Ločitveni postopek
Odkar sem zvedla da ima mož drugo sem se odselila stran tako da stalno prebivališče imam na drug naslov nimam več pri njem.Zanima me kako naprej ?Poročena sva bla 13 let nimava otrok,mož ima službo jaz pa ne,on ne želi dat vlogo za ločitev jaz pa nimam denarja da bi dala vlogo ne želim ničesar od njega samo da sem ločena kako naprej?????hvala za odgovore :((((((
Če se on ne želi ločiti, morate sami vložiti tožbo za ločitev. Drugače na žalost ne bo šlo.
Če ste upravičeni, lahko vložite prošnjo za brezplačno pravno pomoč in Vam država krije stroške.
Tule je napisanega več:
http://www.informiran.si/portal.aspx?content=locitev&showMenu=1&showRightFrame=1
http://www.informiran.si/portal.aspx?content=brezplacna-pravna-pomoc&showMenu=1&showRightFrame=1
Hvala za odgovor,vlogo za sporazumno ločitev sem dala tako da sem samo takso plačala na sodišče,zdaj me pa zanima še eno stvar:do zdaj sem bila osnovno zavarovana po možu kaj pa zdaj ??kam,kdaj,kako naj si zdaj uredim osnovno zavarovanje?sem v ločitvenem postopku,sem na zavodu prijavljen?po njega ne morem bit več zavarovana ker ima drugo punco ki se nameravata takoj poročit ko bo ločen pa še malega otroka imata
Hvala za odgovor,vlogo za sporazumno ločitev sem dala tako da sem samo takso plačala na sodišče,zdaj me pa zanima še eno stvar:do zdaj sem bila osnovno zavarovana po možu kaj pa zdaj ??kam,kdaj,kako naj si zdaj uredim osnovno zavarovanje?sem v ločitvenem postopku,sem na zavodu prijavljen?po njega ne morem bit več zavarovana ker ima drugo punco ki se nameravata takoj poročit ko bo ločen pa še malega otroka imata.
🙁 🙁 🙁 🙁
Pozdravljeni!
Tudi sam sem po 32 letih na prelomnici .Zasledoval sem forume o postopkih za razvezo zakona-sporazumno in pač na koncu končal pri notarju za pripravo spisa za sodišče.Koliko bo to na koncu stalo ne vem,ker nisem dobil točnega odgovora.Jasno da je treba vse plačat ampak da plačaš samo spis z določene spletne strani cca40 eur je pa po moje kar veliko.O nadaljnjem postopku pa kaj več po zaključku te drame.
Kakšno dokumentacijo pa bo pripravil notar? Če imata skupno premoženje je v obliki notarskega zapisa nujen samo sporazum o delitvi premoženja. Ostalo lahko sestavite sami ali pa s pomočjo denimo obrazcev, ki jih najdete na internetu (http://www.informiran.si/index2.aspx?catID=1000354).
Je pa treba prej vprašati za ceno, tako da če še ni prepozno pokličite notarja in vprašajte koliko bo stalo.Če je pa že vse pripravil, je pa že tako in tako prepozno in boste plačali kolikor pač bo.
Sem ravno napisal v drugo temo. Midva sva se ločila in če v igri ni otrok, priporočam, da poiščete pravnika, ki vam bo bistveno ceneje spisal tožbo. Vložite jo potem sami in to je vse kar rabite, na sodišču ne potrebujete zastopnika, ker gre za čisto formalnost. Nekateri kolegi so šli brez odvetnikov tudi na obravnavo v zvezi z dodelitvami otrok in ni bilo nobenih težav. Ker sami najboljše poznate zgodbo,oni samo povzemajo,kar jim poveste. Odvisno seveda kako je stvar zakomplicirana. v tem primeru pa lahko odvetnika najamete tudi kasneje, med postopkom.
Pozdravljeni,
osebno sem bolj naklonjena temu, da vložite tožbo za rezvezo. Finančno vas pride ceneje. Predlog vam lahko sestavi kak pravnik, ki pozna področje družinskega prava, plačate le takso 66 EUR, enako znaša tudi pri sporazumni razvezi, le da pri tej potrebujete notarski zapis, pa tudi če nimata skupnega premoženja, tu pa že nastanejo stroški.
V postopku ne potrebujete odvetnika, tudi če je potrebno urediti varstvo, vzgojo, stike in preživnino. Dobro napisan predlog, pa je zadeva po eni obravnavi rešena. Seveda vaju s partnerjem še pokličejo na CSD (v kolikor imete skupne nepreskrbljene otroke) tam pa tako morata biti brez odetnika, tudi če ga kasneje na obravnavi imata.
Se pa dužinske zadeve rešujejo pred okrožnim sodiščem in se obravnavajo prednostno…
Upam, da sem komu pomagala…
lp
Odločitev je padla: ločitev bo. Samo po kateri poti naj jo uberem, da bo najceneje? Drage ločitve si ne morem privščiti, mož tudi ne, zato mislim, da se bo strinjal z vsem kar bom predlagala.
Če povzamem, kar sem do sedaj prebrala na spletu, imam v zvezi z ločitvijo 3 možnosti:
1. sporazumna ločitev: pri notarju urediva vse v zvezi z ločitvijo in delitvijo premoženja; plačava notarjevo tarifo po vrednosti premoženja, ki je bilo predmet delitve in vse uredi notar?
