Lojzek! PARKET
Pozdravljeni!
Na vaše vprašanje je malce težje odgovoriti, ker niste posredovali dovolj podatkov. Sklepam, da ste se odločili za domačo vrsto lesa. To so hrast, jesen ali parjena bukev. Vse te vrste lesa so kvalitetne, razlika obstoja samo v klasah: extra, standard in rustik. Trdota teh lesov je primerna za stanovanjske prostore. Izbrati morate samo barvo in klaso lesa. Napišite mi od kje ste pa vam bom svetoval, kje si lahko ogledate te vrste lesa.
lp
Se opravičujem ker sem pozabil na mere! Ne vem kako velika je soba in koliko ogrevate pozimi, vsekakor vam pa priporočam vlažilec zraka, kar bo dobro za vaše počutje in za parket, bo pozimi manj deloval. Za ribjo kost bi vam priporočal dolžine od 300-400mm in širine od 40-60mm. Vsekakor pa je največ odvisno od tega, kar je vam všeč. To se boste morali pa sami odločiti.
lp
Svetoval bi vam jesenov parket Extra klase … lep, svetel, trdota lesa je visoka, v extra klasi je lepo enakomeren. Svetoval bi vam tudi, da pri izvedbi del uporabite dvokomponentni vodni lak, za prvi sloj pa uporabite temeljni lak, ki bo obdržal barvo lesa zelo svetlo (les ne bo porumenel, niti potemnel)
Vsekakor pa ne pozabite na vlažilec, da vam ne bo žal zaradi razpok, ki nastajajo pri izsuševanju lesa. Za vas bi bil primeren malo večji vlažilec, recimo BONECO, cene se sučejo tam okoli 350€…
Izvajalec vam bo verjetno tudi dobavil parket, drugače pa lahko iz zasavja skočite v Latkovo vas, kjer je kar ob avtocesti velik salon parketa Trgo Jovan in imajo vse vrste parketov, lahko pa v ljubljani v Črnučah podjetje Parflex….
lp
Oljenje je danes v modi. Parket ima čisto naraven izgled, brez vsakega sijaja. Treba ga je večkrat oljit 2-3 krat, potem pa vsako leto obnavljat…je pa res, da nima nobene zaščite in se vsaka luknjica pozna, pač karkoli pade je direkt udarec v les!
Če se boste odločili za oljenje boste morali poiskati mojstra, ki ima brusilni stroj TRIO, da vam na koncu s tem strojem prebrusi parket! In to zaradi tega, ker se pri oljenju vsaka napakica pri brušenju pozna, vidi se tudi smer brušenja… seveda pa to podraži izdelavo in s tem dvigne ceno izvedbe parketa!
lp
Lojzek!
Vesela bom, če si boste vzeli čas in odgovorili tudi meni! Namreč, imamo težavo. V montažni hiši smo postavili stopnice iz bukovega lesa, zdaj pa kupujemo še parket. Ves čas smo imeli v mislih bukev oziroma parjeno bukev, a smo zdaj izvedeli, da bukev ni primerna za talno gretje. Nam lahko priporočate, s katerim lesom (po zmerni ceni, seveda) lahko kombiniramo bukove stopnice (če se mi jesen npr. zdi preveč bled)?
Za kakšrnokoli informacijo že v naprej hvala!
Pozdravljeni. Sej ni sem mislil kaj slabega glede stopnic:-), problem imate zdaj vi glede kombiniranja.
Glede na to, da imate talno gretje se zadeva spremeni.
Za vas pride v poštev parket do debeline 10 mm, ali pa še v skrajnem primeru 14 mm. Glede na to, da nimate ne vem koliko financ na razpolago vam predlagam lamelni parket položen na dvokomponentno lepilo. To je najbolj poceni zadeva za talno gretje seveda pa ga je ob tem treba še obrusit in prelakirat. Lahko se pa odločite za dvoslojen gotovolakiran parket debeline 10 mm, ki ga je prav tako treba položiti na dvokomponentno lepilo, pri tem pa odpade brušenje in lakiranje, zadeva je pa dražja. Obstaja še troslojen gotovolakiran ali oljen parket, ki se prav tako lepi na estrih je pa debeline 14 mm.
Pozdravljeni!
V hisi imamo talno gretje in bi radi na tla polozili parket.
Smo pa iz okolice MB.
Priporocajo nam gotov dvoslojni parket.
Sami se nagibamo k hrastu.
Ali so med extra, standard in rustik razlike samo v zunanjem izgledu (grce in podobni “vzorci”)?
Ali nam lahko priporocate kaksno trgovino na nasem koncu?