Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Lpa parameter

Lpa parameter

Pozdravljeni,

Po cca letu jemanja statinov Rosuvastatin 40mg je Lpa iz 900mg/L skočil na 1200mg/L, Apo B se sedaj konstantno drži okoli 0.6g/L.

So razlog statini?

Kako naprej biti še proaktiven?

 

 

 

 

Pozdravljeni!

Statini so skupina zdravil, ki se pogosto predpisujejo za zniževanje ravni holesterola v krvi. Natančneje, rosuvastatin je močan statin, ki zavira reduktazo HMG-CoA, encim, ki je odgovoren za proizvodnjo holesterola v jetrih. Opaženo povečanje ravni Lp(a) z 900 mg/l na 1200 mg/l po približno enem letu jemanja 40 mg rosuvastatina je lahko posledica več razlogov.

Prvič, bistveno je razumeti, da je Lp(a) podedovan lipoproteinski delec, sestavljen iz molekule apolipoproteina(a), ki je kovalentno povezana z enim samim delcem LDL. Medtem ko statini učinkovito znižajo raven holesterola LDL, imajo minimalen vpliv na raven Lp(a). Nekatere študije dejansko kažejo, da lahko zdravljenje s statini vodi do rahlega zvišanja ravni Lp(a) zaradi sprememb v njegovem metabolizmu ali očistku vendar natančen mehanizem za tem pojavom ostaja nejasen.

Drugič, pomembno je omeniti, da opaženo povečanje ravni Lp(a) ne pomeni nujno vzročne zveze s statini. Drugi dejavniki, kot so starost, genetika in življenjski slog, lahko pomembno vplivajo na ravni Lp(a) Na primer, ravni Lp(a) običajno naraščajo s starostjo in nanje lahko vplivajo dejavniki, kot sta kajenje in uživanje alkohola. Zato je možno, da so drugi dejavniki prispevali k opaženemu povečanju ravni Lp(a) med zdravljenjem s statini.

Nazadnje velja omeniti, da čeprav so povišane ravni Lp(a) povezane s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni (KVB), njihova absolutna vrednost ni v neposredni korelaciji s tveganjem za KVB. Drugi dejavniki, kot so tradicionalni dejavniki tveganja, kot so starost, spol, status kajenja, diabetes mellitus in družinska anamneza, igrajo pomembnejšo vlogo pri določanju tveganja za KVB .

Skratka, čeprav obstajajo dokazi, ki kažejo, da lahko statini vodijo do rahlega zvišanja ravni Lp(a) med terapijo, je nujno upoštevati druge možne dejavnike, ki prispevajo k razlagi sprememb ravni Lp(a) skozi čas. Poleg tega absolutna vrednost Lp(a) ni neposredno povezana s tveganjem za KVB. Zato je potrebna nadaljnja preiskava, preden sklepamo, da so statini vzrok za opaženo povečanje ravni Lp(a).

LP

Prvo hvala za odgovor.

Kajenja in alkohola ni. Gibanja je max, pritisk ok, spanec ok, prehrana mediteranska.

LDL se giblje okoli 1.5-1.6. Je pa AST s časom zrasel na 0.6 iz začetnih 0.3, ALT je tudi 0.6 iz začetnih 0.4.

So jetra na udaru zaradi statinov? Drugi statin oz. kombinacija z ezetinibom? Še dodatno zniževati LDL zaradi visokega Lpa, manj vsega… bolje?

Hvala za mnenje.

 

 

Spoštovani,

Žal so za nižanje Lp(a) zaenkrat omejene možnosti, navajam pa nekaj že klinično dokazanih.

Afereza lipoproteinov: afereza lipoproteinov je odobrena terapija za znižanje ravni Lp(a) pri posameznikih s posebnimi stanji, kot je heterozigotna družinska hiperholesterolemija (FH) in ugotovljena kardiovaskularna bolezen.

Niacin: Niacin s podaljšanim sproščanjem je bil uporabljen za znižanje ravni Lp(a). Sčasoma ga je mogoče titrirati od majhnih do višjih odmerkov.

Ezetimib: Študije so pokazale, da lahko tudi ezetimib, zaviralec absorpcije holesterola, učinkovito zniža raven Lp(a).

LP

New Report

Close