Luknjica med zobmi
Pozdravljeni, najprej bi vas rada pohvalila za velik trud in ažurne odgovore…
Moja težava je sledeča….med petico in šestico imam luknjico…težava je v tem, da imam zobe zelo skupaj in gre že zobna nitka komaj skozi….kaj naredite v takem primeru…ali mi bo moral zobozdravnik odstraniti zob…kako mi ga lahko sploh popravi, če ne more zraven…hvala za razlago…me je kar malce strah, da ne bo potrebno preveč vrtanja ali da bom celo ob zob..
hvala
Spoštovana Lalla,
hvala za pohvalo.
Karies, ki ga je potrebno odstraniti v medzobnem prostoru oz. na ploskvi, ki ta prostor omejuje, odstranimo in pri tem nikakor ne boste izgubili zoba. Najprej si mora zobozdravnik pripraviti delovni prostor, kar pomeni, da mora do kariesa priti. Žal v primeru, ko grizna površina ni kariozna, to pomeni, da odstranimo nekaj zdravega zoba. Nato po principih odstranjevanja vsega okvarjenega dela, zob očistimo in vanj vstavimo zalivko. Včasih je bilo potrebno odstraniti veliko zdravih tkiv, da smo zob lahko pripravili ustrezno in da zalivka ni takoj izpadla. Danes je bistveno drugače, saj nam novejši materiali omogočajo mminimalno odstranjevanje zdrave zobovine.
Kar pogumno k zobozdravniku. Zob je potrebno popraviti čim prej, dokler je karies še majhen. Z napredovanjem kariesa se veča tudi kasnejša zalivka.