lokacijsko dovoljenje
Ali ima kdo izkušnje z čakanjem (koliko časa traja, jaz sem vlogo oddala novembra leta 2000, odgovora pa še ni) na dokumentacijo v zvezi z lokacijskim dovoljenjem, kakšni so stroški in kakšen je v nadaljevanju postopek pridobitve gradbenea dovoljenja in seveda stroški povezani s tem.
Kam se lahko pokliče, je to odvisno on občine v kateri so vložil prošnjo?
Lep pozdrav!
Definitivno je to predolgo. Napaka pri čakanju pa je ta, da vsi čakate in nihče ne pokliče in gnjavi. To občinsko golazen je treba samo gnjavit in preganjat drugače boš čakala še neslednji 2 leti. Jaz sem lokacijsko pridobila v manj kot 3 mesecih v 6 mesecih sem imela vso dokumentacijo od lokacije, spremembe namembnosti, soglasja občine, sosedov , gradbenega dovoljenja. Če ne bi bila tako vztrajna pa tega ne bi rešila tako hitro. Jaz se nisem dala kar tako odgnati. Vse skupaj me je stalo cca. 700 000 za vsako stvar posebaj pa ne vem.
naja
Mi smo čakali na lokacijsko in gradbeno dovoljenje skupaj štiri leta. Pa smo ves čas težili in sitnarili po telefonu. Baje se je za naš okoliš sprejemal zazidalni načrt in se je zato tako vleklo. Vendar tisti načrt še do danes ni sprejet, ko smo mi že skoraj pred vselitvijo. Mislim, da jim razni izgovori pridejo prav, da te vlečejo za nos. Malo jih pokliči in pobezaj. Kakšni so sedaj stroški in postopki pa ne vem, ker se je od pred osmih let vse spremenilo, tudi zakon. Baje najbi šlo hitreje in lažje. No očitno ne drži. Bodi zoprna in ves čas teži na občini.
Želim ti da bi zadevo čim prej uredila in porabila za to čim manj živcev. Midva z možem sva takrat že skoraj obupala, ko sva končno zbrala vsa dovoljenja in soglasja.
Lep pozdrav.
NEKAKO TAKO JE TO:
ČE ZA NASELJE OBSTAJA VELJAVEN ZAZIDALNI NAČRT, JE ZADEVA PREPROSTA. (se pravi par tednov čakanja-brez poznanstva)
ČE ZA NASELJE NE OBSTAJA VELJAVEN ZAZIDALNI NAČRT, JE ZADEVA ZOPET PREPROSTA. (se pravi par tednov čakanja-brez poznanstva)
ZA IZDAJO LOKACIJSKEGA DOVOLJENJA IMA VSAKA OBČINA ČAS 2 (DVA) MESECA (upravni postopek).
PROSIM, DA ME KDO POPRAVI, ČE SE MOTIM.
Na občino ste verjetno dali vlogo za spremembo namembnosti zemljišča iz nezazidljivega v zazidljivega. Če občina nima namena v kratkem spreminjati občinskega plana, potem to lahko traja tudi štiri ali pet let. Tu se pojavi tudi problem kako je vaše zemljišče sedaj kategorizirano, ker ko občina pripravi osnutek občinskega plana ga morajo potrditi tudi soglasedajalci soglasij k predmetnemu planu. Največji problem se pojavi, če je vaše zemljišče opredeljeno kot K1 (prvo območje kmetijskih zemljišč), ker ga Ministrstvo za kmetijstvo z veliko verjetnostjo ne bo potrdilo.
Ko boste enkrat imeli zazidljivo zemljišče se lahko šele začne postopek za pridobitev lokacijskega in gradbenega dovoljenja ali pa enotnega dovoljenja za gradnjo. Osnova za izdelavo lokacijske dokumentacije je geodetski posnetek zemljišča – naročite ga pri pooblaščenemu geometru. Izdelavo lokacijske dokumentacije naročite pri podjetju, ki se s tem ukvarja. Strošek izdelave je okoli 250.000 SIT. K lokacijski dokumentaciji morate priložiti soglasja prizadetih organov k lokaciji (osnovna so: telekom, elektro in komunalno soglasje; odvisno od tega kje se nahaja vaše zemljišče so lahko potrebna tudi druga soglasja).
Ko imate lokacijsko dokumentacijo narejeno, na pristojni upravni enoti vložite zahtevo za izdajo lokacijskega dovoljenja. Če imate zemljišče že vknjiženo v zemljiško knjigo, upravni organ sam pridobi zemljiškoknjižni izpisek; kot dokazilo o lastništvu zemljišča pa zadostuje tudi notarsko overjena kupoprodajna pogodba s plačanim davkom od prometa. Sam postopek bi moral biti rešen v roku 1 do 2 mesecev (postopek brez komplikacij – vsi sosedje vašega zemljišča se z gradnjo strinjajo). Strošek izdaje lokacijskega dovoljenja pri upravni enoti je okoli 13.000 SIT. V tem trenutku se vam hkrati z izdajo lokacijskega dovoljenja izda tudi odločba o plačilu spremembe namembnosti (po 1.1.2003 naj bi ta strošek odpadel s sprejetjem novega zakona o graditvi objektov).
Vlogo za gradbeno dovoljenje lahko vložite, ko bo vaše lokacijsko dovoljenje postalo pravnomočno. K vlogi priložite projekte PGD – arhitektura, gradbene konstrukcije, elektro in strojne instalacije (projekte naročite v podjetjih, ki se ukvarjajo z izdelavo teh stvari – strošek se giblje okoli 700.000 do 1.000.000 SIT – samo cca. odvisno kakšen objekt boste postavili), ter soglasja zgoraj omenjenih soglasjedajalcev h gradnji. Strošek izdaje gradbenega dovoljenja pri upravni enoti je od 50.000 do 60.000 SIT. Pred izdajo gradbenega dovoljenja je potrebno dostaviti potrdilo o plačilu spremembe namembnosti ter potrdilo o plačilu komunalnega prispevka (odločbo o odmeri komunalnega prispevka vam izda občina v kateri boste gradili – ne se ustrašit strošek lahko znese tudi več kot 400.000 SIT – odvisno od opremljenosti zemljišča (v bližini javna ceste, elektrika, vodovod, kanalizacija, telefon, javna razsvetljava, ter navsezadnje kvadratura vašega objekta)). Sam postopek pri upravnem organu bi prav tako moral biti zaključen v roku 1 do 2 mesecev.
Lahko pa pri upravnem organu vložite zahtevo za izdajo enotnega dovoljenja za gradnjo. To je postopek, ki nadomešča lokacijsko in gradbeno dovoljenje. Preskočite fazo izdaje lokacijskega dovoljenja ter s tem možnost pritožbe na lokacijsko dovoljenje. Pri tem postopku morate imeti izdelano tako lokacijsko dokumentacijo, projekte PGD, kot tudi pridobljena že vsa soglasja k lokaciji in h gradnji. Sam postopek naj bi bil tudi krajši za kakšen mesec. Cenovno je pa isto.
Več informacij v zvezi s postopki dobite na spletnih straneh upravnih enot – vsaka naj bi imela svojo – nekatere imajo tudi zloženke z opisom postopka, itd.
Lep pozdrav!