Ločitev in dober odvetnik
Pozdravljeni,
verjetno vas je tukaj precej takih, ki ste se ločevale oz. se ločujete in imate veliko izkušenj.
Zaradi nasilja sem se odločila, da bom tudi jaz naredila ta korak. Zanima me, ali mi lahko katera predlaga kakšnega odvetnika/odvetnico, s katerimi ima dobre izkušnje in se je ta res zavzel za primer in bil na njeni strani in vas ni popolnoma obral denarja?
Iščem pa za območje Celja ali Ljubljane.
Hvala za pomoč!!
Če bi želeli, da je ločitveni postopek čim cenejši (in čim manj boleč), je mediacija veliko cenejša (in hitrejša) od sodišča. Hkrati vama mediacija daje možnost, da se sama dogovorita, kaj in kako bo pri in po ločitvi. Na sodišču pa: tudi če vas odvetnik povsem razume in je “z vami”, bo imel tudi partner odvetnika, ki bo “z njim”. Odločil pa bo sodnik predvsem na podlagi tega, kar bosta povedala odvetnika, vaše izjave ne bodo imele enakovredne teže. Morda se v celem postopku sploh ne bo slišalo/upoštevalo, kar ste vi pretrpeli. Pri mediaciji pa se bo to gotovo slišalo, saj se s partnerjem dogovarjata neposredno. Kako bo potekal pogovor in dogovor s partnerjem, ne skrbite. Mediator(ji) poskrbi(jo), da ima vsak možnost povedati, kar želi in kolikor želi. Če tega doma ne uspete, pri mediaciji boste! Vajin končni dogovor pa ima veljavnost sodne odločbe. Pogoj za mediacijo je samo, da ste pripravljeni priti nanjo, da sta se torej s partnerjem pripravljena pogovarjati, kako pri ločitvi urediti stvari (lastništvo, skrbništvo ipd.) Pobrskajte po spletu za “mediacija”, lahko pogledate tudi na mojo spletno stran http://www.zik.si
Uspela mediacija ne pomeni, da se eden od strank pred sodnico ne more premislit. Tako je bilo v mojem primeru, ko je pred sodnico rekel, da se ne strinja več z mediacijo, ki jo je 1 mesec prej podpisal. Pa je bilo potreba spet vse od začetka in seveda nepotrebni stroški. Se pa morata oba strinjat z mediacijo. Dobro je, da se že prej poskušata uskladiti, ker tudi mediacija ne traja v nedogled.
Ali lahko mediacijo izpeljemo brez najinih odvetnikov? Ker moja odvetnica je nazadnje, ko sem ji predlagala, da bi se želela pogovoriti z možem, rekla, da se ona teh stvari ne bo šla….Za mediacijo se naročiš? Kako dolgo moraš čakati, da prideš na vrsto? Časa (do obravnave na sodišču) je samo še 14 dni.
Seveda lahko pridete v mediacijo brez odvetnikov (je še bolje, ker vam odvetniki ne prigovarjajo, kaj lahko poveste in kaj ne; za dogovor s partnerjem bo gotovo najbolje, če si “vse povesta” – morda prvič v življenju tako iskreno!?). Razumem odvetnico, da se “teh stvari ne gre”, ker ji je mediacija nekakšna konkurenca – če rešimo spor z mediacijo, odvetnice ne potrebujete.
Z mediacijo lahko začnemo takoj. Potrebna je le privolitev vašega partnerja in potem morata oba res priti na dogovorjen termin. Če ste za, se mi javite na spodnje kontakte. Lahko vam pomagam “prepričati” partnerja, da pride raje na mediacijo kot na sodišče…
Še odgovor Mediaciji: Dogovor, do katerega pride v mediaciji, se overi pri notarju in s tem ima težo sodne odločbe. Seveda pa se ga lahko, kot vse, spodbija na sodišču. Če sem vas prav razumel, je pri vas partner najprej privolil v mediacijo, potem pa si premislil. Ja, tudi to se lahko zgodi. Ampak dobremu mediatorju se ne bi smelo. Z izkušnjo/postopkom mediacije so stranke namreč precej bolj zadovoljne kot z izkušnjo/postopkom sodišča. Seveda pa obstajajo izjeme (ki potrjujejo pravilo 🙂
Policijske prepovedi ni več (bilo jo je 60 dni), sedaj je prepoved približevanja in začasno izselitev izrekla sodnica na prvi obravnavi. Koliko časa traja, da pride do prve mediacije? Se to prijaviš na sodišču in čakaš, da dobiš termin? Cene kolikor sem nekje gledala, naj bi bile za družinske zadeve brezplačne, ne vem pa če je to res. Drugače so cene okrog 40, 50 eur/h. Imam prav?
