Najdi forum

"lomljivi" zobje

Imam težavo, ki me zelo navdaja s strahom. Stara sem 30 let. Že velikokrat se mi je zgodilo, da se mi je zob (kočnik) brez kakršnihkoli opozorilnih znakov kar naenkrat odlomil. Zob me ni bolel in tudi luknje nisem imela. Kar naenkrat pa se odlomi del zoba.Zobozdravnik je potem nekoliko povrtal in plombiral. Plomba nikoli ni dolgo držala. Po dveh do štirih tednih je padla ven in nato se je zlomil še drugi del zoba. Na tak način mi je zobozdravnik izpulil že tri zobe. Šestico in sedmico desno spodaj in šestico levo spodaj. Lani sem šla v zasebno zobno ambulanto kjer so napravili rentgen vseh zob. Zobozdravnik me je zelo prestrašil. Rekel je, da so vsi plombirani zobje slabo zaliti – kanali niso do konca zaliti. Rekel je, da ko me bodo začeli boleti ti zobje, se ne bo dalo nič več narediti in bodo morali ven. Na štirici levo spodaj se mi je prav tako odlomil del zoba. Vendar mi tega ni spulil ampak ga je do konca pobrusil in mi vstavil umetnega. Včeraj pa mi je ta umetni zob, ko sem jedla kruh, padel ven. Strah me je, da bom izgubila vse kočnike. Tako me je strah, da ponoči že sanjam o tem, da sem čisto brez zob.

Kaj je krivo za moje težave in kaj naj naredim? Kaj pomeni, da kanali niso do konca zaliti?

Hvala za odgovor,
obupana Nataša

Spoštovana Nataša,

zdrav zob se sicer lahko odlomi,vendar je za to potreben kakšen vzrok,kar je ponavadi poškodba.Kar tako se vam verjetno niso zlomili kar trije zobje in to kočniki,ki veljajo za močnejše zobe.Tudi po nadaljnem opisu vaših težav sklepam,da je šlo za karies,ker so vam zdravili koreninske kanale – tega na zdravem zobu ne delamo.
Velikokrat se karies naredi na ploskvi,ki je očem skrita ( na stiku dveh sosednjih zob ).Ko je kariozna sprememba velika,je predel sklenine nad njo tako oslabljen,da se zob navidezno res odlomi.Tak zob moramo popraviti.

Kako so bile narejene zalivke,bi težko komentirala.Vsaka zalivka mora biti narejena tako,da zdrži kar nekaj let in ne le nekaj tednov – tukaj ne gre za slabo kakovost zob.
Prav tako morajo biti koreninski kanali napolnjeni do konca,ker le tako preprečimo morebitno poslabšanje situacije.Zobozdravnik lahko odstrani neustrezno polnitev in zob ponovno zdravi.

Tudi za prevleko velja podobno kot za zalivko.Narejena mora biti za daljše časovno obdobje in ne le za nekaj tednov – če seveda ne gre za začasno prevleko.Prevleko nesite nazaj k zobzdravniku,ki jo bo ponovno cementiral.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close