Ločitev in deljenje premoženja
.)))))))) za razliko od tebe imam jaz IN poklicno kariero IN družinsko življenje IN še gospodinja sem. :)))))) in za razliko od tebe preživljam DVA otroka, in sebe in še bivšemu dajem nekaj zraven, da cerkne od lakote. :)))))) (pol najbrž en delam za bagatelo, a ne) in mimogrede, jaz sem ločena že 11 let, tko da … ko sem jaz stopala na pot samostojnosti, si ti še zelo verjela v pravljico “za vedno in do konca”. :))))
hej, meni je itak vseeno zate in tvojo situacijo, ni mi pa vseeno, da žališ nas zato, da sama sebe poveličuješ. si pač navadna gospodinja z dvemi froci, nesposobna zaslužit sebi in frocom kruh in streho nad glavo.ampak tudi take morate bit, da določeni skupini moških dvigujete ego in dajete občutek ne zamenljivosti.
če bi ti tvojemu možu tolk pomenila, draga moja, te ne bi zanemarjal in ne bi prišla do točke, ko med vama več nič ni. :)))))
hja, eni imamo že kaj konkretnega za pokazat v življenju, drugi pa razen abstraktnih stvari nič. :))))) sej bo boljš. toča je mimo.
Monica: saj tudi v ZDA ni tko, da kar po defoltu ženske ostajajo doma in jim po ločitvi možje plačujejo preživnine. tistim bogatim mogoče ja, ostala raje je pa zlo podobna nam.
mi gre pa ob takih primerjavah vedno na smeh. sej v indiji se pa sploh poročit ne moreš, če nmaš dote, ki bi jo prinesla v zakon. v muslimanskem svetu moraš bit pa nedolžna. pa? zakaj se pa po tem ne zgledujemo? :)))) aja, to ni več moderno. moderno je bit doma gospodinja z zlato kartico. :))))) pl pa pridemo do “razočaranih gospodinj” – moj po cele dneve v službi, ona pa z vrtnarjem.
V zda zakon že določa preživnino za gospodinjo ampak saj veš,gospodinje so lahko samo tiste katerih mož ima dobro plačo in službo,večina naroda je na robu socialnega propada,tako kot povsod in te dobrostoječe gospodinje dobijo preživnino,drugače pa tam tudi večina žensk dela,vsaj polovični delavni čas,kolikor sem jaz videla ko sem tam študirala večina stremi k samostojnosti,pa pustimo bogataše,ti so zgodba zase,če si bogat ni važno v kateri državi živiš in ni važno kolikokrat seločiš in koliko preživnin plačuješ:)
štajerka definitivno pretirava in res je kot praviš nevem zakaj žali nas ženske,ki same služimo kruh,nevem zakaj primerjava kdo je boljši,slabši ,veliko bolj pomembno je da se skoplje iz težav in še nekaj pozablja,da dokler je stvar sveža vse kaže da bo ok,ampak slej ko prej si bo ustvaril svoje živlenje ob drugi ženske ,morda drugi družini in takrat nikoli neveš kako se lahko obrne,tudi najboljši očetje lahko postanejo najslabši..
varnosti ukrepi zelo priporočljivi 🙂
moja sestra (imam dve, tko da ena izmed njiju) bi se pred leti lahko poročila z američanom. no, tega je že kakih 10 in več let nazaj. bla sta noro zaljubljena in nudil bi ji vse – imel je hišo, varno državno službo, dobila bi kreditno kartico in bila doma, gospodinja. in kaj je naredila? odšla od njega. ni si predstavljala, da bi bilo njeno življenje omejeno na družino / deco, gospodinjstvo in tisto ulico. takrat sem se jaz ravno ločevala in sem jo razumela … jaz sem se ravno postavljalana lastne noge, ona pa je ravno ušla vozičku. danes … sva obe samostojni, imava kaj pokazat in si izbirava partnerje po svojih merilih.
tudi jaz bi moral bit doma. tako je bilo splanirano. on je hodil v tujino, v nekaj letih bi privarčeval za hišo, zemljo je že imel. jaz bi rojevala otroke in skrbela za dom … in potem sem šla. brrr .. sploh si ne predstavljam, da bi stoknila na nekem takem mestu. zame je najbolj normalno da odrasel človek dela, da skrbi zase, da je samostojen, neodvisen in odgovoren. če teh treh lastnosti nima, zame ni odrasel človek.