Prepoved približevanja seveda malodane onemogoča “pravo” mediacijo. Obstajajo pa možnosti, ki jih je omenil(a) meuspešna.
luc89, pokličite me (ali pa mi pustite številko v zasebnem sporočilu), da vidiva, kaj bi se dalo v vašem primeru narediti.
Kar se tiče cene mediacije (enourno srečanje) se za fizične osebe gibljejo med 40 in 90 €, odvisno od mediatorja/organizacije in števila udeleženih strank (podatki so s spleta).
Imam zelo podoben primer kot ti – sodna prepoved približevanja, zdaj mi je moral prepustiti hišo za eno leto, v tem času pa naj bi se rešila premoženjska situacija. Mediacije se delajo na sodišču, te so do 3 ure brezplačne. Če se mislita zmenit je to čisto dovolj. Jaz sem vložila vlogo na sodišče, a je trajalo pol leta da je prišlo do srečanja. Pozanimaj se na sodišču, kamor spadaš po stalnem bivališču.
Deja, pa sta se v tem času že ločila? Ker jaz sem že vložila za ločitev…vendar se mi zdi, da odvetnica pritiska name, da bomo na naslednji obravnavi že kar podpisali papirje in bodo razdelili premoženje, kakor se bosta odvetnika dogovorila med sabo. S tem pa seveda ne strinjam…sploh ker je samo premoženje v mojem primeru zelo problematična točka. Odkar se ne strinjam z odvetnico, se je še bolj obrnila proti meni. Hvala za nasvet, se bom pozanimala na sodišču. Bi bila vesela, če bi se lahko še kaj pogovorila s tabo…
Ločena že dve leti, pa se človek ni sprijaznil. Takoj zamenjaj odvetnico, nima se kaj dogovarjat z njegovim odvetnikom, če se ti ne strinjaš! Plačuješ jo ti in ne more se ona odločat namesto tebe kako bo tekel postopek. Lahko postopek glede premoženja celo umakneš in ga ponovno vložiš, ko najdeš primernega odvetnika. Ali še bolje naj on vloži tožbo za razdelitev premoženja.
Pozdravljeni luc89,
žal moderatorji mojega sporočila, v katerem sem vam predlagal, da me pokličete, ker se zdi vaš primer precej zapleten (za mediacijo), niso “spustili skozi”. OK, bom poskusil tukaj napisati (česar iz vašega primera ne poznam, bom pač predvideval):
Če ste že na sodišču, so vam ponudili mediacijo, ki poteka na sodišču. Le-ta včasih (ne bom rekel pogosto) poteka zelo podobno kot “pravdanje”, saj so mediatorji sodniki, odvetniki oz. vsekakor pravniki. Ne vem, kako dolgo boste čakali na to mediacijo (pol leta je zelo, zelo dolgo – sliši se, kot da sodišču ne bi bilo v interesu, da se reši z mediacijo), bo pa na tej mediaciji gotovo pristona vaša odvetnica (tudi če vi ne bi želeli, jo bo “želelo” sodišče – le-to smatra, da morate poznati zakone, da se znate odločiti o svojem premoženju, otrocih ipd.)
Na “izvensodno mediacijo”, ki jo izvajamo “nepravniki”, lahko pridete takoj in brez odvetnice. Pri vas je problem, ker ima mož prepoved približevanja in torej ne moreta sedeti v isti sobi. Verjetno bi bila “preblizu” tudi, če bi bila v sosednjih sobah in bi mediator prenašal sporočila, ali? Tako poteka t.i. ločena mediacija, o kateri je govorila meuspešna.
