Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Luknjica nad ritko, modra vena med ocmi

Luknjica nad ritko, modra vena med ocmi

Pozdravljeni,

Sem mama 1.5 letni puncki. Do sedaj kaksnih vecjih tezav z njo nismo imeli.

Je sicer bolj pri drobnih po tezi (10kg pri 1,5letu) ampak pri velikosti je nad povprecjem. Bila je rahlo slabokrvna a smo spravili trenutno hemoglobin na 114. Sicer je ksvajala vse mejnike skladno s pricakovanji, trenutno hodi, se trudi malo skakati, pleza, govori prve besede, razume prakticno vse. pri 3 mesecih je kazala malo ekstezijskega vzorca kk pa je minil konje skobaca.

Je pa ZELO navezana name.

Vceraj sem na fb zasledila neko objavo ki pa me je zelo prestrasila. Razlagali so nekaj v smislu kaj nakazuje na mutacijo MTHFR gena in kaj lahko to pomeni za otroka. In moja puncka ima skoraj vse to:

-Ima modro veno med ocmi (ki je na svetlobi precej vidna- je pa svetlopovta in cisto blond z modrimi ocmi).

– Ima luknjico na vrhu ritke. To sem opazila ze pri enem mesecu in enkrat pokazala pediatru ki pa je rekel da je to zgolj lepotno.

-Ob rojstvu in pottm vcasih tudi kasneje je imela na zatolju oz na zadnji strani glavice tist “rdec flek”.

Te stvari, sploh luknjica in ta modra vena naj bi kazale na to mutacijo gena ki povzroca pomanjkanje folatov (oz nekaj da telo ne absorbira dobro folatov) in to lahko vodi v avtizem, adhd in ostale mentalne zaostanke. To me sedaj zelo skrbi.

Trenutno se mi sicer zdi otrok ok, opazam pa da je zelo previdna- boji se spustiti po klancu navzdol s poganjalcem, tudi ko greva s kolesom se kar malo boji ce greva prehitro. Boji se iti za vrat. Ampak to je zacela v zadnjem mesecu kazati.

Ali naj pediatru bolj pomajmram glede te luknjice in modre vene in bi bile potrebne kaksne preiskave? Ni pa luknjica nikoli imela kaksnih izrastkov ali dlak.

Lp,

Drži vaš nadimek “zivcnamama” – očitno namreč prav iščete in brskate po kakšni patologiji, ki bi vaši (po opisu trenutno v merah in mejnikih razvoja prav idealni) hčerki lahko zagrenil življenje. In mutacija MTHFR gena je trenutno “v modi” – predvsem iz razloga, ker ga pokriva komercialen test in ker se lahko ob pozitivnosti (ki niti slučajno ne pomeni, da bi bilo pri otroku povečano tveganje za vse, kar ste napisali) dobro prodaja folno kislino, po možnosti v obliki, ki je že “aktivna”. Večina objav o tem itak ne izvira iz medicinskih ustanov, vsaj ne javnih :-).

Vsi trije “znakci”, ki jih opisujete, so nekaj povsem normalnega za dojenčke – redki nimajo znamenja v zatilju (večina ga ima tudi na čelu, vekah…), praktično noben svetlopolt ni brez “širše modre vene med očmi” in mnogi imajo “luknjico” na trtici. In seveda ne bo nič narobe, če svoje strahove omenite pediatru – ki je najboljši naslov za vse, kar se tiče zdravja in razvoja vaše deklice!

Pohvalna je njena previdnost – ki vam bo prihranila neprijetne bližnje stike njenega telesa s podlago. Nikoli me niso navduševali “pogumni” in pobuškani malčki, pa čeprav so bili nekateri starši na njih zelo ponosni.

Hmm, ZELO je navezana na vas? Morda je vez močna kar z obeh strani. In glede na starost prihaja obdobje ločevanja, upam, da bo čim manj stresno.

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close