Ne bom komentirala tvojih nizkotnih besed, Katarina ti je zgoraj zelo lepo napisala. Ne velja samo zate, ampak za premnoge slovenske ženske, ki se pri ločitvi pri 30 ali celo 40 letih, z dvema ali tremi otroki prvič v življenju postavljajo na lastne noge – tiste seveda, ki ne zbežijo nazaj k svojim staršem. Ne mislim samostojnosti v finančnem smislu, ampak življenjsko samostojnost.
Bi te pa rada spomnila na tvoj prvi post: če te kmalu bivši mož tako ceni, zakaj si razmišljala o strupenem odvetniku? Nisi vedela, kako zelo/malo te ceni, ne? Bodi vesela, da boš očitno imela lahek začetek samskega življenja. Kaj vse te še čaka, pa ne veš. Včasih je dobro biti malček ponižen pred življenjem.
Pustite ji veselje no……čas preživnine zanjo bo hitro potekel in takrat bo ona precej trdo udarila ob realna tla……ok….sklenila sta dogovor (brez sodnije, kar je pohvalno)…ampak ta dogovor ima časovno omejitev…..hudo bo….
Odvisno ali govorimo o gospodinjskih delih kot ‘nujno zlo’ ali kot ‘profesija’. Meni so tudi nujno zlo in naredim tako kot ti Katarina – čim manj komplikacij, porazdelitev s partnerjem, tudi jaz ne peglam (razen srajc in česa zlo zmečkanega), kuham čim bolj preprosto in hitro, sesanje večx, generalno čiščenje redko (žal nama ne zlaufa :)))….
Še vseeno pa cenim tiste, ki so ostanejo doma in to počno kot bi šlo za službo. Mislim, da se pri nas celo uradno lahko prijaviš kot gospodinja (pa ne bom trdila)
Štajerka ti pa se tudi lahko izogneš žaljenju. Nismo tu vse enake in čeprav sem sama odrasla, samostojna in sposobna preživljati otroke tudi sama (čeprav sem sedaj z novim partnerjem) – sem mnenja, da ni nič narobe s tistimi, ki ostanejo doma kot gospodinje, sploh če v tem uživajo…
Jaz sem razmišljala, da bi (če bi si finančno lahko privoščila) morda delala na 4 ure – dokler bodo majhni otroci. Bi mi bilo všeč biti z otroci – vendar pa mi gospodinjska dela prav nič ne dišijo, tko da verjetno to ne bi bilo uspešno 😀
Očitno tudi tvoja veza ni obstala, čeprav si bila doma in skrbela za gospodinjstvo. Kaj misliš, da ostale ki so v službi pa doma ne kuhajo, pospravljajo in skrbijo za otroke in celoten dom, pa še študirajo ob delu.
Ne živiš v Ameriki niti Nemčiji, pri nas so zakoni kot so.
Mislim, da se pa večina strinja, da boš pa zdaj morala v službo, razen če boš spet našla nekoga, ki bo skrbel zate in cele dneve garal.
Saj delo navsezadnje ni sramota in tudi v službo je lepo hodit.
Te pa mož nikakor ni dolžan do smrti preživljat, pa če ti je prav ali ne.
a ne, štajerka je pozabila omenit še ves razvit muslimanski svet, kjer moški skrbijo za ženske od A- Ž. pustimo podrobnosti, da jih imajo več in da s kakšno seksajo samo enkrat v njenem življenju, pa da rodijo tolk frocev kolikor se moškim zahoče (in jih narava da) :)))) če bi imela srečo in bi pristala v velkem haremu, ji še gospodinja ne bi bilo treba bit. :))))
Ko sem preletela ta post nisem mogla verjet, koliko zlobe premorejo ene.
Razburjena štajerka prav sta storila in lepo uredila, čestitam vama za tako racionalno odločitev in prav tako za tvoje odlično vzgajanje otroka, res je da je malokatera ženska sposobna tega in oče tvojih dveh je lahko ponosen nate!
