“low carb” pri nosečniški sladkorni
Pozdravljeni!
Na OGTT testu še nisem bila, vendar sumijo, da imam nosečniško sladkorno bolezen. Zanima me, kako je z low carb prehrano pri nosečniški sladkorni? Pred nosečnostjo sem iz svoje prehrane izključila veliko OHjev, vendar sem jih med nosečnostjo jedla (verjetno preveč, predvsem sladkorja). Ali se low carb prehrana odsvetuje in zakaj?
Hvala za odgovor in pojasnila.
Pozdravljeni,
v zdravi prehrani je običajna vsebnost OH okoli 50%. Pomemben je izbor OH, izbor z nizkim glikemičnim indeksom, OH, ki so kompleksni in se počasi absorbirajo. Odsvetujemo pa OH z visokim glikemičnim indeksom, ki hitro pridejo v kri in hitro dvignejo krvni sladkor, naj omenim jedi iz bele moke, z dodatkom sladkorja, pire krompir…
Lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravljeni!
Ampak tako “zdravi” OHji kot tudi nezdravi povzročajo nihanje sladkorja v krvi. Dvig sladkorja po zaužitju in nato sproščanje inzulina in padec sladkorja. S prehrano, v kateri je vsebnost OHjev majhna pa se temu nihanju izognemo. Ali ni to potem boljše za telo kot stalno nihanje (priporočljivo 5-6 obrokov na dan) sladkorja v krvi?
Kot mi je znano, v nekaterih državah (Švedska ipd.) sladkorno bolezen zdravijo s prehrano, ki vsebuje malo OHjev in rezultati so izjemno dobri.
Hvala za pojasnila in lep dan.
Forum je zaprt za komentiranje.