Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Luknjica na mlečnem zobu

Luknjica na mlečnem zobu

Pozdravljeni,

včeraj sem opazila, da ima moja trinajstmesečna hčerka na notranji strani spodnje enke črno pikico, luknjico.
Res je, da sem ji zadnje mesece s težavo čistila zobke (z gazico ali s ščetko), ker jo je zaradi izraščanja dvojk in štiric bolelo in ni hotela odpreti ust, jo nisem silila, da ne bi dobila strahu.
Zdaj sem čisto zgrožena in ne vem, ali naj jo peljem k zobozdravniku, ker ne vem, ali bo odprla usta. Naj povem, da ne pije sokov ali čaja, le vodo in mleko.

Ali lahko sedaj kako rešim zadevo ali bo nujen zobozdravnik?

Hvala za odgovor.

Spoštovana medika75,

v tolažbo naj navedem, da karies izjemno redko najprej nastane na spodnjih sekalcih, tako da je pikica, ki jo opisujete verjetno kaj drugega.
Čiščenje zob je izjemno pomembno, saj le z njim lahko preprečimo nastanek kariesa. Otroku, ki ima že izrasle prve kočnike (štirice) zob ne moremo zadostno očistiti z gazico, zato je nujna uporaba ščetke ter tudi otroške zobne paste.
Izraščanje zob ne boli, tako da naj vas to ne skrbi, otrok pač prihaja v obdobje, ko želi uveljaviti svojo voljo, zato tudi ne odpre ust. Bodite vztrajni, zobke je potrebno očistiti dvakrat dnevno, nadaljujte pa tudi s primerno prehrano (kot ste že opisali).

New Report

Close