lp

pozabila sem povedati, da sem po parih urah po punkciji odsla z resilcem domov, med posegom pa sem dobila tudi lokalno anestezijo…

mal se čudim, ko vsi pišete, da punkcija ni boleča, samo mal neprijeten filing… js sicer nism nevemkako občutljiva na bolečino (sm se med drugim pustila mesart tetovatorju ene tri ure in bom še ponovila, hehehe), ampak sama punkcija me je pa bolela ko hudič! mela sm filing, kot da mi v križ rine jebeno deblo (!), bolel je pa k stomater. ubistvu sm postpunkcijski glavobol že zdavnej pozabila, same punkcije ne bom pa nikol! 😛 🙂 nočem neki strašit, sam to so moje izkušnje. je pa res, da če je treba, se marsikej potrpi… 🙂

živjo.
Za vse k vas je zelo strah lumbalne punkcije…jaz sem jo imela začetek junija, povem pa vam lahko, da je bil pri meni prisoten velik strah, kljub temu, da sem prej brala in slišala da ni posebaj boleče. Noben te ne more prepričati, dokler sam ne izkusiš. Iz svoje izkušnje vam lahko povem, da je vbod malo bolj boleč kot vzem krvi..čutiš rahlo pekoč občutek ko ti vstavijo iglo, ko tekočina par minut kaplja ne čutiš ničesar, rahlo pekoča bolečina pa je spet prisotna, ko ti iglo potegnejo ven. Toda vstavljanje in izstavljanje igle traja le nekaj sekund. Za preiskavo je zelo pomembno, da se kjub živčnosti in strahu v trenutku ko ležiš na mizi popolnoma zbereš in sprostiš, pa globoko dihaš, da so sproščene mišice in poseg bo hitro in brez zapletov opravljen!
Pri meni tudi glavobola ni bilo, sem pa 3 dni počivala.
Le pogumno!!!
Lep pozdrav!

ejla,
a tu gor ni nobenega vec

Zdravo!
jaz sem mela punkcijo l.88, zaradi otološkega meningitica. Bolel me je križ še dva meseca. Za glavobol se ne spomnim.
Letos sem zaradi diagnosticiranja borelioze prestala še eno punkcijo, ki se je nisem bala, ker je bila za mano dobra izkušnja.
Vsedla sem se na posteljo, pa me je punktirala ena zdravnica, ki je izgledala kar izkušena.. Malo je bolelo, moram priznat in potem sem začutila, kako mi je šinilo po desni nogi do palca. Ne znam opisat kaj. Mal sem zajavkala in bila v trenutku čist prepotena. Pa so me čist mirno vprašali, če sem OK in da še niso gotovi in bodo še enkrat ponovili.
Potem je bilo tako kot l. 88.
Ležala sem samo dve uri. Vrtela sem se kot vrtavka v tisti koritasti postelji. Glave pa nisem dvigovala. Mož, ki je bil ob meni, pa mi je v usta vlival vodo, ker sem bila žejna za umret. po dveh urah sem vstala, šla bruhat in šla domov. O glavobolu ni sledi. Peta desne noge je mravljinčasta, čepim težko, brcat ne morem, noge ne morem dvigovati, ker mi jo “zašpona”,….
V torek imam kontrolo. Bomo videli kaj bo.
Ali ima še kdo takšne izkušnje s poškodovanim živcem?
Skrbi me.

Pozdravljeni. Verjetno sem ze pozna za ta forum pa vseeno poskusam. Pri meni se je pojavil glavobol zjutraj in sem pred sluzbo vzela tablet. Taki primeri so res redki morda na 2 meseca. Okoli poldneva se je glavobol stopnjeval in na desno oko sem v roku5 minut videla vse megleno. To je minilo v dobre pol urce se vseeno pa se mi obcasno pojavijo brezbarvne pikice kot da sem predolgo gledala v mocno luc to samo v desnem ocesu. Cez urco pa sem postopoma izgubila obcutek v desni roki.po sluzbi sem odsla na urgenco kjer so me napotili na nevro. Glavobol je bil 8 od 10 ob 7 zvecer ko sem prispela tja vid normalen, roka se delno neodzivna na obcutke. Opravili so CT kjer so opazili samo mal razsirjen desni ventikel in opravili punkcijo. Rekli so veliko piti in lezati 2 dni kolikor lahko. Na hodniku sem na trebuhu lezala cca 2 uri nato me je moz odpeljal domov z avtom. Izvidi ok razen povedan pritisk v likvorju sum na IIH zato napotek na MR pod hitro. Dobila sem jo v izoli cez tri mesece drugje vsaj 5 za cakat. Dva dni bilo dobro sem lezala in piladanes je glavobol po 10 dneh se vedno neznosen zdrzim samo v leze in se to s tableti. Na urgentni nevri pravijo da lahko to traja tri tedne da pa se je zavleklo ker sem prevec lezala in pila…za pritisk likvorja se ne ozirajo normalen pritisk imam pa 55 in 95 po njihovo tudi obicajen. Nasvet prosim kaj ce glavobol ne mine in me na urgenci ne vzamejo resno? Hvala

New Report

Close