ločevanje odpadkov – kdo napiše kazen in postopek
Pozdravljeni
Ker živimo v večstanovanjski hiši se rado zgodi, da zaide kakšna “napaka” v mešane odpadke. KO to odpeljejo smetarji gledajo noter v smeti, in ne rečejo ničesar. Kdo lahko ugotovi napačno odložene smeti in kdo napiše kazen na podlagi videnega?
Je eden od 2 smetarjev lahko inšpektor ali so drugi inšpektorji tisti, ki lahko verjamejo smetarjem. Lahko pride do problema – če kakšen mimoidoči vrže steklenico v nepravilno kanto mi nismo krivi, niti tega nismo videli.
Kaj če dobimo kazen – je mogoče ugovarjati in to sprejeti kot opozorilo in nato ograditi, zakleniti kante, ali bomo morali kar takoj plačati kazen, če ugotovijo napako. Kakšne so kazni?
LP K
Pri nas imamo komunalnega inšpektorja. Občasno dela obhod in kontrolira kante, verjetno tudi, če mu smetarji poročajo, da imajo nekje stalno v smeteh tisto, česar tam ne bi smelo biti.
Kazen je verjetno odvisna od občine, mislim, da ni določena na državni ravni. Poglej na spletne strani svoje komunale.
Pri nas najprej dobiš opozorilo in šele naslednjič kazen. Pri nas je bilo na začetku kar divje, pisala sem liste na kanto, opozarjala sosede, ki si niso dali dopovedat, kako deluje sistem – no, dojeli so, ko so dobili kazen. Vsak dan sem hodila kontrolirat, kaj se dogaja s kanto – mislim, sama sebi sem bila že malo nora. Zdaj se je končno uredilo, sem pa vmes enkrat dobila pošiljko od nekih mimoidočih … soseda jih je videla in mi je povedala. Tako da če bi bilo treba, bi njih prijavila dalje.
Sem pa tudi že razmišljala o zaklepanju, ja. A ni noro no?
Nič ni obsedena, samo prestrašena je. S tem ločevanjem smo postali pravi smetarji. Da ne bo pomote, popolnoma zagovarjam ločevanje, samo to gre pa čez mejo. V tržiški občini moraš biti zelo zelo pazljiv. Enkrat se nam je po čiščenju bajte zgodilo, da smo kanto za embalažo povserm napolnili, potlačili, da se je pokrov povsem zaprl. In ker so med embalažo polivinili, kakšna plastenka in podobno, se je pokrov rahlo dvignil – res samo za 2 cm. In hop, dobimo obvestilo na kanti, da kakšen hud prekršek je to, ker je kanta z ODPRTIM (!) pokrovom! Halo??? Isto je dobil sosed, kjer mu pokrov visi dol, ker ima na kanti skoraj enak kup kot v njej. Ja ok, bodo pa dosegli, da bodo ljudje metal spet po gmajnah, al kako, sej se bomo vsi bal kazni.
Imam pa kar nekaj sodelavcev, ki ne ločujejo. V kanto mečejo vse, na vrhu pa vržejo res “prave” smeti – se pravi embalažo ali mešano, ustrezno od kante. Vsak, ki na hitro pogleda, ugotovi, da je vse ok. Šele če bi resnično prišel inšpektor in prebrskal, bi ugotovil, da ne ločujejo.
In če povzamem: manjša je verjetnost, da bodo dobili takega kot tistega, ki skrbno ločuje, potem mu pa nekdo na vrh zabriše kakšno drugo svinjarijo. Ampak mi udarimo po žepu tapridnega. Vedno.
Meniu se zdijo kazni nenormalne. Mi ločujemo.Pri treh otrocih pride v mešane odpadke tudi kdaj kaka stvar, ki bi spadala v kako drugo kanto. Odvoz odpadkov imamo na 14 dni. V tem času “pridelamo” za max. 60l mešanih odpadkov, torej polovico 120l kante. Plačujem za odvoz 120l mešanih odpadkov, ker manjših kant enostavno ni možnosti imet. Mešane odpadke smo zmanjšali za polovico (če primerjam z npr. 2 leti nazaj), odvoz odpadkov plačujemo enako. Sosedi, ki ne kompostirajo doma, plačujejo celo več, kot pred ločevanjem (zaradi odvoza bioloških odpadkov). Namesto, da bi spodbujali ločevanje z nižjimi zneski odvoza, se gremo tudi tu represijo.
Škripam z zobmi in ločujem. Ampak ne zdi se mi pa prav. Pa ne zato, ker si ne bi želela čistega okolja, ampak zato, ker nam to ločevanje potem še svinjsko zaračunajo!
Zakaj ne bi raje šli nazaj na stari sistem in bi na komunali zaposlili še nekaj ljudi, ki so zdaj na zavodu? Bi narod vsaj do služb prišel…
Ostale EU države počasi že opuščajo to prakso, pri nas smo se pa komaj zdaj lotili in mislimo, da držimo boga z jaj*a. Kot ponavadi… Saj je bilo isto z devetletko, bolonjskim sistemom, ipd…
Je še kaj novega v tej banana republiki?
