lulček
Pozdravljeni,
tudi jaz bi vprašala glede kreme elocom in sicer imam dermalno raztopino-ali lahko mažem tudi z njo?
15-mesečnemu sinčku kožica ne gre čisto do konca dol, zgleda, da je na eni strani zalepljena. Moram povedati, da mu je prej že normalno šlo dol potegnit, zdaj pa ne gre in tudi neprijetno mu je, ko poskusim (vsak večer) in se izmika. Prej pa tega ni počel.
Ali lahko mažem z elocom dermalno raztopino?
Hvala in lep dan še naprej!
Tekočina je namenjena poraščenim delom telesa, torej lasišču in ne uporabi na koži ali sluznicah.
V tej starosti še ni potrebno ukrepati, le ob kopanju sami poskusite vsak dan malce več potegniti (do reakcije otroka, ne do bolečine).
Joj, saj nisem želela nič žaliti oz. izraziti nezaupanja. Le pomislek sem imela. In ga imam še 🙂 Verjamem v uspešnost kortikosteroidnih krem, zdi se mi le, da smo premalokrat opozorjeni na stranske učinke. Vem, obstajamo starši, ki bi si želeli uporabljati čimmanj zdravil in obstajajo starši, ki naravnost zahtevajo od zdravnikov močna zdravila od antibiotikov do ne vem česa. Vi, zdravniki, pa ste teniška žogica med nami.
Kakorkoli že, pa se mi ne zdi pošteno pisati, da patronažna sestra (višja medicinska sestra, ker jo osebno poznam) ni usposobljena za nasvete v zvezi z zdravljenjem otroka.
Vse dobro želim!
Kortikosteroidi škodujejo pri dolgotrajni neprekinjeni uporabi. Ker pa se starši zaradi tega izogibajo tudi nekajdnevni uporabi celo takrat, ko je le-ta nujno potrebna, je zganjanje nepotrebne panike neprimerno in nestrokovno.
Nobena medicinska sestra (tudi diplomirana ne) NI usposobljena za zdravljenje otroka in svetovanjem v zvezi s tem. Tudi ni usposobljena za postavljanje diagnoz.
Ja, ni usposobljena za zdravljenje otroka, za nasvet v zvezi s temenci, ki jih srečuje vsakodnevno pa najbrž zna svetovati, kajne?
… in mimogrede, v enem starejših postov ste tudi vi svetovala uporabo salicilnega olja pri temencah, ne?
Ni moj namen, da se prepiramo. Niti ni bil moj namen kakršnokoli zganjanje panike, le opozorilo.
Pustiva “najino” prerekanje, ker najbrž ne koristi nikomur, le naju spravlja v slabo voljo.
Srečno.
Res je, zdravnik lahko svetuje zdravljenje s salicilno kislino v olju, če presodi, da so temence tako debele, da jih je potrebno najprej odstraniti in šele nato zdraviti s kortikosteroidnim mazilom.
Nega, ki jo lahko svetuje drugo osebje, pa je lahko izključno s pripomočki.
do katerega leta naj bi šla kožica lepo čez glavico..našemu gre pri skoraj 10 mesecih nekje do polovice..enkrat ko sem mu med previjanjem potgnila dol je začela teči kri..ni jokal..vendar sem naslednje dni čistila s fiziološko in bepanthenom..ko sem mu poiskušala povleči dol se je izmikal oz mu je bilo neprijetno, ampak ni jokal..potem pa sem vlečenje kar malo upostila kar pa vem da ni prav..obljubim da bom spet začela:)
koliko krat je potrebno to delati-vsak dan?
hvala
Če uporabite funkcijo “iskanje”, je na temo “kožica lulček” 101 zadetek.
Spoštovani,
Malo mi je nerodno o tej zadevi, ker sem star že 18 let, pa bom vseeno vprašal, ker je anonimno.
Imam težavo z kožico v največjem stanju erekcije. Kožico lahko dam preko glavice v normalnem stanju brez problema, pa tudi povlečem jo lahko še naprej. Ko pa pride do erekcije, pa pogosto kožica ne gre avtomatično čez glavico in jo moram dati čez sam. Ne boli, ampak, je pa nemorem več povlečti še naprej od glavice. Nekako stisne in jo lahko premaknen na silo za centimeter.
Urolog je seveda na hitro v minutki pregledal, in rekel za poseg. Prebiral sem po internetu vsepovsod glede moje težave, pa sem našel, da gre to za delno fimozo oziroma že bolj za adhezijo kožice.
Šel sem nazaj do osebnega zdravnika in prosil za recept kakšnega kortikosteroidnega mazila.
