Najdi forum

logoped- negativna izkušnja

Pozdravljeni!

Ne vem, če sem na dobrem naslovu ampak, ker je tu logopedinja, mi boste mogoče odgovorili.

Včeraj sem s sinom bila na sistematske pregledu (star je 5 let).Sin ima teževe z izgorajavo črk s,š,z,ž. Najprej mu je gospa pokazal slike in on je povedal, kaj vidi. Do sem je vse potkalo OK, potem pa, ko bi moral za njo ponavljati stavke , je to odklonil. Ni hotel. Prerpičevali sva ga enih 15, 20 min, pa vseeno ni popusti. V teh 20 min, pa sem doživela pravo psihološko analizo mojega sina in naše vzgoje. Da ima močen ego, da zato noče popustiti, če vedno tako čustveno izsiljuje, da jo čudi da tako reagira, ker to otroci radi delajo. Da je ona že pomagala eni mamici, ki se ji zdaj zelo zahvaljuje. Potem je vprašala, če rad riše in je rekel, da ne. In je bila spet zelo presenečena. Kako to, ali ima kakšne grafomotorične težave ali celo tike. In mu je dala neke naloge, ki jih je sama narisala (moral je risati valovite črte) in jih je tudi uspešno rešil. Š eje rekla, da ima bogat besedni zaklad in da je res začudena, da noče za njo povljati stavkov, ker je to običajen test za 5-letnike. Da ne bo mogel iti v šolo, da tega v šoli ne bo mogel delati, tam bo moral ubogati in izpolnjevati več zahtev itd. Na koncu je rekla, da se ta njegova napaka (lateralno izpihovanje) ne bo lahko odpravila, da bo potrebnih kar nekaj mesecev trdega dela.Zanima me , kako potekajo “normalni” sistematski pregledi pri logopedu. Verjetno ta naša izkušnja ni najbolj običajna. Ne me narobe razumeti, nič nimam proti dobronamernim nasvetom, amapk se mi zdi, da je gospa kar malo pretiraval. Sina imam za čisto običajnega 5- letnika, ki je čisto povprečno inteligenten. Tudi se mi zdi normalno, da ne uboga vedno, da ima kakšne svoje zahteve itd., saj je še otrok in se uči, med drugim tudi socialnih veščin. Hodi v vrtec, v glasbeno šolo (kjer sedi in dela 45 min.) in nikjer do sedaj ni bilo groznih težav. Ima prijatelje, je zgovoren, odprt, družaben.
OK, jasno mi je ,da bo moral hoditi k logopedu, to sem v bistvu vedela že prej. Vem, da bomo morali tudi doma delati z njim, če hočemo da bodo vaje čim bolj učinkovite. Nisem pa prepričana, da ravno k tej logopedinji. Je možno menjati logopeda? Čeprav sem si mislila, da naj bi še enkrat šel k njej in da vidimo, kako bo vse skupaj funkcioniralo. Ne bi pa rada, da se mu vse skupaj upre zaradi nje.
Upam, da ste se prebili skozi moj “esej” in da mi čimprej odgovorite.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

jasssna,

najprej mi je žal, da ste dobili neprijetno izkušnjo.
Obstaja protokol, kako naj bi potekal sistematski pregled – vendar po izkušnjah ni popolnoma enak po celi Sloveniji. Trenutno je v pripravi nov protokol pregleda.

Lahko vam povem, da kar nekaj otrok ne želi ponavljati stavke, besede ali glasove. In da to običajno ne pomeni nič posebnega, pač pa le to, da otrok potrebuje malo več časa, da se na »novo teto« navadi. Prav zato se pregled izreke kombinira z slikami in opazovanjem spontanega govora – npr. odgovori na vprašanja, deklamacije, prosto pripovedovanje…
Kolegičino razlago rajši ne bi komentirala. Je pa res, da v kolikor ima sin lateralno izreko vaju res čaka mogoče malce daljša terapija in »trdo« delo, kot se je izrazila kolegica.
Najbrž ste ob pregledu dobili datum ali številko kamor pokličete za logopedsko terapijo. Seveda lahko logopeda menjate. Lažje bo, če je v vašem ZD še kakšen logoped, sicer pa boste morali k logopedu v drug kraj.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala za odgovor in lep dan še naprej.

Pozdravljeni,

Nisem zasledila odkod ste doma. Mi smo v bližini Ljubljane, ker pri našem logopedu nismo prišli na vrsto, so nas napotili na Zavod za gluhe in naglušne. Tam je super, ob prvem pregledu je logopedinja videka kakšne težave imamo in je znotraj hiše takoj poiskala drugo logopedinjo, ki se specialno ukvarja prav s težavami, kot jih imamo mi. Smo zelo zadovoljni, ker se zelo posvetijo.

Mogoče je to varianta, če vam ne uspe najti v Zdravstvenem domu drugega logopeda. Vsekakor se pozanimajte tudi lokalno – nekateri logopedi delajo v šolah, npr. s prilagojenim programom ali v zavodih. Poskusite dobiti drugo mnenje – pa čeprav neuradno, da enkrat vašega otroka pogleda in pove mnenje kaj bi lahko bilo narobe. Vsekakor pa morate osebi, ki dela z vašim otrokom, zaupati, drugače je kakršnakoli terapija že vnaprej obsojena na neuspeh. To je moje mnenje.

New Report

Close