luknjice-Retafer?
Imam dve leti staro hčerko in pred dnevi sva bili drugič pri zobozdravniku. Prvič sva šli samo na ogled zobozdravnice, zadnjič pa ji je Z prvič pregledala vse zobke. Ugotovila je, da ima na enicah dve luknjici, veliki približno pol milimetra. Povedala sem ji, da redno dvakrat na dan umivava zobe odkar so izrasli, pasto tudi, pije nesladkan sok zelo razrečen z vodo, sladkarij zelo malo. Vprašala me je, če sem med nosečnostjo jemala kakšna zdravila in ji povedala, da samo Retafer za železo in mi je odvrnila, da ima zato luknjici. Bila sem zelo presenečena in vas prosim, da mi bolje razložite zakaj do tega pride, kako naprej, kakšne bodo posledice na zobkih, kako lahko še pomagam…? Tabletk s fluorom pa ni nikoli hotela grizljati: ali so zelo pomemebne, kako ji jih lahko še “podtaknem”?
Prosim za pomoč, saj sem zelo v skrbeh.
lp z
Spoštovana čričk,
izjava, da je vzrok za nastanek kariesa na mlečnih zobeh v jemanju tabletk železa v nosečnosti, je neresnična in zanjo ni popolnoma nobene razlage.
Nesladanih sokov ni, so le sokovi, ki nimajo dodanega sladkorja, vsebujejo pa naravni, sadni sladkor (fruktozo), ki zobe poškoduje na povsem enak način kot ostali enostavni sladkorji.
Deklici še najprej umivajte zobe dvakrat dnevno z zobno pasto, pije na nesladkane tekočine (navadna voda, nesladkan čaj,…). Pri jedi sladkarij je le-te manj nevarno jesti enkrat dnevno v večji količini kot isto količno razdeliti na več manjših obrokov.
Pred dnevi sem ji natančno pregledala zobe in opazila na sprednjih štirih zobeh kot nekakšne razjede. Na rednem pregledu jo je pregledala še pediatrinja in pravi, da je to od stekleničke in soka. Oboje bomo poskušali ukiniti, zanima pa me ali je dovolj, da ji zjutraj in zvečer čitimo zobe ali lahko še kaj storim? Ali je potrebna kakšna prevleka oz. zaščita?
Katero pasto pa priporočate s fluorom, saj je izbira v trgovini velika?
Kako pa je z dudami?
Hvala.
lp
Spoštovana čričk,
veseli me, da ste se odločili, da otroku ponudite primernješe pijače :).
Zadostuje čiščenje zob s ščetko in zobno pasto dvakrat dnevno, zvečer obvezno po večerji (kasneje lahko otrok pije le vodo ali nesladkan čaj). Ob ustrezni higieni posebni premazi niso potrebni, lahko pa zobozdravni zobke še dodatno impregnira z npr. visokokoncentriranimi fluorovimi preparati.
Zobna pasta mora biti otroška, vsebuje naj 500 ppm fluoridov. Izberite tako, ki bo otroku všeč po okusu oz. še bolje, naj si jo otrok izbere sam:).
Dude ne povzorčajo kariesa, temveč nepravilnosti položaja zob. Svetujemo, da ima otrok dudo nekje do drugega leta, potem pa je možnost za nastanek nepravilnosti vedno večja. Vsekakor je bolj kot otrokova starost za nastanek nepravilnost pomembno to, koliko časa ima otrok dudo. Če z njo le zaspi, potem nepravilnosti redko nastanejo. ČE pa ima dudo cel dan in še ponoči, lahko nepravilnosti nastanejo že kmalu po prvem letu.