Lumbalgija
Pozdravljeni,
pred 14 dnevi sem dvigoval približno 30 kg težko breme, pri spuščanju v predklonu pa me je uščipnilo v križu, oz. nekoliko desno od njega, v desni nogi pa sem čutil rahlo napetost. Bolečina sprva niti ni bila močna, kasneje pa postala zelo močna, tako, da sem se komaj premikal. Nekaj dni sem jemal naklofen, ker pa v enem tednu ni bilo bistvenega izboljšanja, mi je zdravnik predpisal ketonal R. V nekaj dneh se je stanje precej popravilo, tako da zdaj lahko razmeroma hitro hodim (brez bolečin). Težava je v tam, da me ponoči križ še vedno zelo boli, v predelu desnega stegna pa me občasno trga. Zjutraj se težko dvignem in ko se nekako ogrejem je bolje. Pekočo bolečino čutim ob sunkovitih gibih in če poskušam narediti predklon. Podrobno vam opisujem, ker nimam nobenega izvida, diagnozo pa mi je zdravnik postavil ob mojem opisu težav.
Upam, da sem pri okrevanju samo neučakan, če pa mislite, da je še kaj drugega, vam bom hvaležen za nasvet.
Veliko uspeha in lep pozdrav.
Nik
Strinjam se, dejansko gre verjetno za lumbalgijo, ki pa bi jo lahko potrdil le ob pregledu.
Z manualno terapijo lahko lumbalgijo učinkovito zdravimo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
medtem sem dejansko šel v ambulanto k dr. Kotovu in po dveh terapijah (zanimiva izkušnja) se mi je stanje praktično povsem popravilo. To sem med pogovorom omenil svojemu tastu (65 let, 183 cm), ki se je zanimal, ali bi ta terapija njemu lahko pomagala. Ima hernio diskusa v cervikalnem predelu (C5- C6) in pomembno stenozo v lumbalnem delu (kjer naj bi bil kanal širok 2,5 cm je menda samo 1 cm). V nogah čuti mravljinčenje. Spomladi je iz 120 kg shujšal na 95 kg, zato so težave nekoliko manjše, vendar ima še vedno večkrat hude bolečine v hrbtu.
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav
Miha
Tast se vsekakor lahko oglasi pri dr. Kotovu, glede na našteto bi mu manualna terapija lahko pomagala.
S seboj naj seveda prinese slike in izvide.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni, tudi meni je zdravnik ugotovil lumbalgijo. Svetoval je fizioterapijo in RTG za katerega se zdravnica ni odločila. Kaj točno naredite pri manualni terapiji in ali gre pri tem za samoplačniško dejavnost? Pri meni se pojavlja bolečina v ledvenem delu hrbtenice in potem me občasno bolečina zaseka vse do kolena navzdol. Opažam tudi oteženo hojo, v pregibu kolka me začne po daljši hoji ovirati in boleti tako, da se kar s težavo premikam. Stara sem pa komaj 30 let. Ortoped je dejal, da gre za blago obliko. Mislite, da bi bila tudi zame ta oblika terapije primerna? Je potrebno vaje potem redno delati do konca življenja za krepitev mišic, da ne pride do poslabšanja oz. kaj bi svetovali nekomu glede skrbi zase, da ne bi prišlo do poslabšanja?
Hvala Za odgovor
Verjetno gre za lumboishialgijo, saj bolečina seva tudi v nogo. Gre za obrabo ploščic, pri čemer je verjetno nadražen živec L5.
Manualna terapija je gotovo najbolj učinkovita terapija za take vrste obolenj, zato vam svetujem, da se oglasite v naši ordinaciji, kjer bomo na osnovi pregleda in klinične slike ugotovili, ali bi bila potrebna terapija ali bi zadoščalo, da vam predpišemo le določene vaje ali telovadbo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
tudi jaz imam veliko težavo. Stara sem 26 let, aktivna športnica, zadnje leto predvsem tečem in kolesarim. Pred 14 dnevi sem med tekom začutila rahlo bolečino na levi strani hrbtenice, v ledvenem predelu, ki pa se je do danes občutno okrepila in me povsem onemogočila pri teku, skakanju, hoji v klanec navzdol. Zanimivo je, da kolesarim,plezam lahko…
Bolečina je lokalizirana levo od hrbtenjače, izžareva pa skozi levo ritnico in v levo nogo. Kakršnikoli poskoki izmenično z noge na nogo so popolnoma nemogoči (boleči),medtem ko (zanimivo) sonožni poskoki niso…
V petek, pred 3 dnevi, sem bila v ortopedski ambulanti na polikliniki v LJ, in tam so po RTG in palpaciji postavili diagnozo Lumbalgia acuta, ter istočasno začetna degeneracija L5 (vendar neodvisno od bolečine,ki jo čutim pri hoji). Th.: naklofen duo,raztezne vaje + počitek.
Vendar pa se meni začenja tekaška sezona in NE MOREM počivat v nedogled, poleg tega tudi trpim ker ne morem preživljat dnevov tako aktivno,kot bi si sama želela… Prosim,povejte, kaj se da storiti…
Lp Dunja
Glede na to, da se bolečina seli v nogo ocenjujem, da gre za lumboishialgijo z draženjem korenine L5-S1.
Ne gre za težko okvaro, ki je z manualno medicino ne bi mogli sanirati, zato se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url].
Pozdravljeni,
izraz lumbalgija opisuje bolečinske občutke v ledvenem delu hrbtenice, lombalna lordoza pa je napačna ukrivljenost ledvenega dela in kaže na znake bolečin. Gre za t.i. protibolečinsko držo, s katero ukrivljena hrbtenica zmanjša pritisk na razdražen živec. Glede na to, da to ni naravna drža skeleta, pa poleg teh sprememb povzroča posledično še napetost mišic in vezi v tem delu.
lep pozdrav,