Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija lulček

lulček

Če se lahko se še jaz priključim k tej, tudi za nas, aktualni temi.

Torej, kot sem razbrala iz članka, krema s tanjšanjem kože očitno povzroči, da se kožica odlepi od penisa? Koliko časa pa se lahko maže oz. kdaj pride do rezultata? Recimo zvečer po kopanju, nekaj dni?

Pri našem 18 mesečniku smo dvakrat že uspeli kožico malo povleči dol, zdaj pa že kar nekaj mesecev ne pridemo nikamor. Sicer se glavica vidi in tudi curek je močan in naravnost, vendar pa kožica ni enakomerno odlepljena, ampak je na eni strani par mm pod glavico penisa, na kontra strani pa približno še pol cm nižje. In ravno na tej strani kaže, da bi morda eventuelno lahko še kaj naredili sami, tam kjer je bližje glavici pa ne ravno. Ali bi s kortikosteroidom lahko rešili tudi našo situacijo?

Hvala in lep pozdrav!

Ravno takim primerom je namenjeno mazanje s kortikosteroidnim mazilom. Mažemo 1x dnevno, tudi 2 meseca. Toliko, da se kožica odlušči.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Super, bomo pa res probali in da vidimo, če bo kakšen napredek.

Samo še eno vprašanje: doma imam Diprosone (7,5) v belobazi (25) in Diprosone v original pakiranju. Verjetno je bolj smiselno uporabiti original, ‘nerazredčenega’?

Hvala za info, vam javim kako se bo obneslo.

lp

Redčedna krema ima običajno rok uporabe 1 mesec, za prilepljeno kožico je primernejša originalna krema v tubi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tudi jaz bi se priključila tej temi. MOj 19 mesecev star sin je imel fimozo, ki so jo odstanili takrat, ko je bil operiran za popkovo kilo. Kožica mu gre lepo čez glavico penisa. Razen na enem mestu je na robu zlepljena cca 0,5 cm. Kljub rednem umivanju in vlečenju kožice čez glavico ta del noče popustiti in se odlepiti. Zanma me, če lahko tudi mi mažemo na tem delu z kortikosteroidnim mazilom? Ali je ELIDEL korikosteroidno mazilo?
Ali je lakhko kaj narobe če to mazilo pride na glavico penisa?
Hvala
Lep dan!

Elidel ni kortikosteroidno mazilo.
Če je bil operiran fimozo (obrezan), potem zlepljenja ne bi smelo biti. Zagotovo nekaj mazila pride tudi na glavico, temu se ni mogoče izogniti.

Hvala za odgovor. Sinček ni bil obrezan. Povedali so nam, da so samo malo zarezali in potegnili kožico dol. Tako, da ni bilo potrebno obrezati. Ko potegneš kožico čez glavico je na enem robu malo zlepljeno in noče popustiti. Ali je možno da bo to šlo s časoma samo, saj je zlepljen samo en mali delček(0,5cm ali manj)? Ali bi bilo dobro mazati? Nebi rada da mu kožico zopet vlečejo nazaj, saj bi to verjetno sedaj potekalo na živo!
Hvala!

Lahko se bo sama dolepila, lahko pa tudi ne, tega ni mogoče napovedati. Poskušajte pač vsak večer, po kopeli (ko je kožica elastična in mehka), povleči, kolikor gre.

Spoštovani!

Mene pa zanima, kakšni so morebitni stranski učinki dolgotrajnega (npr. tudi 2 meseca) mazanja lulčka s kortikosteroidnimi mazili? Se potemtakem stanjša tudi sluznica na glavi penisa? Ali ima to lahko kakšne trajne posledice?

Se vam najlepše zahvaljujem za odsovor.

Stranski učinki so ravno tisti, ki jih želimo: stanjšana kožica, ki se potem lepo odlušči. Pkodljivo tanjšanje kože in sluznic se po kortikosteroidnih mazilih pojavijo po neprekinjeni večmesečni uporabi (dlje kot 6 mesecev).

Ker posti govorijo samo o že delno odlepljeni ali celo ponovno prilepljeni kožici me zanima ali bi bil Locoidon primeren tudi za fantiča (2,5let) ki mu kožica sploh ne gre nižje kot 2-3mm pod vrh glavice?
Vnetij nima, lula lepo, le kožica (kljub treniranju) ne gre nikamor?

Če boste kožico tudi vsak večer malce povlekli, lahko tudi fimozo poskusite mazati s kortikosteroidnim mazilom.

