Luknja v zobu
Pozdravljeni.
Pred kratkim sem pri samopregledu zob opazil, da imam v modrostnem zobu luknjo (tri mesece nazaj, ko sem bil pri zobozdravniku, zdravnica ni nič opazila ali rekla, da se kaj začenja). Kakorkoli, luknja/luknjica, ni iz zgornje strani (krona) ampak iz strani, na sredini, torej na površini ob licu. Sem se naročil na pregled, a bo ta šele septembra, torej čez več kot dva meseca in pol. Boli me ksreči ne.
Torej, glavno vprašanje in nekaj dodatnih:
1. Zanima me, ali lahko v tem času, če je res luknja, še precej napreduje in ali lahko napredovanje še kako drugače zmanjšam (poleg ščetkanja).
2. Zanima me tudi, kako to, da imam sedaj zobe bolj občutljive kot včasih. Ko sem imel mlečne zobe in v osnovni šoli nisem imel nikoli nobenih problemov, nobene plombe… Zdaj pri 22, pa se mi kljub rednemu ščetkanju (2x, včasih tudi 3x dnevno) občasno pojavlja karies in je potrebna plomba (zdaj imam 3 ali 4). Drugače nimam problemov. Zobje so ravni, zdravi… a bolj občutljivi na karies. Jih lahko kako okrepim (hrana, pripravki,…)?
3. Zanima me še, kaj je ta bela stvar na/v kroni zob, ki niso plombirani… Je bele barve (bolj kot zob) in trdo, kot bi bilo del zoba. Ob robu je na enem zobu tudi drobna črna pika oz. čtrica. Je to že karies? Če da, zakaj zobozdravnica tega po dveh, treh obiskih še ni omenila in morebiti popravila?
4. Lahko zob ob ugizu nečesa trdega (škorja kruha, seme…), ko pride na sredino zoba, zaboli? Zaboli oz. zaskeli samo takrat. Ob ugrizu mehkega, ali nasplošno ko ne jem, tudi ob dotiku s prstom, jezikom ali zobotrebcem, ne boli. N e boli niti dlesen okoli. Zob izgleda zdrav, luknje ni…
Kar precej vprašanj, upam da ni preveč.
Hvala že v naprej in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
vidim, da ste zelo vestni glede svojega zobovja.
ad1/ Mislim, da niste odkrili kariesa, ker bi ga sicer že vaša zobozdravnica. Začetni karies lahko ustavite z izdatno higieno, napredovali pa ne.
ad2/Zobe okrepite z zdravo uravnoteženo prehrano in normalno higieno s fluorovimi preparati ali preparati, ki vsebujejo kalcijhidroksiapatitne kristale.
ad3/ Kar opisujete je zaščita zobnih fisur na grizni ploskvi in je trajna. Pikice so verjetno zabarvanje, lahko pa tudi karies; kar bo presodila vaša zobozdravnica.
ad4/zdravi zobje so občutlivi na dražljaje in kar opisujete je povsem normalna reakcija.
Srečno.