Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Lobulirana cističnaformacija

Lobulirana cističnaformacija

Spoštovani!
Bila na UZ dojk, zaradi pred dvemi leti odkritih fibrocističnih sprememb. Izvid pokaže lobulirano dokaj ostro omejeno pretežno anehogeno formacijo premera 9 mm, brez znakov pretoka, delno septirano in delno bolj hipoehogeno. (nekje sem nekoč prebrala, da septirano in hipoehogeno ni ok). Mamografski izvid izpred enega leta (mešan tip z razpršenimi ostanki žleznega tkiva, znaki za FC displazijo, BIRAD2.
Zdravnica na UZ je rekla, da je potrebno dalje spremljati.
Zanima me vaše mnenje
LP B

Hipoehogena pomeni, da ima omenjena sprememba na UZ drugačne odboje kot ostali predeli dojke, ne pomeni pa to nujno, da je to rak dojke. Potrebno je spremljanje ter po potrebi tudi še dodatna diagnostika. Kot dopolnilno tehniko priporočam metodo BreastScan.

Hvala za odgovor
Kdaj bi bilo smotrno opraviti BreastScan? Takoj zdaj? Izvid UZ je izpred desetih dni, mamografski pa zadnji od lani januarja. Stara sem 45.
LP

Metoda BreastScan spada med funkcionalne metode, kjer s pomočjo izmerjene temperature spremljamo metabolizem celic, se pravi dogajanje znotraj tkiva dojke. Ker je to dopolnjujoča metoda mamografiji ter ultrazvoku, ki spadata med slikovne metode, je smotrno pregled opraviti takoj, ko boste želela in imela možnost za to.
Če imate redno menstruacijo, pridite na pregled v najoptimalnejšem obdobju, to je 5.-12. dan od prvega dne (opozorite sestro na to priporočilo pri naročanju). Če je le možno s sabo prinesite tudi dosedanje izvide.

New Report

Close