Logoped
Pozdravljene
Moj sinko je star skoraj 3 leta. Glede na to, da bi pri 3 letih moral govoriti v stavkih, me skrbi. Namreč on pove samo nekaj osnovnih besed, ostalo pa v njegovem jeziku, ki ga nobeden ne razume. Sliši dobro. V vrtcu so mi vzgojiteljice predlagale, da ga naročim pri logopedu, ki ga imava šele čez nekaj mesecev. Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe z mojim sinčkom in kako mu lahko do takrat pomagam? (z njim se glede izgovorjave zelo dosti ukvarjam, bereva knjigice, poimenujeva razne predmete – avto, muca kuža…..ampak on nikakor ne more spregovoriti tako kot njegovi vrstniki). V njegovi skupini je po izgovorjavi najslabši zato so vzgojiteljice postale pozorne.
Na jok mi gre, ker mu ne znam pomagati.
Za odgovore bi vam bila zelo hvaležna.
Lep pozdrav
Spoštovana mamica,
kako pa je drugače vaš fant? Dobro razume, komunicira? Kako se gibalno razvija?
Moj je zares spregovoril po 3.l pa je zelo bister fant. Čisto zares nihče ne ve, zakaj tako pozno. Ima bolj “nerodne” mišice v ustih, če se po domače izrazim … zelo zelo blago hipotonijo, ki je minimalna, zato je gibano normalno dosegal razvojne mejnike. Danes je klepetav štiriletnik z nekaj govornimi napakami (r, l, in šumnike še vadimo). Je pa vedno zelo dobro razumel, sledil navodilom in neverbalno komuniciral.
Lep pozdrav
Ponosna mama
Pozdravljena ponosna mamica!
Naš fantek, je normalno razvit in fizično zdrav. Pred kratkim je imel kompletni pregled in je njegova pediatrinja rekla, da je normalen in zdrav fant, da pa ima nekaj težav v razvoju govora. On vse razume in sliši. Ko mu rečem, da naj kaj naredi ali prinese, to stori brez problema. Problem se pa pojavi, ko hoče on kaj povedati oz. izraziti željo.
Doma smo se zmenili, da se bo vsak posebej z njim malo pogovarjal in majhen napredek je že viden.
Potemtakem ne skrbite,
vi se le veliko pogovarjajte, berite, pojte nič ne silite, naj bo spontano in v igri. In ne razglabljajte pred njim o njegovem “problemu”. Tudi čakalna doba glede log ni problem. Mi smo začeli prehitro in obravnava ni bila učinkovita dokler ni sam spregovoril … spregovoril pa je ravno v obdobju, ko nekaj mesecev ni obiskoval logopedinje. So pa vaje (pihanje, vaje za jezik, …) koristne potem, če ima težave z izgovorjavo … ponavadi je to med razlogi za upočasnjeni razvoj govora. Vaje lahko poiščete tudi na internetu …
Pozdrav