Najdi forum

Love and money

S temle pisanjem bi rad odprl temo, ki se navezuje na eno
od prejšnjih – Kupovanje ljubezni.

Ne mislim na široko razpravo o prostituciji ampak bolj na
začetek debate o pojavu, za katerega imam občutek, da
ga je v naši današnji družbi precej – biti z nekom zaradi
materialnih ugodnosti – ker ima denar, tak in tak avto, tako
in tako hišo – stanovanje….

Zanima me, kaj mislite o tem in ali imate tudi kake konkretne
izkušnje.

Kar nekaj mojih prijateljic je bilo že vzgajanih v smislu, da si partnerja poiščejo med bogatimi in uspešnimi ljudmi. A v bistvu ni lepo, ko nimaš težav s tem, da si lepo preskrbljen in ti ni treba skrbeti za nič drugega kot zase in za družino – ne rečem, da lenariš in nič ne delaš! Ljubezen pa… Privlačijo me moški, ki so bogati. Ne vsak, jasno, ampak med njimi vidim uspešne in samozavestne ljudi, kdor ne zna dobro poskrbeti zase – tudi materialno, me ne privlači. Mora pa imeti moški tudi druge vrline, ampak priznam, če je še tako dobrosrčen in prijazen, pa da se vsak mesec komaj prebija s svojo plačo – ne, hvala. Takoj pomislim, kaj je narobe z njim, da se ne znajde v življenju- Aha, še tole. Ne padam na pleh in na znamko mobitela ipd. (to se mi zdi celo dosti bolno, da se razkazuješ s takimi stvarmi)

Zanimivo razmišljanje, Lina – ker izpostavljaš pri moškem kot
pomembno lastnost uspešnost, ki pa ne pomeni nujno nekega
nastopaštva in razkazovanja, kot si sama napisala.

Upam, da se bo oglasil še kdo.

Jaz pa bi rekla sledece: brez ljubezni si ne znam predstavljati zivljenja, pa naj bo tip se tako bogat. Lahko bi se porocila s super bogatim moskim, pa se nisem, ker ga nisem ljubila. Torej pomeni, da se ne morem zaljubiti samo v bogastvo.
Res pa je, da mora biti moski tudi dobro situiran, da me v celoti pritegne. Moje ambicije so velike, zato potrebujem ob sebi enakega-sposobnega, ambicioznega.

Men so pa tipi, ki imajo “dober” avto, hude mobitele, hišo, ki so hudo napedenani, majo briljantino v laseh, bildajo in hodijo v npr. Asa, Primadono, Papilona, Casa del Papa pa neke neumne diskače z neumno muzko, kjer gledajo bejbe in kažejo svoje keš variante, ČIST MIM!!! No ja, hotla sem povedat, da me NIKAKOR ne privlačijo (že po defaultu).

No, še to sem pozabla povedat: sem že mela možnost si lajf uredit na ta način: po liniji najmanjšega odpora (bila bi kar lepo preskrbljena), ampak DOLGČAS!!! Po moje mora ženska sama nekaj ustvarit v življenju (pa s tem ne mislim samo otroke, ker le-te je relativno lahko na svet spravit), ampak nekaj, na kar si resnično lahko ponosen (dom, družina, otroci lahko pridejo potem). Moje skromno mnenje. Menda so časi, ko je samo mož hodil na lov, žena pa je doma kuhala in skrbela za otroke, že mimo.

Resnica je taka: danes je popularno, da ženska dela kariero, ampak nobeden mi ne bo rekel, da zaradi tega otroci niso prikrajšani za celo mamo. Stvar posameznice je, da se odloči kaj ji je pomembneje: dom, kariera, ali oboje- s tem, da se obojega naenkrat ne da delati maksimalno kvalitetno. Lahko imaš otroke kasneje – že, ampak kdaj? Kje prekineš karieristično pot in rečeš-okej kariero sem naredila, zdaj pa tri otroke?
No, pa saj ni pomembno. Govorimo o bogatih tipih. Tisto, kar je napisala Dobra macka – briljantinarji in ljubitelji raznovrstnega pleha so le določen del “bogate” populacije, ki mene osebno niti najmanj ne zanima.To zame niso polni ljudje – karakter ima šele skupaj s svojim ta novim BMWjem. Ampak res se mi zdi narobe, če tip nima nobene ambicije in vegetira čez življenje, si ne ustvarja materialnega zaledja, se ne izobražuje… Pri zgubah se pri meni ljubezen sploh ne začne, ker se mi to zdi dosti velik karakterni minus.