Pri nas zaradi prenapolnjenih kant ne težijo … vsaj zaenkrat ne. Se zgodi, ja, da zadnja vreča že gleda ven, če imam večjo čistko v stanovanju in pač napolnim kanto – odvoz imamo pa na dva tedna.[/quote]
Pri nas je en teden vse nastlano in zabasano naokrog kant, ker enostavno ni več kam zatlačit. Ampak, kje pa naj jaz ta teden, dokler se ne spraznijo kante, hranim vso to embalažo, pa plastenka, pa papir (Ok, papir mi ni problem). Priznam 2x je bilo tako nabito, da ene plastenke nisem stlačila notri. Sem imela poln kufer in vse skupaj zagrabila, šla nazaj (ja, ker kante niso skupaj) in vrgla vse v kanto za mešane. Poln kufer imam te svinjarije. Ogabno je videti, saj zdaj so te kante za ločevanje polne v parih dneh (odvoz na 14 dni), kante za mešane so pa tako ali tako prazne (verjetno edina jaz še kaj vržem notri …). Kant za biološke pa še kar ni in ni … zato mečem v mešane.
Aja, je pa novomeška komunala, vendar npr. eni deli so imeli vse urejeno že dve leti nazaj (npr. bloki), določena naselja pa ???? Težijo pa zaenkrat še ne.
Upam, da čimprej dobiš kazen za nepravilno odloženi kos smeti v tvoje kontejnerčke – pa naj bo to pinta od menzesa ali pa umazana palčka za čiščenje ušes -mimogrede, a veš, v kateri kontejnerček daš uporabljeno (raztranšičano) palčko za čiščenje ušes??Saj veš, bombaž, pa plastika…Isto lahko opišeš še za menzes pinto.
Upam, da čimprej dobiš kazen za nepravilno odloženi kos smeti v tvoje kontejnerčke – pa naj bo to pinta od menzesa ali pa umazana palčka za čiščenje ušes -mimogrede, a veš, v kateri kontejnerček daš uporabljeno (raztranšičano) palčko za čiščenje ušes??Saj veš, bombaž, pa plastika…Isto lahko opišeš še za menzes pinto.[/quote]
Mogoče bodo z DNK ugotavljali čigav je tampon?
Pa še nekaj …v tujini med biološke marsikje ne spada kuhana hrana ipd. (ki le gnije in se v njej redijo ogabni črvi), temveč res pravi biološki odpadki. Pa jajčne lupine? Idioti. Te sploh ne razpadejo…
Vse lepo in prav, sem za ločevanje, a brez prisile, brez terorja, brez groženj.
Pozdravljeni,
nam že nekaj let sosed mirno nosi smeti v naš smetnjak. Dokler nismo začeli ločevati odpadkov, to konec koncev ni bil problem. Sedaj se to še vedno dogaja (kljub prošnjam, naj ne nosi v naš smetnjak), in npr. plastika pristane med biološke odpadke.
Se o takih zadevah pokliče komunalo ali policijo… ? Lepa beseda tu ne zaleže…..
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni,
mene pa zanima nekaj. V kraju kjer delam, poznam človeka, ki dela menda na občini kot inšpektor (nevem natančno kakšen in kaj). V glavnem, danes pride do mene z nekakšno mapo z mojim imenomin noter kopije mojih raztrganih bančnih izpiskov itd….nevem kako in kje je to dobil, slikal ali karkoli, ampak začel je nekaj grozit, da bom dobila kazen 450 e, in da se bom morala zglasiti na uradu, ker da sem odlagala smeti v naravi. Seveda je to največja neumnost, ampak on trdi svoje. Zanima me, zakaj se tukaj sploh gre, če kdo karkoli ve???
Če je kjerkoli dobil moje izpiske, se mi zdi neumno plačevati neko kazen, če nism nič odlagala v naravi.
lp
Ločevanje odpadkov je velik biznis za Jankoviča & co.
Capin iz ozadja izvaja lažno kampanijo groženj o visokih kaznih, če ne ločujete odpadkov.
Pravne podlage za kazni ni nobene. Grožnja s skupinskim kaznovanje je posmeh vsem nerazgledanim postkomunističnim ovcam.
Obstaja samo kazen, če ne ločiš zelo strupenih odpadkov od ostalih. Ugotavljanje tega pa je težko in podjetja še vedno to počnejo med njimi tudi nekdanji nacionalni ponosi..
Pomislite malo: Na hrvaškem dobis 15 centov za plastenko. Tukaj pa moraš vsako leto plačati še dražji odvoz odpadkov pa čeprav jim plastenke, star papir in steklo zastojn sortiraš.
Po TV je reku direktor komunale, da s sortiranjem ljudje privarčujemo samo 1 € na mesec na družino. Torej družina porabi manj kot 7 plastenk na mesec.
Odvoz sortiranih bi moral biti popolnoma brezplačen ali pa celo nam bi morali plačevati za odpadke tako kot to počnejo na Hrvaškem.
Tako nas imajo za norca ta capinska Jankovičeva mafija.
Seveda Jankovič & co na naš račun dobro služijo saj imajo manj stroškov z ločevanjem v podjetjih za reciklažo. Nekateri zaposleni so tam izgubili službo. Tudi reveži, ki so včasih brskali po smeteh so danes še za to prikrajšani. V reciklažnih podjetjih se ločijo prav vsi odpadki in večina gre nazaj v industrijo, biološki pa v umetna gnojila.
Ločujete odpadke samo za POŠTENO PLAČILO (15 centov na plasteko)!