Mislim da so njena žaljenja letela na tiste ki so ji skakale v nos in prav ima, zakaj bi si ženska dopustila poniževanja, če ima svoj stil in razmišljanje, ki se zdi tudi meni čisto normalen. Nismo vsi enaki in dobro je tako. Ker sama ne dela, je pač eno delovno mesto več na razpolago, ob današnji brezposelnosti samo pozitivno.
Glede Nemčije povem, da ostane ogromno žensk kjer moški dobro do zelo dobro zaslužijo, so na terenih, doma. Tako kot xena takšne ženske tudi sama spoštujem, ker ostati doma je po lastnem mnenju in presoji težje kot hoditi v službo.
Da ženske mnogokrat v določenih predelih zahoda ostajajo doma ni krivo samo to, da moški dobro zasluži, temveč da vrtci niso sofinansirani od države in se mora za njih plačevati po večini, res visoka vsota.
V NYu npr. privaten vrtec stane tudi več kot $ 4000 mesečno, mislim da je tako tudi v Angliji. Kjer pa moški zasluži toliko in še veliko več, gre ženska mnogokrat delat za lastno zabavo in da ne umre od enoličnosti doma, ne pa zato ker ji je nujno, otroka pa prav tako dajo v vrtec.
Ker večina žensk ni takšnih kot “razburjena štajerka” ki je čas doma porabila za res pravo vzgojo otroka, je vrtec po mojem boljša varianta.
Katarina ker si trenutno najbolj glasna me zanima zakaj si tako pošizila, štajerka ti je lepo povedala kako in kaj, ne vem zakaj se na tak izrecno agresiven način spuščaš v njo. V temi spodaj o dojenčku in višini preživnine si bila zelo glasna ko je šlo za prenizke preživnine in nikjer nisi pisala da naj gre ženska delat, tukaj pa od štajerke to zahtevaš, čeravno ima očitno prav tako otroka mlajšega pod enim letom. Zanimiva so gledanja na ta forum, ker ko piše kakšen moški si ena tistih ki najbolj skoči v moškega, ko pa piše ženska in se ji godi v redu, pa tudi nje ne maraš.
Je pa res to kar je omenila razburjena štajerka, da smo ženske plačevane dosti manj kot naši moški kolegi in če mene kdo kaj vpraša je to dobesedno izničevanje žensk, s katerim se pa srečujemo tudi še vsepovsod drugod. Enako je tisto ko otroci ostanejo pri mamah in vas očetje otrok ne spoštujejo, ker so otroci ko bajagi žensko delo, oz. če kdaj kaj pojamraš se oglasijo, pol pa jih daj meni – ker točno vedo da jih ne boste dale, sposobni imeti sami jih pa tako niso ;).
jaz sem vedno glasna, kadar kdo žali vsevprek, ne glede na to kaj je po poklicu, spolu, narodnosti … če bereš ta forum, bi to lahko vedela. še posebej pa ne maram posploševanja in primerjanja z nečim, kar sploh ne moremo primerjat z nami …
sem zgoraj že vse napisala, se ne bi rada ponavljala. če si brala celo temo si videla, da sem ji ponudila pomoč in da sem se potem od teme distancirala, pa prišla nazaj, ko je kar počez vse popoljuvala.
glede spoštovanja: zakaj se tako obremenjuješ z njm? ti je tolk pomembno, kdo te spoštuje in zakaj te nekdo spoštuje? meni je vseeno kaj si o meni mislim moj ex, zanima pa me mnenje mojih otrok, ki živita z mano.
@joj, joj – hmmmmm
Štajerka ima kot prvo očitno zelo kratek spomin. Tole je napisala, preden sta se z možem dogovorila za preživnino in preden je nesramno žalila Katarino:
“Zakaj sva šla narazen je pa tako, da ga nič ampak prav nič več ni bilo doma, nobene potrebe po pogovoru, sexu, reševanje problemov je bila moja stvar, otroci kot da so sam moji in je tud vedno bolj očital da nič ne delam čeravno sem noči prebedela ob najinem najmlajšem, tako dalje. Počas se je vse krhalo in zdaj je odkrhano, pravi da se ne misli spremenit ali potrudit in da rabi čas zase, da ni druge kar sumim a dobro. Pobudnik za ločitev sem bila jaz on je namesto da bi videl alarmne signale kar sprejel predlog kot dejstvo.”
V nadaljevanju namreč trdi, da jo je mož spoštoval, da sta se skupaj odločila, da je doma, da je cenil njeno delo v gospodinjstvu… Očitno niti ne.
