Lokalna narkoza
Spostovani
Pred 3 meseci sem bila operirana na hrbtenici(hernia).Dobila sem splosno narkozo.Stanje se mi je ze precej popravilo.Zdravljenje pa se ni bilo koncano.Pred enim mesecem pa sem imela operacijo (konizacija)kjer so se odlocili,da mi dajo lokalno narkozo.Povedala in pokazala sem izvide,da sem imela operacijo na hrbtenici,ter vprasala,ce je ta vrsta narkoze varna v mojem stanju.Dobila sem pozitiven odgovor…in ne vem zakaj ne bi zaupala zdravnikom(vsaj takrat).Med samim dajanjem injekcije sem lezala na levem boku in ko mi je injekcija predrla hrbtenico mi je nehote in nevede odneslo desno nogo v zrak.Zacutila sem samo mravljince in ostro bolecino v desni nogi.Bolecina je bila hipna in ostra.Po dveh…treh sekundah je bolecina izginila..saj je prijela narkoza.Operacijo so opravili.
Ko je zacela popuscati narkoza so se zacele pojavljati ostre bolecine v desni nogi in hrbtenici.Operacija je bila izvedena dopoldan,zvecer pa so mi zaradi hudih bolecin dovolili,da sem se vsedla.(Naj povem,da sem pred konizacijo ze precej prehodila brez vecjih tezav…saj mi je tako svetoval ortoped po operaciji hrbtenice.)
Nihce mi ni povedal,da bi po lokalni narkozi morala prelezati 24 ur.Nato se je pojavil glavobol,kot ga se v zivljenju nisem dozivela.Dobivala sem injekcije in tablete proti bolecinam.Kar sem lahko sem hodila..vendar me je glavobol zelo oviral.Zaradi glavobola bi morala strogo lezati..zaradi bolecin v hrbtenici pa hoditi.
Vse sem povedala zdravnikom in ker sem prej imela mravljince in bolecine v LEVI nogi(pred op hernie)sem slisala nazaj samo…saj ste ze prej imeli mravljince.Bolj sem govorila da sem jih imela PRED operacijo hernie in da sem jih imela v LEVI nogi …od operacije oz narkoze pa v DESNI nogi…bolj sme dobivala obcutek,da sploh ne poslusajo.
Ko sem dobila domov odpustnico iz bolnisnice nisem mogla verjeti…Na njej je pisalo,da je vse potekalo BP.Poklicala sem v bolnisnico,saj sem zelela,da se zapleti zabelezijo tudi v mojo zdravnisko katroteko…kajti kot vem je treba pred operacijami navesti,ce je bil kdaj kak problem.Zdravnik je govoril z latinskimi izrazi..kar jaz kot laik nisem niti najmanj razumela…bistvo pa se mi zdi,da zdravnik ne zeli napisati,kaksne posledice so se zacele takoj po popuscanju narkoze.
Domnevam vsaj po teh izvijanjih,da se je zgodila napaka iz katere je kup izvijanja…posledice pa imam jaz.
Na podlagi napisanega lahko predvidevam, da je ob dajanju spinalne anastezije prišlo do zapleta. Možno, čeprav zelo malo verjetno je, da po takšni anasteziji pride tudi do zapletov kot ste jih opisovali. Sam sicer nisem strokovnjak za spinalne oz. kakršne koli vrste anastezije vendar kolikor mi je znano operacija diskus hernije ni absolutna kontraindikacija za takšno anastezijo. Praviloma se operativni posegi za diskus hernijo izvajajo tudi na nižjih nivojih kot pa se daje spinalna anastezija. Vsakemu pacientu pred tako anastezijo anasteziolog tudi pojasni tveganja in možne zaplete povezane s tako anastezijo in pacient mora dati tudi pisno soglasje za anastezijo – predvidevam da je bilo tako tudi v vašem primeru.
Ali je pri vašem primeru dejansko prišlo do zapleta ali napake kakor sumite sami bi bilo možno ugotoviti le na podlagi podrobnega pregleda medicinske dokumentacije in osebnega kliničnega pregleda. Še najbolj strokovno mnenje vam lahko glede tega poda nevrolog ali anasteziolog.