Logoped (za odrasle?)
Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in imam težave z izgovorjavo črke R. Logopeda sem pred leti že obiskovala, uspelo nam je odpraviti napačno izgovorjavo šumnikov, z R-jem pa ni šlo – terapijo sem sama prekinila pri 11 letih, ker se mi je zdelo ponižujoče. Zanima me, če obstaja možnost, da bi spet poskusila pri logopedu? Potrebujem napotnico? Kako je s plačilom? Zavedam se, da napake najbrž ni več mogoče popraviti, vendar bi rada vsaj poskusila,
Če ima kdo izkušnje, bi prosila tudi za kakšno priporočilo za logopeda iz Kranja ali Ljubljane.
Hvala!
Pozdravljeni!
Sem logopedinja, delam v ZD Kranj. Brez problema lahko pridete, potrebujete delovni nalog od svojega osebnega zdravnika. Pohitite, ker lahko jemljemo mladino do dopolnjenega 19. leta (vsaj začetek obravnave mora pred 19. letom). Vse kontaktne inf. najdete na spletni strani Zd Kranj.
Nataša Zupan, prof. def. – logoped
Tempe,
ste že izkoristili kolegičino povabilo in se naročili na terapijo?
Če vam je Kranj predaleč, se naročite k logopedu v bližnji ZD – kar nekaj logopedov tudi sprejema odrasle z artkulacijskimi težavami, kot jih opisujete.
Vas pravilno razumem, da v primeru, da je 1. obravnava pri logopedu zaradi napačne izgovorjave črke r po dopolnjem 19. letu, delovnega naloga ni več mogoče dobiti, ampak je storitev samoplačniška? Ali osebni zdravnik na delovni nalog napiše, v katerem zdravstvenem domu se mora storitev koristiti? Je pri vas mogoča samoplačniška storitev? Kakšna je čakalna doba?
Vas pravilno razumem, da v primeru, da je 1. obravnava pri logopedu zaradi napačne izgovorjave črke r po dopolnjem 19. letu, delovnega naloga ni več mogoče dobiti, ampak je storitev samoplačniška? Ali osebni zdravnik na delovni nalog napiše, v katerem zdravstvenem domu se mora storitev koristiti? Je pri vas mogoča samoplačniška storitev? Kakšna je čakalna doba?[/quote]
zzainteresirana,
najprej nimajo vsi ZD v Sloveniji takšna navodila. Kolegica na Dolenjskem, recimo, lahko sprejme le otroke in mladostnike do 14. leta. Marsikje pa ni omejitev. Čakalne dobe so različlne od meseca pa tudi do leta in pol (večina Zd ima čakalne dobe objavljene na spletnih straneh, našli pa jih boste tudi na spletni strani ZZZS). Običajno zdravinik ne napiše ustavone na delovni nalog – razen, če mislim da vam bodo tam najbolj pomagali. Nekako se razume, da si izberete storitev, ki je najbližje domu. V primeru, da si izbetere ZD, ki je oblj oddaljen, vam ne pripadajo potni stroški.