Najdi forum

Lepo pozdravljeni.Imam 2.5letno hčerkico.Pred letom dni smo zaradi laringitisa začeli uporabljati pumpico in takrat je tudi prvič dobila antibiotik,ker se še ji je kasneje pojavila tudi slinavka si v tistih 14 dneh ni pustila kaj dosti umivati zobe in posledica so bile luknjice na zgornjih enkah in dvojkah.Seveda smo takoj obiskali zobozdravnika in sedaj pridno hodimo na premaze.SEdaj pa smo bili spet skoraj cel mesec na pumpici(naša zobozdravnica je mnenja da je to krivo za hčerine luknjice)in se je stanje na sprednjih zobkih poslabšalo je pa dobila tudi nove luknjice na trojkah in štirkah.Sprednji štirje zobki se kar nekam lupijo od zadaj pa ostajajo takšni rumeni.Mene predvsem zanima če se dajo ti sprednji zobki prevleč z kakšno belo prevleko.(Moram pripisati,da je Sara zelo pridna pri zobozdravnici in ni nikoli bilo problema pri odpiranju ust)Zanima pa me tudi če se ji bodo odlomili vsi štirje zgornji zobki lahko ima probleme pri izgovorjavi kar me od vsega še najbolj skrbi.

Spoštovana Sara,

če deklica sodeluje, potem ji zobozdravnica sprednje zobe lahko oskrbi z začasnimi plombicami. Zakaj začasnimi? Material, ki ga uporabimo v tem primeru (glasionomerni cement), se nekoliko prej obrabi in ni primeren za dokončno oskrbo. Ker pa mlečni zobje (v tem primeru sekalci) izpadejo v nekaj letih, prav tako pa bodo plombice na ploskvi, ki ni podvržena pritisku žvečnih sil, uporaba povsem zadosti trenutni potrebi. POleg tega material izloča tudi fluoride, kar ugodno deluje na okolna zobna tkiva.
Z ustrezno higieno in posegi pri zobozdravnici boste preprečili, da se zobki odlomijo. V nasprotnem ima deklica res lahko težave pri izgovorjavi.

New Report

Close