Ta odgovor je predvsem za Lino.

Torej, če prav razumem, če ima tip dost dnara, potem to pomeni da je uspešen? Kaj, če ga je pa podedoval in je sicer totalna zguba? Bi še bil pol tud uredu, al ne več?

Če prav razumem, tipe zbiraš po tem, da imajo dost dnara in do so tudi sicer O.K. po domače – iščeš princa na belem konju.

Žal se s tabo ne morem strinjati. Ni važn, kolk te ljubi, važn je da je uspešen (ma dost dnara).

A si mogoče pomislila na tipa, ki ti vsak dan napiše pesem, ti prinese rože, ti pomaga v gospodinjstvu in je idelen v postelji, a žal ima samo svojo povprečno slovensko plačo. A tak pa zate ni dost dober????

Kaj če ti pa uspe najti princa na belem konju, potem pa naenkrat (po 10 letih) zgubi ves dnar – potem bo pa Lina pakirala kufre in iskala novga (po možnosti z 2 otrokoma)???

LP, Učo

Tisti tip, ki vsak dan piše pesmi se sliši čisto v redu, čeprav s povprečno slovensko plačo. Ne bi pa imela nič proti, če bi dobila kakšno pesem manj in kakšen tolar več.
Dost dnara zame ne pomeni jadrnice, vile ipd., ampak da ni problema živeti, da greš lahko na potovanje kadar hočeš, da ni problemov pri tem kakšen sirček boš kupil v trgovini.. Oprosti, ampak mislim, da se tega s povprečno slovensko plačo ne da. Ta moj “princ na belem konju” mora biti poleg vsega tudi izobražen, če pa je še to zraven, pa mislim, da kar znaten presežek slov. povprečne plače ne bi smel biti problem. Zame se romantika ob boju za preživetje in le sanjanju o morju ne sliši dobro. Mogoče mi bo kdaj spodrsnilo zaradi tega prepričanja, ampak zaenkrat se še ne bom predala in bom iskala princa na belem konju! Nikjer pa nisem napisala, da mi je vseeno, če ni ljubezni!

Kot “začetnik” debate jo seveda z zanimanjem sledim. Glede
razmišljanja Line in Učota bi dodal še svoje mnenje.

Kolikor sem dojel Linino razmišljanje, je želela predvsem po-
vedati, da so ji všeč samozavestni moški, ki so nekaj dosegli
s svojim delom in nekako vedo “zakaj so na svetu”. Kdor je
karierno uspešen, ponavadi tudi materialno nekaj ima, ne po-
meni pa to, da se s tem na bedaste načine hvali in
postavlja – to jo (in najbrž tudi druge punce, ki gledajo kaj več
od “fasade”) – pač odbija.

Mislim, da je iz tega, kar je napisala, razvidno, da je pač
pri “izbiri” nekoliko zahtevnejsa, ne pa “v oblakih” (ali v
denarnici…)

Torej – debata zanimiva – kar tako naprej.

Lina, naj te vprašam drugače:

Če se postavim v tvojo kožo in začnem iskati žensko z dost dnara, kam pridem? Ali so v SLO tudi take? Bo to pomenilo, da se bom moral sedaj jaz podrejati njeni volji (in njeni denarnici) ter da bo ona odločala, kam bova šla na morje, kakšen avto bova (oz. bo) imela, ipd. – NO WAY.

S to razpravo ti želim povedati le eno – če iščeš tipa, ki ma tolk dnara, da lahkot i lepo živiš, potem vedi, da boš vedno v podrejenm polažaju. Nikdar te ne bo vzel za sebi enako, ker ve, da ima v rokah pomemben instrument – keš.

V prvi fazi bo sicer res vse O.K., nato pa boš postajala od njega čedalje bolj odvisna. Sama ne boš imela dovolj sredstev, da bi imela dost oblek, itd, tip ti bo seveda vse dal. Nato se te bo pa naveličal, si našel bolj brhko mladenko (oz. tajnico, glede na to, da po tvoje mora imetl ful dobro službo) in Lina ne bo več prva na tapeti.

