Najdi forum

Pozdravljeni!

Poročena sem že 15 let, že nekaj časa se spopadam z ljubosumnostjo.
Možu očitam za zveze iz preteklosti. Kako naj si pomagam?

Hvala!

Draga 123!

Žal si premalo napisala, da bi ti lahko karkoli pametnega svetoval.

Ali te ljubosumnost daje vseh 15 let, ali zgolj zadanja leta? Ali gre za moževa razmerja pred vajino zvezo ali za njegove skoke čez plot v času vajinega zakona? Skratka, napiši kaj več o tem kaj se dogaja med vama, kako na to gledaš ti in kako on, pa bom lažje kaj napisal.

Lepo te pozdravljam.

Brane Krapež Šola čustvene inteligence <http://www.cdk.si/sci>

Pozdravljeni!

Zgolj zadnje leto sem ljubosumna in to ne za skoke čez plot, ampak za razmerja ki jih je imel z drugimi preden me je sploh poznal. Imava 2 otroka.
Tudi mož je ljubosumen (neupravičeno), vendar ugotavljava, da tako ne gre več naprej. V čem je težava? Kako naj si pomagava?

Hvala

Poskusita odrasti in ne komplicirajta si življenja.

Si pa res redkobesedna. No, bom poskusil kaj napisat, verjetno pa bolj ugibat, ker si spet napisala samo nekaj stavkov.

Ljubosumje lahko definiramo kot strah pred izgubo ljubezni in pozornosti nam pomembne osebe, zaradi tretje osebe. O ljubosumju govorimo samo takrat, ko je v igri tudi s tretja oseba, ki predstavlja potencialno nevarnost, zato ker lahko naša ljubljena oseba prične njej posvečati več pozornosti, naklonjenosti in ljubezni kot nam. Več o tej temi si lahko prebereš v knjigi OD ČUSTVENE INTELIGENCE DO MODROSTI SRCA v prispevku z naslovom LJUBOSUMJE – SEBIČNOST ALI LJUBEZEN? Več o knjigi si lahko prebereš na http://www.cdk.si/sci/Od_CI_do_MS.htm

Zdaj pa k tvojemu primeru. Kot kaže sta oba ljubosumna povsem neupravičeno. On, ker ti tako zatrjuješ in jaz nimam nobenega razloga, da ti ne bi verjel; ti pa zato, ker si ljubosumna na ženske, s katerimi je tvoj mož hodil, ko tebe sploh še ni poznal in s katerimi domnevam, da trenutno nima nikakršnih stikov. Dejstvo, da si ti ljubosumna zgolj zadnje leto lahko pomeni, da si se tega vzorca nalezla od moža (seveda, če je on ljubosumen že ves čas vajinega zakona). Če to drži, se mu mogoče na ta način želiš nezavedno maščevati za pretekla leta, lahko pa si preprosto ‘padla not’ v logiko vzorca ljubosumja.

Vedeti morata, da s svojim obnašanjem ta vzorec prenašata na vajina otroka in da si močno grenita življenje in to (pozor!) povsem po nepotrebnem. Zato bosta najverjetneje potrebovala pomoč tretje osebe (svetovalca), ki vam po pomagala priti ven iz tega uničujočega vzorca.

Smer rešitve vajinega odnosa je vsekakor izgradnja medsebojnega zaupanja. To je povsem realen cilj, ki ga bosta dosegla le, če bosta oba ‘zavihala rokave’.

Lepo te pozdravljam,

Brane Krapež Šola čustvene inteligence <http://www.cdk.si/sci>

New Report

Close