LPFB
Pozdravljeni, pred tremi leti so mi ob zdravniškem pregledu ugotovili levi zadnji fascikularni blok (LPFB). Takrat mi je bilo pojasnjeno, da je ta lahko prisoten ob vertikalnem srcu vitke osebe in da zato načeloma ni težav, da pa je smiselno EKG spremljanje. Sem noseča. Zanima me, ali lahko ta diagnoza kakorkoli pride do izraza med nosečnostjo. Soočam se namreč z nenadnimi slabostmi, povezanimi s šibkimi okončinami, pa sem pomislila, ali bi lahko bilo to povezano s tem.
Spoštovana,
LPFB je stanje, ki se pojavi, ko pride do zakasnitve ali blokade električnih signalov, ki potujejo skozi določen del srčnega električnega sistema.
V nekaterih primerih LPFB morda ne povzroča nobenih simptomov in morda ne zahteva posebnega zdravljenja. To je zato, ker blokada ni dovolj resna, da bi vplivala na sposobnost srca za pravilno delovanje. Vendar pa je v drugih primerih lahko LPFB znak osnovne bolezni srca ali drugih stanj, ki zahtevajo nadaljnje vrednotenje in zdravljenje.
Pomembno je omeniti, da tudi če se LPFB šteje za benignega, se mora še vedno spremljati, saj je lahko povezan s povečanim tveganjem za razvoj drugih vrst srčnega bloka ali aritmij v prihodnosti. Vaš zdravnik vam lahko pomaga ugotoviti, ali je LPFB benigna zadeva, ali pa zahteva nadaljnje vrednotenje in zdravljenje. Prisotnost LPFB nima večjega kliničnega pomena, razen da kaže na določeno stopnjo bolezni prevodnega sistema in s tem na nekoliko večje tveganje za napredovanje v višje oblike srčnega bloka v prihodnosti. Če nimate aritimij in/ali če vaše trenutne težave niso zelo pogoste, potem menim, da najdba ni v povezavi z nosečnostjo. Vseeno je vedno prav, da se posvetujete z zdravnikom »v živo« zato svetujem, da se v pirmeru stopnjevanja težav, obrnete na svojega zdravnika.
LP