Potem ti preostane toleriranje njegovih skokov čez plot ter jokanje nad svojo mizerijo. tisto o ljubezni pa kr pozabi.

Vem, stvar sem banaliziral, ti pač stremiš za univ. dipl – tipi, ki majo dober šiht, pa avto, hišo in (ponavadi) še psa.

Morda pa je v tem, kar sem zgoraj napisal le delček resnice. Kaj meniš?

U.

Učo, oprosti, ampak po mojem mnenju mi misli podtikaš. Ne strinjam se s teboj. Je po tvojem mnenju vsak bogat moški slab? In vsak reven dober?
Po tvoji logiki denar in univ.dipl.karkoli pomeni tudi, da je moški kreten in da si me bo podredil in ušel s tajnico, ko bom malo starejša…
Saj verjetno sam veš, da to ne drži. Tak moški, ki svoje partnerke ne spoštuje in ravna z njo kot si napisal ti, je lahko tako reven kot bogat, ne? To nima čisto nobene zveze z denarjem.
Tudi jaz sem zdaj v fazi grajenja kariere in nisem taka izgubljenka, za kakršno me imaš. Rada se imam toliko, da vem, kakšnega moškega želim in vem, da mi kariera ne pomeni toliko kot mi pomeni družina. Sploh mi ne bi bilo problema ostati doma, skrbeti za družino in voditi gospodinjstvo. Tega si v bistvu želim, čeprav to danes ni moderno.
Zdaj pa še nekaj.. Kako bi opredelil sebe? Si reven in pameten? Ti denar ničesar ne pomeni? Kaj pa žena? Ne vem, če jo imaš ali ne – ampak- bi si želel karieristko, ki je cele dneve na delu in neodvisna, brez časa zate in otroke?
Strinjava se v nečem – potrebna je ljubezen.

Zaljubimo se v svoja PRIČAKOVANJA.

Nagonsko je (govoril bom sedaj samo o damah) vgrajeno v damo, da se zaljubi v tipa, pri katerem je največ možnosti, da bo preživel družino. V prazgodovini je to pomenilo, da je bil tip čim večji in čim močnejši, pa spreten lovec, itd…

Na to nagonsko podlago, pa se v današnji družbi zaradi socializacije dodajajo še druge stvari. Kakorkoli obračamo, ekvivalent za lov je služba in dobra pozicija v službi (in s tem več denarja) je ekvivalent za dobrega lovca. In to je to.
Dobro, seveda so danes pomembne še druge stvari (izobrazba, duhovitost, nežnost, tudi dober sex…) in zato dame pač pričakovanja malo spremenijo. Jebi, ga, treba se je prilagajat…
Ker smo ljudje lahko tudi zelo fleksibilni, smo pripravljeni (če spoznamo primernega tipa) pričakovanja tudi zelo hitro spremeniti.

Če neka dama pričakuje, da bo njen tip bogat, se bo pač v resnici prej zaljubila v njega, kot v reveža.
Če neka druga pričakuje, da bo njen fant poet in ji pisal pesmi, je zopet velika možnost, da ko sreča enega, da se zaljubi ravno vanj…

Ali je tu kaj narobe? NIČ! Vsak si ima pravico postavit svoja pričakovanja.
In še nekaj: ZMERAJ DOBIMO TISTO, KAR SI ZASLUŽIMO.
Če pričakujemo partnerja z določenimi lastnostmi, ga bomo najlaže dobili, če tudi pri sebi gojimo podobne lastnosti.

USPEŠNOST. Eni so pač bolj uspešni kot drugi. In bolj uspešni imajo več denarja itd…
Ali si katera upa trditi, da bi raje, če bi izbirala med dvema sicer zelo podobnima tipoma, izbrala tistega, ki je MANJ uspešen?

Seveda popolnoma enako velja tudi za nekatere moške.

Razen za mene in meni podobne, ker sem relativno, hmmm, uspešen in me popolnoma nič ne zanima, koliko bo imela pod palcem moja izbranka. Zato sem že sam poskrbel, na njej je, da bo zanimiva sogovornica, da si bova izmenjevala pozitivno energijo, da bo znala z otroci… ;))))
Navali narode!

