lulanje in infekcija pri otroku
Pozdravljeni!
Hčerka je stara 5 let in pol in ponoči še vedno lula. Podnevi je suha že tri leta, odvajanje od pleničke je potekalo brez težav in hitro. Z nočnim lulanjem se nismo obremenjevali, vendar je v zadnjem času sama nekoliko žalostna zaradi tega, zato sva se z možem odločila da poskusiva poiskati rešitev.
Sama sicer nisem pristaš/vernik alternativnih metod, a mi je znanka s podobno izkušnjo priporočila obisk pri homeopatinji in sem se odločila poskusiti najprej s tem. Tam so hčerki postavili “diagnozo” vnetja mehurja in ledvic, ledvice naj bi bile tudi oslabljene. To naj bi bil (po besedah homeopatinje) tudi vzrok za to da hčerka še vedno lula v spanju. Po dveh tednih se stanje baje ni izboljšalo (vsaj kar se tiče ledvic ne, vnetja mehurja naj ne bi bilo več), kljub bioresonančni terapiji in homeopatskih zdravilih. Svetovala mi je da če se stanej ne izboljša, obiščeva pediatra da ji predpiše antibiotik, ki ji bo pozdravil vnetje, saj je, po njenih besedah, trajno prisotno, a naj bi ga klasične metode ne odkrile, njena “bioresonančna mašina” pa ga pokaže…
Hčerka je sicer prebolela nekaj uroinfektov, v enem obdobju je tudi tožila da jo ob uriniranju peče (običajno je to minilo ko sem jo umila z mlačno vodo), vendar urinski test pri pediatrinji v večini primerov ni pokazal vnetja. Pediatrinja nama je odsvetovala kopanje v kadi.
Moje vprašanje je sledeče: ali je mogoče da ima hčerka res trajno vnete ledvice in kako bi to vnetje lahko diagnosticirali? Je smiselno poskusiti zdravljenje z antibiotikom, ki bi načelno moralo pokazati dokaj hitro izboljšanje?
Sicer je hčerka zdrava, ob vstopu v vrtec je imela kar dobro leto težave zvnetji ušes, a so izzvenele.
Hvala za odgovor.
N
Spoštovani!
Vaše vprašanje spada v forum pediatrija, ker hčerkine težave tudi rešuje pediater.
Kar se meni tiče, se z antibiotiki ne zdravi, če ne ugotovimo bakterijske infekcije. Se pa zdravi oziroma pomaga z zdravili in drugimi pripomočki pomaga ozdraviti nočno močenje postelje (Minirin, alarm, antiholinergiki, laksativi, imipramin, magnetki…).
Pediatrična stroka se precej ukvarja z uroinfekti pri otrocih – nekateri pediatri v bolnišnicah se posebej specializirajo za težave z vnetji sečil pri otrocih. Zato lahko zelo natančno ugotovijo, ali gre za res za vnetje sečil ali ne.
Se pravi moj odgovor na vaše vprašanje (čeprav nisem pravi naslov – vprašajte pediatra) je: zdravljenje z antibiotikom kar tako – nikakor ne. Opraviti pediatrični ultrazvok ledvic, sečil in obiskati pediatra nefrologa, ki bo otraka pregledal in ugotovil, ali je s sečili kaj narobe (glede na preiskave, ki ne vključujejo samo pregleda urina, temveč razen ultrazvočne preiskve morda še druge, npr. cistogram itd), prav tako pa bo tudi svetoval in po potrebi zdravil nočno močenje postelje.
Lepo pozdravljeni!