Tanč,

pa mometazon (Elocom) pride tudi v poštev?

hvala

Zelo zanimiva tema in zelo uporaben članek.

Elocom je super.

Pozdravljena,

tudi jaz bi imela vpračanje na to temo.
Sin ima skoraj sedem let, kožica pa mu ne gre nazaj čez celo glavico ampak skoraj do polovice. Pediatrinja nas je lani napotila k urologu, katerega diagnoza je bia adhesio preputii. Zelo nazorno je pred sinom opisal, kako bi mu on povlekel nahitro to kožico nazaj in da to ga bo zabolelo, sin seveda mu ni tega ni dovolil.
Pediatrinja nam je sedaj že drugič predpisala mazilo Elocom. Uporabili naj bi ga 3 x po 10 dni, z mesečnim presledkom vmes.
Do sedaj pediatrinja ni bila preveč zaskrbljena glede kožice, sedaj pa je dejala, da mora ba bi le poskusili kako drugače, če z mazilom ne bo učinka.
Ker bi se rada izognila vlečenju na silo, ki ga je predlagal urolog, me zanima, ali se vam zdi tako poredko mazanje z Elocomom dovolj? Že prvič smo se držali tega in ni bilo posebnega učinka.
Zahvaljujem se vam za nasvet in lep pozdrav.

V strokovni literaturi se svetuje mazanje s kortikosteroidom nepretrgoma več mesecev, vsaj 2. Kajti ravno učinek kortikosteroida, da tanjša kožo, se v takem primeru izkoristi. Namažete z ušesno paličico samo ob robu med glavico penisa in robom kožice. Vsak večer pa poskusite kožico še malo bolj povleči, toliko, da otrok pokaže neugodje.
Sem pa videla na izvidu, da so se tudi urologi začeli posluževati anestetičnih mazil (EMLA) pred takim posegom.

Hmmm… tale pogovor mi deluje skoraj kot reklama za kortikosteroidne kreme, zdaj pa ne vem… nekateri pediatri in patronažne sestre odsvetujejo pogosto predvsem pa dolgotrajno uporabo kortikosteroidnih krem. Pa ne le zaradi tega, ker tanjšajo kožo, temveč tudi zato, ker naj bi vplivale na hormone. A ne bi bilo dobro opozoriti mamice na to? In na to, da si preberejo stranske učinke na papirju, ki je v škatlici.
Je že smisel v tem, da se takih krem ne da kar kupiti, ampak se jih dobi samo na recept.
Meni je pediatrinja napisala elocom za temenca(!). Sem vesela, da mi je patronažna svetovala naj izberem raje salicilno olje, ki je manj škodljivo in agresivno, pa smo ravno tako vse porihtali.

Rekla bi, da zdravniki vemo, zakaj kakašno stvar predpišemo, koliko naj zdravljenje traja in kaj lahko pričakujemo. Ravno pri tanjšanju kožice pri zlepljenih lulčkih izkoristimo učinek kortikosteroida, da tanjša kožo. In ker se ta učinek pri nekajtedenskem mazanju pač ne pojavi, je zdravljenje potrebno tako, kot je navedeno.
In za temence so dermatološka priporočila, da se zdravi s kortikosteroidi in ne s salicilati. Vaša pediatrinja sledi stroki. Najslabše je, če se v zdravljenje vtikajo ljudje, ki za to niso usposobljeni.

Pozdravljeni,

moj dojenček je star 7 mesecev. Prve 4 mesece mu je šla kožica na lulčku dol do polovice glavice. Brez problema. Potem pa se je kar naenkrat zlepila skupaj tako, da se glavice ne vidi nič. Izgleda kot ošiljen svinčnik. Tudi luknjice ne opazim. Enkrat sem mu namreč hotela potegniti kot vedno kožico nazaj (samo toliko kot gre, nič na silo), pa je zakrvavela. Od takrat je zlepljena. Je pa bila kožica takrat nekoliko bolj suha in sem predvidevala, da je zato zakrvavela ob dotiku.

Povejte mi, ali moram kako ukrepati? Menim, da kožica ne more biti kar naenkrat preozka, če se je glavica že lepo videla. Fantek lula normalno, v loku, debel curek.

Hvala za pomoč.

Tak potek je še vedno lahko povsem normalen. Pri 7 mesecih še nič ne odreagiramo glede kožice, razen v primeru bolečin in nezmožnosti lulanja. Lulček razprite le toliko, kolikor gre, da ga lahko očistite, drugo pa zaenkrat prepustite naravi.

New Report

Close