2. ločitev s tožbo: pri notarju overoviva najin sporazum glede delitve premoženja; eden vloži tožbo za ločitev, overjen sporazum o delitvi premoženja je priloga; plačava overovitev sporazuma po tarifi (ne od premoženja) pri notarju in sodno takso;
3. ločitev s tožbo (odvetnik): plačava vsak svojega odvetnika in vsak ½ sodnih stroškov;
Vprašanja:
V katerih primerih je potrebno na CSD?
Kako urejava zadeve v zvezi s posvojenim otrokom, ki je star 19 let, živi samostojno in s katerim nimamo stikov na njegovo željo, se ne šola redno (4.ič v prvem letniku SŠ), ni zaposlen, ima pokojnino po materi, trenutno mesečno še plačujeva sicer 50€ po stari odločbi? Ali drži, da v tem primeru v zvezi z otrokom ne sodeluje oz. odloča CSD, saj je fant polnoleten?
Ali potrebujeva sporazum v zvezi z otrokom? Je polnoleten in odgovoren sam zase. Če se ne bo končno vpisal v drugi letnik (redno šolal), verjetno tudi ne bova več nič prispevala, se bo pač moral znajti.
Prosim za kakšen nasvet.
Lep pozdrav
Tjaša
Ok, malo si zakomplicirala. Če sta dogovorjena oz če ne pričakujeta težav in be se želila ločiti potem v nebene primeru ni treba vpletat odvetnika. Tudi v tožbi se lahko zastopata sama.
Če bosta šla preko tožbe, potem rabita samo tožbo, pošlješ na sodišče, plačaš 66€ takse in to je to. To pride v poštev če se denimo mož ne bi želel ločiti.
Če se bosta dogovorila, je sporazumna hitrejša. V tem primeru namesto tožbe pošljeta predlog za ločitev. Taksa je tudi tu 66€.
Pri sporazumu morata razdeliti skupno premoženje v obliki notarskega zapisa (če skupno premoženje je). Ta sporazum priložite predlogu za ločitev.
Mnogi tudi pri sporazumni razvezi ravno zaradi te delitve premoženja raje vložijo tožbo, ker potem ne rabijo notarskega zapisa o delitvi premoženja. Ampak če ni premoženja vsekakor predlagam sporazum.
Glede otroka. Če se ne šola ni treba ničesar urejati. Če se šola, pa je potrebno urediti preživnino do 26.leta. V vsakem primeru predlagam, da se obrnete na CSD glede njega, …
Bolj natančno je cel postopek opisan tule: http://www.informiran.si/portal.aspx?content=locitev&showMenu=1&showRightFrame=1
Pozdrav vsem,
ravnokar sem bral vaše odgovore in moram (na žalost) povedat, da v zadnjem letu močno razmišljam glede ločitve. Poročen sem skoraj 5 let, star 29 ona bo 33, imava pa 2 majhna otroka (hčer od 4 in sina od 2 let).
Na žalost se ne moreva dobit v naši skupni poti. Ona še vedno misli in ustraja po svoje, jst pa sem izgubil vsa čustva do nje. Cel čas mi govori da trpi zraven mene, jst pa z krepkimi močmi jo skušam osrečit, vendar na koncu sem ugotovil, da ko osrečim njo sem jst žalosten.
V naši zvezi nisma samo midva kriva, je tudi del moje družine. Zgodba je dolga, lahko pa povem da pri vsemu je bilo krivo foušinja in denar. V zadnjem letu sem skušal samega sebe spremenit v pozitivo, na kar mi je tudi delno uspelo (vsaj naš skupen psiholog-terapevt je to potrdil…), vendar žena je trmasta in se ji nič ne da dopovedat.
Stanovanje imamo v najemu, živimo nad firmo moje ožje družine (kjer sem ne davno od tega še delal, ona še vedno dela). Kar dejansko lastimo je naša skupna firma, kombi katerega imamo na firmi, avto in nekaj imetja kar je bilo vloženga v samo stanovanje. Ona ima še nekaj denarja na banki, s katerim nameravamo širit dejavnost, vendar ni možnosti se srečat niti pri delu z njo.
Kaj in kako bi mi kdo predlagal glede ločitve?
Namreč, enkrat sem že bil pri tem, sem spisal svoje želje kaj hočem (praktično, nisem zahteval veliko, res je bilo ugodno zanjo), vendar, se mi je tolko prijokala, da naj zaradi otrok naredim še zadnje upanje. Stvar je pa tudi v tem, da z njo enkrat se pogovoriš sporazumno, drugič pa je tako furjasta, da imaš občutek, kot da se bo kregala do zadnjega s teboj.
Hvala in pardon, če sem se razpisal.
Pozdravljeni,
jaz vam predlagam ločitev s tožbo (v njen se določijo stiki, preživnina glede otrok). Kak poznan pravnik s področja družinskega prava naj vam sestavi tožbo, plačate takso 66 EUR, greste na povabilo CSD-ja na razgovor, sledi obravnava in zadeva se ponavadi že na prvi obravnavi konča.
Pri sporazumu se morata najprej oba strinjati, taksa 66 EUR, priložiti je potrebno dogovor o razdelitvi skupnega premoženja v notarski obliki, povabljeni na CSD, glavna obravnava, sodišče lahko zavrne sporazum ( ponavadi zaradi neprimernega dogovora glede preživnine)…
lp
Živjo,
probajte se za ločitveni postopek obrniti na odvetnico Nina Šibila