Ima vaš mož tudi prepoved komunicirati z vami po telefonu? Če ne, lahko izvedemo mediacijo preko telefona/videoklica (lahko je eden/vi ob mediatorju, drugi/mož pa “na drugi strani”; če bi to motilo moža, češ mediator “je z vami”, se lahko povežemo vsi preko telefona/konferenčnega klica).
Zveni kot znanstvena fantastika, vendar je izvedljivo. Najbolj je pomembno, da se slišita vidva in ne, da se pogovarjajo odvetniki namesto vaju… Upam, da to pride do vas…
Pozdravljeni,
soočate se s podobno situacijo, kot se običajno vsak, ki se odloči osebne stvari reševati pred sodiščem in za to še najame odvetnika. Žal ljudje ne vedo, da obstajajo veliko boljše in veliko cenejše poti, kot je sodni spor, saj je mediacija pri nas dokaj nepoznana.
Seveda lahko opravite mediacijo kljub prepovedi približevanja, takšni primeri ne pomenijo kršitve prepovedi, ne za Vas ne za njega.
Mediacijska postopka obstajata dva, in sicer sodna mediacija in izvensodna mediacija. Obe pa lahko sprožite kadarkoli tekom sodnega postopka, za kar se pravda prekine za 3 mesece in se počaka na izid mediacijskega postopka. Izvensodno mediacijo pa lahko sprožite tudi brez kakršnegakoli sodnega postopka, zato je ta pot mnogo cenejša in hitrejša.
Sodišču pridružena mediacija se izvaja samo v primerih, ko so stranke že sprožile sodni postopek, torej že imele stroške z odvetniki in sodiščem, izvaja pa se na sodiščih in je do 3 ure brezplačna oziroma jo plača država. Izvensodno mediacijo pa izvajamo za to usposodbljene mediacijske pisarne, v mojem primeru je urna postavka 50,00 EUR na uro, sicer pa glede cene velja prosti trg. Pri sodni mediaciji boste pač čakali na vrsto, prav tako ne boste vedeli kdo bo mediator, medtem ko izvensodno mediacijo pričnete, ko želite Vi in ko se uskladi termin obeh strani, prav tako se sami odločite kdo želite, da bo mediator za Vašo zadevo.
Na mediacijo lahko pridete brez odvetnika, lahko z njim, kakor želite, se pa lahko tekom mediacije prosto posvetujete s svojim odvetnikom tudi po telefonu. Postopek mediacije je namreč namenjen temu, da svoje zadeve urejate sproščeno, brez pritiskov in strogih pravil, za razliko od sodišča pa lahko poveste kar želite in ne kar Vam dovoli sodnik, prav tako ne čakate več mesecev na obravnavo. Prihranite pa tudi na odvetnikih, saj jih v postopku mediacije ne potrebujete, ker se strani ne napadata, ampak predstavljata svoje interese, nato pa skupaj iščemo možnsti, kako zadevo rešiti tako, da bosta zadovoljni obe strani. To je tudi velika razlika s sodnim postopkom, kjer se spor običajno močno pogolobi in nikakor ne rešuje, o Vašem življenju pa na odloča sodnik.
Glede na to, da ste že sprožili sodni postopek, bo vsak dogovor, ki ga dosežeta v mediaciji, potrjen kot sodna poravnava, zato ni potrebno sklepati notarskega zapisa. Le-ta pride v poštev, če sodni postopek ne teče.
Srečali ste se s težavo, ki je ena od bistvenih razlik med izvensodno mediacijo in sodnim postopkom. Namreč, ko oseba enkrat najame odvetnika in sproži sodni postopek, praviloma izgubi vlogo odločanja o svoji lastni zadevi, izgubi nadzor nad postopkom, medtem ko je mediacija namenjena ravno temu, da obe strani (vodeno s strani mediatorja) konstruktivno rešita svoje zadeve in sta torej aktivni pri reševanju svojih zadev in ne da to prepuščata tuji tretji osebi – sodniku, za njiju pa govorijo odvetniki, ki strani samo še bolj sprejo.
V kolikor se želite ob kavici pogovoriti o Vašem primeru in mediaciji, me brez zadržkov kontaktirajte in se dogovoriva za termin.