Mogoče se nisva dober razumela, zato sorry (sem mislu da si ena od unh iz Klemnove pesmi).

O sebi ti lahko rečem le, da nisem reven, vendar tudi ne bogat (moram ti povedat, da imam po svojem obcutku dobro plačo). Doma imam karieristko (ne ženo, nimava otrok), kar mi ustreza, ker nisem (še) ravno familirani tip. ne zahtevam od nje gospodinjske pomočnice, delo si deliva, jo pa razvajam, če in ko utegneva. Vem pa, da nisva skupaj zaradi dnara, nisme je tudi zbarl po debelini denarnice (tudi ona mene ne, ker sem takat bil še študent, ki je dela preko št. serisa), skupaj sva zaradi tistega drugega, saj veš, na L…

Imej se , U.

Otroci so lahko prikrajsani za del mame (za del njenega casa, denimo), ce ta dela kariero, toda, zakaj naj bi jo obvezno delal ocka? Midva z mojim sanjariva oba (!), da bo on doma – z otroci, jaz pa v “karieri”. Evo, moski mojih sanj. Sploh ni treba, da kaj zasluzi, pomembno mi je, da se, ce se loti tudi gospodinjskih del, ne cuti copata in da se mu taka delitev zdi zastarela. To je zame pravi maco! Tak, ki nima tezav s samozavestjo.

Winner,

izredno zanimiv in dobro razčlenjen in utemeljen, dejansko
skoraj znanstven prispevek.

Utemeljevanju ni kaj oporekati.

Pri razvoju celotne debate pa se mi zdi posebej zanimivo
to, da se je ta razvila v smer “zenskega izbiranja” in opre-
deljevanja moske uspesnosti – vsekakor zelo dobrodosla
tema !

Pricakoval sem, da bo vec govora o dekletih, ki gledajo
izkljucno fasado – ampak nic hudega, tako je postala
debata se mnogo zanimivejsa.

Kaj naj še sploh dodam? Meni je važno, da ima tip ambicije, pa tudi če dela stvari na pol zastonj, le da se uči ter da vidim, da bi se rad celo življenje “učil”. Super bi bilo tudi, da bi s svojim partnerjem odprla skupaj kakšen biznis. Biti doma z otroki pa mene sploh ne zanima (ampak to vas večina že itak ve). Poleg tega mislim, da se človek kmalu naveliča ženske, ki samo čepi doma, poleg tega pa še ve, da je z njem samo zaradi denarja.
Kakor sem že enkrat prej napisala pa tudi ne mislim, da smo ženske na svetu le zaradi rojevanja otrok. Naj bodo na svet spravljeni samo tisti otroci, ki imajo za to čim bolj idealne pogoje (materialne, duhovne ipd.). In naj jih imajo le tiste ženske, ki si skupaj s svojim moškim tega tudi resnično želijo!

jaz pa Lino čisto razumem in tudi ostali mislim da bi jo lahko,če bi vse kar je napisala tudi prebrali in združili…
Za nekoga so fetiš dolgi lasje,za nekoga tumpast nos,za tretjega krive noge….za Lino pa npr. BOGAT (ampak prosim lepo tudi izobražen) moški,ne avtoličar s polkvalifikacijo,ki mu pač biznis teče,ker je veliko prometnih nesreč in ima storilne delavce,on sam pa npr. z velikim trebuhom in zobotrebcem v ustih riga in prdi v bližnjem bifeju v katerega se je pripeljal z najnovejšim BMW-jem,doma ima 600 m2 veliko hišo,vikend in jahto….ne dargi moji,Lina si želi IZOBRAŽENEGA,USPEŠNEGA,BOGATEGA moškega….in zopet NE takšnega,ki se razkazuje in baha po nekih znanih diskačih z briljantino na glavi in vsako ki gre mimo pregleda od pete do glave,takemu,ki mu je bogati atek “kupil” diplomo in zrihtal dobro službo v svojem podjetju,a tega dela pravzaprav ne opravlja on,ker ga ne zna,ampak nek svetovalec,da ne bi slučajno zaj.ebal firme,(tega si atek ne dopusti),torej ne takega,ki samo dobro plačo vleče v resnici je pa bahavi bebec….(tudi takšni so in ni jih malo)….torej Lina noče ravno najboljšega od najboljših,ne najlepšega od najboljših,ampak PAMETNEGA,POVPREČNO LEPEGA,zato ker je PAMETEN je tudi IZOBRAŽEN in posledično BOGAT,poleg tega pa se zna tudi LEPO OBNAŠATI,in SPOŠTOVATI svojo ženo in ji ne metati naprej,kaj pa vem npr.JAZ SEM TO IN TO,TI PA NISI NIČ,JAZ IMAM TO IN TO,TI PA ……NE in še enkrat NE….takšen ni PAMETEN…..razumete !!!!! ali ne?????
Jaz torej Lino povsem razumem,je pa res,da je takšnih izredno malo in da so (ker so PAMETNI) tudi oni zelo izbirčni in tudi oni iščejo nekaj kar je NAJ……

