Najdi forum

Ločitev, grožnje, otroci

S ženo se ločujeva, imava tudi mladoletne otroke. Glede otrok je že bil sklenjen dogovor na csd pred nekaj meseci – deliva si stroške sproti. Ker je pobudnica za ločitev žena, vloge za ločitev nisem pošiljal naprej, to bo storila ona. Zatika se pri delitvi nepremičnine. Zasledil sem, da se lahko ločiš tudi tako, da lastnino deliš kasneje. Je pa nevzdržno vsak dan bolj, tudi otrokom. In sicer radovedni otroci brskajo, vohljajo, kam gre mami, tudi zvečer in noče povedat. In tako so počasi prišli do spoznanja, da se dobiva z enim v bližini. To je zvedela – da vemo, zdaj meni grozi s posledicami, starejšemu otroku je celo rekla, da me bo na koncu še nekdo u*il. Otroci so prestrašeni, zmerja jih z vohuni. Klical sem na anonimno policijsko številko, pa so mi svetovali, da verjetno ni potrebe po policiji, ker zadeve lahko postanejo še bolj neznosne. Razen, če se bodo grožnje konkretno nadaljevale.

Ženi sem povedal, da jaz pri tem , s kom se dobiva, sedaj nimam kaj oporekat, saj se ločujeva, da pa me ne zanima, kaj bo pri tem tipu doma, ki ima ravno tako družino, a se ne ločuje. Sama zanika to vezo. In očitno je problem v tem, da nočeta, da njegova žena izve. Jaz govoric ne širim dalje, nočem pa, da se mi grozi, še posebej mladoletnim otrokom. Dobesedno jih je strah , da bodo kaj storili meni ali njim. Nimamo pa nadomestne rešitve, da bi se odselili. Kaj predlagate?

Spoštovani,

če bi se kot svetovalec pogovarjal z vami, bi najprej skupaj ocenila za kakšne vrste grožnje gre.

Lahko žena poskuša prisiliti ali na nek način vzgojiti otroke, da se ne sme brskati, vohuniti za mamo. Hkrati pa preko njih doseči, da ji vi z morebitnimi govoricami ne bi naredili škode. V tem primeru bi predlagal pogovor z ženo naj svoje želje pove na ustrezen način. Naj nikoli več otrokom ne omenja, da bo kdo koga ubil, ampak se najprej skupaj kot starša uskladita katero vedenje je otrokom dovoljeno katero pa mogoče ne (recimo brskanje, vohunjenje). In to potem skomunicirata z otroci. Lahko recimo skupaj otroke spodbujata, da namesto vohunjenja direktno vprašajo kar jih zanima. Lahko se pogovorite z ženo tudi, da vam direktno pove kaj želi od vas, ne pa posredno preko groženj otrokom. Dobro bi bilo, da žena pomiri otroke, da jim pojasni, da jih ima rada, da ste vsi varni, tako vi kot oni, da jim pojasni, zakaj se je izrazila na tak način in da jim zagotovi, da tega ne bo več naredila. Če bi nadaljevala z grožnjami, bi veljajo razmisliti, da se dodatno vključijo CSD in policija.

Lahko pa da bi ocenili, da določena nevarnost dejansko obstaja. V tem primeru ste prvi korak že naredili. Nadaljnji koraki pa bi bili ponovno vključitev CSD in policije. Bistveno se mi zdi, da čvrsto zaščitite otroke in sebe pred grožnjami ali celo pred dejansko nevarnostjo. In da tudi žena v naprej ve, da boste tako ravnali.

Glede delitve premoženja, moje izkušnje kažejo, da je koristno, če si oseba v taki situaciji uredi pravno podporo in se potem preko morebitne mediacije najde kompromis, s čimer se bivša partnerja izogneta dolgoletnim bitkam. Pravniki z ustreznimi izkušnjami lahko dobro predvidijo, kakšen bo rezultat na koncu, kakšne pravice ima kdo glede na vse okoliščine. To pa pripomore k hitrejši rešitvi. Seveda gre za težka vprašanja, kdo bo ostal v skupni nepremičnini, kje bodo otroci doma. To je situacija, kjer zakonca ne izbirata med dobro in slabo opcijo, ampak skupaj iščeta tisto, ki bo manj slaba za vse.

Iz vašega zapisa je videti, da v zahtevni situaciji ravnate ustrezno, zrelo in odgovorno do otrok in sebe.

Toliko na tem mestu.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: uros@revitacenter.si url: revitacenter.si

Spoštovani,

Hvala za odgovor. Pogovor žal ni uspešen. V bistvi bi lahko dodal, da se je in se še dogaja popolnoma podobna situacija, kot jo je že opisal nek drug oče

https://med.over.net/forum/tema/totalna-ignoranca-s-strani-partnerke-22514102/

New Report

Close