Lep pozdrav,
Vesna Gorenjak, univ, dipl. prav., mediatorka
vodja Pravne pisarne Gorenjak
PRAVNA PISARNA GORENJAK
Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, Maribor
[email protected]
gsm: 031 877 355
Moj bivši mož je predlagal zasebno mediacijo glede premoženja.
Čista izguba časa in denarja.
Gospod se je zelo zmedel, ker je bil problem dejansko samo premoženje, glede otrok in preživnine sva bila namreč dogovorjena. Videlo se je, da na to ni bil pripravljen in je mislil, da bomo malce poklepetali o starševstvu in teh zadevah. Glede premoženja, ker pač ni pravnik, nama v bistvu ni mogel nič pomagati, nekaj je kracal na tablo neke zneske in dejstva, potem zmedeno gledal skozi svoja očala, meni se je dobesedno smilil. Ni se izrekel ne tako ne drugače, pravnih podlag itak ni imel za nič oziroma sem mu jaz povedala svojo, bivši svojo … Na koncu sem mu tudi povedala, da to vse skupaj ni bilo nič in da to vse, kar je on napisal na tablo, veva tudi sama. Niti tistih plačanih 60 minut ni mogel zapolniti.
Tudi bivši ni bil zadovoljen z njim, čeprav ga je on izbral in je bila njegova ideja.
Imam pa kolega, ki se je vse dogovoril na sodni mediaciji in je bil zelo zadovoljen. Njegovi bivši ženi kar neki mediator, ki ni pravnik, prav gotovo ne bi mogel dotajčati tega, ker so ji lahko pravi odvetniki in uslužbenci sodišča – ker je pač takšna. Žal pa poznam tudi primere, ko niti sodna mediacija ni prinesla rezultatov in močno dvomim, da bi jih izvensodna. Nekaterih ljudi se pač nič ne prime.
Mediator postaneš po usposabljanju, ki traja nekih 200 ur (osnovno in nadaljnje usposabljanje). Mogoče bi bilo dobro povedati tudi to. Tako kot pri razno raznih terapevtih, ki si ta naziv nadenejo po nekih tečajih, je na mestu zdrava mera skepse in skrajna previdnost pri izbiri prave osebe.
Hvala vsem za mnenja in nasvete. Sem se obrnila na sodišče in dogovorila za sodno mediacijo oz moram poslati podatke, da potem oni sprožijo postopek. Če bo kaj učinka bo, slabše kot je sedaj z mojo odvetnico tako ne more biti. Druge si pa trenutno žal ne morem privoščiti, ker mi je tudi ta bila dodeljena, ko sem zaprosila za brezplačno pravno pomoč. Zaenkrat moje odvetnice tudi nisem seznanila s tem, da bom vložila za mediacijo, saj se mi zdi, da me bo prepričevala, da to ni v redu in naj ne počnem tega. Ali bi jo s tem mogla seznaniti?
Pri nama otroci niso problem, ker so že odrasli…je samo premoženje.
@ nezadovoljna z mediacijo
Kakovostna mediacija se ne meri v poznavanju zakonodaje, pač pa v zadovoljstvu strank. Če sta z možem želela razdeliti premoženje “po črki zakona”, potem mediacija gotovo ni bila prava pot, pač pa odvetniki. Če sta ga pa želela razdeliti tako, da se bosta sama dogovorila, kaj bo kdo imel (in bosta na koncu zadovoljna ne samo z dogovorjenim, pač pa tudi s potjo, po kateri sta do tega prišla), pa je mediacija prava pot. Seveda pa morata najprej vedeti, kaj sploh lahko delita (in kaj ni vajino; če so bili pri deljenem premoženju “v napoto” predniki in družina, bi dober mediator v mediacijo povabil tudi njih, da se izrečejo, kaj bodo s tem premoženjem). Dober mediator bi vaju “peljal” tako daleč, da vaju na koncu zakoni sploh ne bi več zanimali, pač pa bi bila zadovoljna, kako dobro sta se dogovorila. Žal sta zgleda naletela na slabega mediatorja.
200 ur je lahko pač za nekoga veliko, za drugega premalo. Kot piše luc89, nekaterim pravnikom niti cel študij in pravosodni izpit ne pomaga, da so dobri…