Lubenice, melone, jajčevci, artičoke
Iz radovednosti sem kupila semena lubenic, melon in jajčevcev. Rastlinice so zelo majhne, mislim, da je čas, da jih presadim. Zanima me, če je kdo vse to že gojil (npr. v Ljubljani) in če je bilo kaj pridelka. Kako se jih goji?
Zadnjič sem našla tudi semena artičok in sem jih prav tako posejala. Ali jih je kdo že pridelal in kako se jih goji?
Lep pozdrav!
Jaz sem lubenice tudi imela lani (okolica Lj.).
Sadike iz Semenarne sem dala takoj na vrt in pokrila s tistim polivinilom, ki ima luknjice (za solato) tam nekje do konca maja. Je pa res, da sem na bolj izpostavljeni legi. Lubenice se noro razrasejo in neke poganjke je treba trgat, pa ne vem točno kaj in kdaj…
Z ostalim pa nimam izkušenj. No, jajčevce ima oče – tudi v bližini Lj. in mu kar obrodijo. Le ne vem, kako ravna z njimi.
Zdravo,
Jaz že dve leti gojim lubenice – okolica Ljubljane. Ne sadim sadik, ampak posejem seme direkt v zemljo,v začetku maja. Sem nekje brala, da se sadike ne primejo rade, saditi pa jih je menda treba tako, da imajo skozi na koreninah zemljo. Lubenice se zelo razrastejo, tako, da jim moraš nameniti veliko prostora. V hudi vročini jih dnevno tudi zalivam. So zelo sladke, edino pečk imajo več kot tiste, ki se jih kupi.
Lp in veliko sreče
@ Lotti: Tudi permakulturni vrt se gnoji z naravnimi gnojili, uporablja se zastirka in pa načelo dobrih sosed.
Tudi sam mam vzgojene sadike lubenic, ki imajo trenutno en pravi list in pa nastavek drugega. Po ledenih možeh jih imam namen presaditi na prosto.
PS: Ker so se mi na vrtu nenormalno razmnožili bramorji, ki mi požirajo korenine sadik, in so mi že nekaj sadik paprike, kumar in paradižnika uničili, zemlja pa je kot sito, prepletena z rovi bramorov, me zanima s čim se jih da pregnati, ubiti, uničiti, zdesetkati, sedaj, ko so vtnine že posejane?
Letos smo prvič začeli z permakultoro. V jeseni smo naredili pripravo za dobro zemljo, ker imamo v vrt na hribčku imamo same terase, seveda tudi bolj kislo zemljo. Izobražujem se vse preko interneta, tako, da do sedaj vse super uspeva oziroma deluje. Seveda uporabljamo zastirko, to smo že prej in seveda kompost. Zanima me, če je tudi še kaj drugega;).
Bramorja sem danes prvič videla pri nas na vrtu. Naredila bom takole: lončkom ali steklenicam porezala dna jih do vratu zakopala v zemljo, da ponoči pridejo v lonček in umrejo;(.
Piše, da deluje.
Tudi sam imam nastavljenih okrog 20 posod, vendar se je ujel samo 1 bramor.
Sam sem študent in sem ta semester poslušal oz še poalušam predavanje o permakulturi. Res se sliši vse lepo in fajn. Z malo dela, veliko plodov, na naraven način. Zato sem doma naredil tudi gomilasto gredo. In glejga zlomka. Gomilaste in visoke grede so idealen prostor za naselitev predvsem voluharjev. Preperel gnoj privlači tudi bramorje.
Prilagam en link[/url]. Tudi tu sem bil. Kaj naj rečem. Teorija o permakulturi je eno. Sliši se fajn. Res vse lepo raste na visokih gredah, gomilastih prav tako. Zastirka naj bi imela dva namena – zadrževati vlago in preprečiti rast plevela. Sam sem naredil dve identični gredi, eno z zastirko drugo ne. Glede valge drži, zastirka zadržuje vlago. Kar se pa tiče plevela, ni res, da bi ga bilo manj.
Ko pa na vrt dobiš bramorje, voluharje, ti ne pomaga noben krt, ptiči…nič. Praksa je povsem nekaj drugega.
Na našem vrtu je zemlja kot sito. Luknja poleg luknjice. Seveda so to rovi bramorjev. Nekje sem prebral da samica izleže med 200 in 300 jajčec. Če jih preživi samo 20% ene samice, je to veliko….skratka nadloga.
Sedaj bi uporabil katerokoli, še tako strupeno škropivo ali karkoli, ker v nasprotnem primeru letos zelenjave ne bo. Probelm, je da se večina teh strupov uporablja pred setvijo. Zdaj sem pa že zamudil. Na vrtu imam krta, ki se prehranjuje med drugim z bramorji. Vendar izgleda, da jih je preveč.
Povej kako jih boš uničila še meni 😀
Vrjamem ja, saj je pri nas tudi, pa prvo leto to prakticiram. Potem je kompost hrana za bramorje? Vsa ta podlaga od listja, vejice, to je za bramorje specialiteta?? Imajo morda v navadnih vrtovih tudi bramorja, ne samo mi? Skrbi me za zelenjavo, bomo brez nje? Same zakaje imamm, hihi, morda jih imate drugi tudi? Razmišljam kakšen napad naj naredim na bramorja?
Pomagajmo si med seboj
Tuja literatura???
Jaz bom kupil strunal, ki je gnojilo in s z nekim procesom razplini zemljo. Čeprav je to v nasprotju s permakulturo, mi drugega ne prostane.
tele visoke grede, so (verjetno) pravi raj za voluharje in druge škodljivce, čeprav v naravi škodljivcev ni, ker ima vsaka žival svojo funkcijo. Tudi bramor je koristna žival, vendar ne, ko se tako razmnoži, kot se je pri nas.
Bramorje najdemo tudi na drugih vrtovih, navadnih. Tudi na njivah. Tako da ni za naselitev kriva permakultura, jih pa po mojem mneju visoke in gomilaste grede še bolj privlačijo.
Če imaš res toliko rovov, kot jih imam jaz, poskusi nekaj ukrenoti, kajti drugače zelenjave res ne bo. Nam je recimo bramor uničil, več kot polovico, torej okrog 20 sadik kumaric.
Kako uloviti bramorja?
http://tvslo.si/predvajaj/kako-z-vrta-pregnati-bramorje/ava2.83375433/