In kako zna biti razburjena Štajerka nizkotna (piše Katarini), ne vem, kje vidiš, da je “lepo” povedala, kako in kaj:
“Ti pa si imela očito doma svinjarijo in nisi niti kuhala, zato je pri tebi kot je in se boriš za tisto ubogo bagatelo. … Ker je oče tvojih otrok ocenil, da nisi ne dobra mati in partnerka. Zato pa jočeš po blogih in forumih o svojem nečednem življenju in vzgoji svojih hčera, ki imata povprečna uspeha. Bolje bi bilo da bi ostala doma in ju, če bi bila seveda sposobna, učila o vsem tem o čemer seveda kot takšna nimaš pojma. Je pa jaka zadeva rodit otroka in komaj čakaš, da ga flikneš raznim babnicam, ki jim je za otroke vseeno, sam pa živiš kot da otrok ni! Sama sem bila odlična varuška če se tako izrazim svojemu prvemu otroku in zdaj bom še drugemu, kar pa ti nikoli ne boš mogla trditi, za tiste 3 ure ko si ju imela čez dan.
…
Še zmeraj si odvisna katarina in celo bolj od mene, odvisna si od tiste preživnine in niti ponosa nimaš! Nič manj nisi odvisna od mene, s tem da mene in moja otroka moj bivši bolj ceni kot tvoja in sta mu vredna več denarja.”
Mislim kako lhko nekatere trdite,da je gospodinjam veliko težje kot zaposlenim ženskam,pa kje vam je logika,ste skregani z matematiko,pa poglejmo:gospodinja ima tri službe-otroci,hiša,mož,zaposlena ženska ima 4 službe -otroci,hiša,mož in firma v kateri dela..
gospodinja ima naslednje skrbi-otroci,mož, hiša skupaj:3
ženska ki je zaposlena ima 5 skrbi hiša,otroci,mož,zatežen šef in finance ali plača,zdaj pa če ste res tolko slabi v matematiki vam bom jaz zračunala:
zaposlena ženska skupna vsota 4+5 je 9
gospodinja 3+3 je 6
pa kje vam je logika ,sej niste resni
pa še enkrat bom ponovila gospodinja gor ali dol,ženska ki ima kaj soli v glavi bo imela svoje fince,ker jutri lahko dec z mlajšo pobegne tako kar čez noč in kdo bo pol colal vse skupaj ..žal taki časi so
Pri matematiki te morm pa mal popravt Monika. Pri zaposleni ženski so skrbi: 1/2 hiše, (mož mnde sam zase zna poskrbet), zatežen šef in finance, 1/2 otroci. To je 3.
In tudi službe nima 4, ampak 1/2 otroci, 1/2 hiša in firma v kateri dela – torej skupaj 2.
Ne vem no – a dejansko podpirate ženske, ki hodijo v službo prav tako kot možje in istočasno SAME skrbijo za vse gospodnijstvo in otroke in dom?! Men so te večje budale kot pa tiste, ki ostanejo doma in skrbijo za vse. Večje budale pa so zato, ker skrbijo za takšnega dedca ob službi!!! Razburjeno štajerko je mož vsaj preživljal, da je delala vse v gospodinjstvu in z vzgojo otrok.
Sicer pa se vsak par krega, da en ni naredil nečesa in drug ni drugega, četudi se v resnici spoštujeta…predvsem kadar sta oba utrujena.
Ja ampak si pozabla na dejstvo da se ločuje,kaj ti pomaga preteklik je preživljal ,če pa lahko vedno živimo samo v sedanjiku in njo čaka tisto drugo,dvomim da kateri ki je ločena pride domov pospravit bajto bivši in otrokom kosilo skuhat ke rje recimo ona popoldne v službi,če ga ima katera takega naj ga še k meni pošlje:)
aja ja pa še to, ja take budale so ženske ko so v zakonu,tako da moja matematika kar drži,to pa utemeljujem z dejsvti in dokazi pejd na starševsega mal prebrat kako kuhajo ,hodijo na šiht,pospravlajo pa mulce pedenajo medtem ko je dec na pivu s kolegi,ker rabi relax :)))))))))))
govorim o tem kako je in ne o tem kako bi moralo biti,žal