Zdravnica mi je dala recept za Afloderm. Minil je 1 dan, ampak ker me skrbi, me zanima ali bo krema pri tej starosti, ko je kožica že bolj trda, učinkovita? Ali bo rešila problem?Prebral sem še za Elocom in Locoidon. Katera od teh krem je najbolj učinkovita? Kaj mi še predlagate?
Najlepša hvala za vaš odgovor,
lep pozdrav
Dvomim, da gre za adhezijo (zlepljenje), saj v tem primeru kožica v nobenem stanju ne gre čez glavico. Gre torej za fimozo, zoženo kožico, ki ob erekciji stiska glavico. Lahko poskusiš z Aflodermom 1-2x dnevno mazanje ob robu med glavico in kožico. Mažemo tudi 2 meseca. Vendar se zdi, da je v tej starosti bolj verjeten izhod operacija fimoze.
imam 18mesečnega sinka in ima fimozo. enkrat na pregledu so mu potegnili kožico dol, je zakrvavel ampak ni pustil več tikanja lulčka, meni pa tudi ne uspe pri kopanju potegnit dol (čeprav so mi sestre kazale kako, ampak meni to ne uspe, pa tudi mali ne pusti da se ga predolgo tam dira). partner je obrezan in ima glede vsega XY mnenje ker že ves čas želi, da sina obreževa, ampak če ne bo nujno, jaz nisem za to. curek ima normalen že skos, ampak je imel en mesec nazaj vnetje, dobil je antibiotike in je bilo hitro ok. ker me je strah ponovnega vnetja, me zanima, ali mu morda lahko mažem z aflodermom, ki ga je dobil zaradi dermatitisa pri zasebnem dermatologu? poleg tega sem danes opazila na vrhu glavice, v erekciji, na vsaki strani majhno ranico. potem sem ga danes mazala z justovo tea tree kremo… imam tudi recept za diprogenta mazilo, vendar naj bi vsebovalo antibiotike (recept imam a ga nisem kupila ker si dermatitisa ne spraska do krvi ampak se samo čoha). vem da piše da še ni potrebno ukrepati, ampak me je vseeno strah še kakšnega vnetja, poleg tega pa se sinek zelo pogosto čoha po lulčku in včasih precej grobo (si je že dvakrat skraspal jajčka do krvi). hvala za odgovor
Nekje do 3. leta starosti ne ukrepamo pri ozki kožici, razen če gre za vnetje ali motnjo lulanja (lulanje po kapljicah). Potrebno je tudi ugotoviti, zakaj otroka kar naprej srbi koža mod. Lahko poskusno namažete 2 ali 3 dni zapored kožo mošnje, kožico pa bi morda za sedaj raje še pustili. Če se bo pojavilo vnetje, potrebuje samo antibiotično mazilo, brez kortikosteroidov.
Pozdravljeni Tanč
tudi pri nas imamo 3 letnega fantka in še nekaj časa nazaj smo lahko kožico potegnili dol do polovice lulčka, sedaj pa lahko razpremo le toliko, da se vidi čisto čisto malo glavice. Lula lepo v loku, samo čudi me kako da se je kar naenkrat stanje poslabšalo.
Doma imam Elocom 1mg/g krema
je ta krema najboljša izmed treh omenjenih (locoidon diprosone, elocom)
ali rečem P naj mi napiše kaj drugega? Mislim, da se bo dalo dogovoriti, sploh ob predložitvi vašega članka 🙂
Hvala že vnaprej za odgovor,
Petra
Uproabimo katerokoli kortikosteroidno mazilo, zadostuje pa betametazon (Diprosone). Mažemo ob robu kožice na stiku z glavico, vedno postavimo kožico nazaj (prekrijemo glavico), 1x dnevno 1-2 meseca.
Pozdrav!
Mi imamo podobne težave s kožico, sin je star 3,5 let. Ko sem pediatrinji omenila za mazilo je rekla, da jo pred 5 leti ne predpisujejo. Rekla je da jo potegnemo dol, malo bolj na silo, ker po njeni oceni naj bi zadeva šla lepo dol. Ker je imel vnetje, pa tega ni hotela, da se mu ne bi zamerila. Je rekla, da če ne bo Ok čez mesec, da bo pa kar napotnico dala.
Glede vsega skupaj sem malo zmedena. Po eni strani naj bi se zadeva uredila do šole, po drugi strani pravi, da bo dala napotnico.
Po strokovnih navodilih urologov lahko kortikosteroidno mazilo predpišemo dečku okoli 3. leta starosti, če gre za fimozo ali zlepljeno kožico. Ne čakamo do 5. leta starosti.