Lorista – da ali ne?
Spoštovani!
Že več let imam previsok krvni tlak. Imel sem že več zdravil, približno eno leto jemljem Prenesso 8 mg in Nebilet 5 mg zjutraj, zvečer pa Lacipil 6 mg. Ta kombinacija zdravil je pred tremi meseci postala »preslaba«, vrednost tlaka se je višala, tako, da je bila povprečna vrednost že 152/89. Moj osebni zdravnik mi je dodal Loristo 50 mg zvečer in tlak je bil zopet pod 140-90. Pred dnevi pa sem bil na naročenem pregledu pri kardiologu, ki pa je uporabo Loriste odločno odsvetoval češ da Lorista in Prenessa »ne gresta skupaj«. Zakaj in kako, mi podrobno ni razlagal, mi je pa namesto Loriste predpisal Moxogamma. Vendar glede na to, da z jemanjem Loriste nisem imel nobenih težav glede stranskih učinkov me ob tej menjavi zelo skrbi, posebno še ko sem pogledal kakšne stranske učinke ima Moxogamma. Pravzaprav ne vem ali mi nadaljnjo jemanje Loriste ob zgoraj našteti terapiji škodi ali kaj?
Veliko raje bi nadaljeval z jemanjem Loriste in ne predlagane Moxogamme, zato me zelo zanima Vaše mnenje ali je ta menjava res potrebna.
Sem pa kardiologa pozabil vprašat tole: zjutraj jemljem Nebilet 5 mg, in imam med 50 in največ 60 udarcev na minuto. Ali je to premalo? Bi moral jemati le ½ tablete?
Za Vaše odgovore oz mnenje se iskreno zahvaljujem!
Srčna frekvenca okrog 55 – 60 utripov na minuto je po izledkih zadnjih preiskav najbolj primerna.
Ni zadržkov, da nadaljujete s kombinacijo Prenesse in Loriste. Ker imata navedeni zdravili zelo podoben način učinkovanja, dajamo prednost kombinaciji dveh zdravil, ki učinkujeta po različnih delovanjih .
Spoštovani dr. Cibic!
Še enkrat hvala za Vaš odgovor. Kot razumem, mi kombinacija Prenesse in Loriste ne more direktno škoditi. Ker je temu tako, bom v prihodnje raje jemal Loristo (ker jo glede stranskih učinkov dobro prenešam) kot predlagano Moxogammo.
Moja kombinacija zdravil bi ostala torej takšna: zjutraj Prenessa 8 mg in Nebilet 5 mg, zvečer pa Lacipil 6 mg in Lorista 50 mg.
Ali bi bilo kaj narobe, če tudi zjutraj (po potrebi) dodam Loristo 50 mg? Tako bi dnevni odmerek Loriste bil 100 mg.
Pa še to: ko sem se začel zdraviti proti visokemu tlaku mi je bilo prvo predpisano zdravilo Ampril 10 mg. Porem so mi ga (ne vem zakaj) zamenjali. Dr. Cibic ali bi bila kombinacija Ampril in Lorista mogoče ustreznejša kot Prenessa in Lorista?
Dr. Cibic!
Ne vem kaj se je zgodilo, da ne morem videti Vašega odgovora na vprašanje poslano 10.07.13, zato Vam vprašanje pošiljam ponovno!
Spoštovani!
Še enkrat hvala za Vaš odgovor. Kot razumem, mi kombinacija Prenesse in Loriste ne more direktno škoditi. Ker je temu tako, bom v prihodnje raje jemal Loristo (ker jo glede stranskih učinkov dobro prenešam) kot predlagano Moxogammo.
Moja kombinacija zdravil bi ostala torej takšna: zjutraj Prenessa 8 mg in Nebilet 5 mg, zvečer pa Lacipil 6 mg in Lorista 50 mg.
Ali bi bilo kaj narobe, če tudi zjutraj (po potrebi) dodam Loristo 50 mg? Tako bi dnevni odmerek Loriste bil 100 mg.
Pa še to: ko sem se začel zdraviti proti visokemu tlaku mi je bilo prvo predpisano zdravilo Ampril 10 mg. Porem so mi ga (ne vem zakaj) zamenjali. Dr. Cibic ali bi bila kombinacija Ampril in Lorista mogoče ustreznejša kot Prenessa in Lorista?
Pri zdravljenju hipertenzije so se priporočila v teku desetletij zelo spreminjala. V zadnjih letih se je uveljavilo naslednje priporočilo:lahko se začne zdraviti bolezen s katerokolim zdravilom (diuretik, kalcijev antagonist, betablokator,zaviralec angiotenzinske konvertaze, zaviralci angiotenzina II, zaviralci adrenergičnih receptorjev alfa, agonisti imidazolinskih receptorjev, metildopa) Vsa navedena zdravila se dobijo na recept zavarovalnice. Vsako zdravilo ima lahko več farmacevtskih imen. Ko bolnika zdravimo z več zdravil, skrbimo, da ne dobi dveh ali treh enakega sestava). Kombinacija Amprila ali Prenesse (zaviralec angiotenzinske konvertaze) z Loristo (zaviralec angiotenzina II) se je izkazala zelo učinkovita.