lubenica in šravfanje
Mona, živjo!
O, čas lubenic, moja NAJ večerja in zajtrk! Ali imate vi po lubenici kaj težav, Mona? Mnoge matere poročajo, da dojenčka napenja hrana, ki njim samim povzroča težave.
Prepovedane hrane ni. Na surovo sadje in zelenjavo smo ljudje genetsko programirani že kakih 30 milijonov let (prvi sesalci) ali vsaj 8 milijonov let (prvi hominidi). To je naša naravna hrana najdlje časa. Res pa je, da jo včasih uživamo napačno, namesto pred jedjo ali samo na prazen želodec, sasež pojemo npr. po kosilu, po čemer nastaja alkoholno vrenje, kar nas lahko napenja. Daleč najpogostejši povzročitelj kolik in prebavnih težav dojenčka je kravje mleko in izdelki iz njega – hm, zanimvo, na tega smo se Evropejci genetsko prilagodili (Azijci pa npr. sploh ne) šele kasneje ob selitvi v zmerni pas, 5-15% ljudi pa tudi v Evropi ni razvilo prebavnih encimov zanj.
Pri LLL priporočamo, naj mati je zdravo, uravnoteženo, polnovredno hrano v naravem ali čim bliže naravnemu stanju živil.
Mislim, da bo tole odgovorilo na to in morebitne vaše druge dileme okoli prehrane. Opazujte svojega otroka.
Prehrana doječe matere:
http://med.over.net/forum5/read.php?11,347205,347292#msg-347292
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4118089
Mona, kis nekateri uvrščajo med poživila, kot čokolado, kavo. Nekateri dojenčki se na zelo okisano hrano odzivajo negativno, če prav pomislimo, je to v bistvu “pokvarjeno” živilo, kajne, no, fermentirano, predelali so ga delno že mikroorganizmi. O škodljivosti in koristnosti, npr. jabolčnega kisa, so mnenja zelo deljena.
Prav nič ni nujno, da bo imel dojenček kakršnekoli težave! Poskusite in nikakor ne pripisujte vsega hrani. Zmernost pri hrani pa je pri dojenju itak priporočena.
Pri kisu LLL nima nobenega konkretnega stališča, kakih izkušenj mamic vam žal ne morem posredovati, ki bi bile relevantne. Pri meni osebno pa so prioritete glede kisanja na primer take (tudi za odrasli želodec najbolj priporočene): 1. limona, 2. jabolčni kis, 3. vinski kis, 4. kis za vlaganje.