UČO,nisi razumel Line,ona ne išče takšnega,ki bo čez nekaj časa našel drugo (tajnnico npr.)brhko,prsato,itd….njo pa pustil na cedilu.Takšen ni pameten Učo,ona išče PAMETNEGA.Pameten tega ne bo naredil,pameten bo sicer imel lepo,prsato,brhko za očasna srečanja,ampak se zaradi tega ne bo ločil,bo pustil,da bi njegove otroke vzgajala ena druga ženska….torej ona išče takega,pametnega na dolgi rok….
Winner ima prav,dobro razmišljanje….katera si pa ne želi takšnega kot si ga želi Lina??????
Vse si želijo takšnega,ampak šans je zelo malo,ker TAKŠEN pač ni bedak….samo od ljubezni in mišic se pač ne da živeti….morda na kratki rok,potem pa slej ko prej poči….”revščina” je takšna in drugačna…nekdo se počuti revnega,ker ne more kupiti kruha in mleka za otroke,drugi se počuti revnega,ker si ne more kupiti najnovejšega BMW…..in oba sta nezadovoljna……
Ja Winner je lepo povedal,jaz sem ravno takšnega mnenja,zato ga bom kopiral
(Razen za mene in meni podobne, ker sem relativno, hmmm, uspešen in me popolnoma nič ne zanima, koliko bo imela pod palcem moja izbranka. Zato sem že sam poskrbel, na njej je, da bo zanimiva sogovornica, da si bova izmenjevala pozitivno energijo, da bo znala z otroci..)
Sicer pa,koliko je danes ločenih parov,koliko jih v zakonu trpi,in koliko je zares srečnih parov in za koliko časa…….ljubčki moji,dobro veste,da jih je zelo malo in da se vsaki dan ločuje na stotine parov..zakaj…zato,ker ne razmišljajo tako kot LINA……seveda,moje mnenje,ki ga ne vsiljujem 🙂

Boris,

Z malce ironije bi lahko za to “kupljivost “ljubezni”” rekli, da je nujna posledica evolucije. Pri živalih to pomeni, da dobi družico najmočnejši, največji, pri ljudeh pa, da jo dobi najbogatejši. Pač je v sodobnem svetu najbolj sposoben za preživetje tisti, ki ima največ $$.

Strinjam se s tabo, da je tega kar precej, da je torej za nekatere punce denarni faktor zelo pomemben pri izbiri. Jaz jih niti ne obsojam, saj premoženjski status je neko znamenje uspešnosti, čeprav pri mladih velikokrat znamenje uspešnosti staršev. V pravljicah se pojavlja princ na belem konju. Danes je ekvivalent “princ” v belem BMWju. Če je tem puncam to dovolj, da se “čustveno” navežejo, tudi prav. Ljubezen pa to ni. Za to je potrebno veliko, veliko več. Prvi pogoj, da je nekdo sploh sposoben ljubiti, je po mojem mnenju njegova moralna zavest, moralni občutek. Torej osnovna sposobnost, da v partnerju prepozna pozitivne vrednote, ki jih z njim deli. Če tega pri človeku ni, je po duhovni razvitosti približno tam, kjer so bili vedno naši evolucijski živalski predniki.

Lep pozdrav,
Andrej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close