Najdi forum

Zdravo
Sem prvič na vašem postu, ker sem do sedaj upala, da se bomo sami rešili iz zagate, vendar ne gre. Naša težava je ljubosumje, ki ga brez razloga dela mati očetu. Vse nas spravlja v obup ter živi v svojih prepričanjih, da ima oče druge ženske, da se z njimi dobiva, ko ga ni doma…. Pred kratkim je celo klicala neko družinsko prijateljico, na katerio je brez veze ljubosumna, in nam naredila pravo sceno. Sedaj sem spoznala, da je mama zrela za psihiatra, potrditev pa mi je prejšnji teden dal tudi na med.over strokovnjak Vanja Rejc.
No vsi se strinjamo s tem, da jo spravimo na neko terapijo, ker drugega izhoda ne vidimo (imate vi kak drug predlog?), ko pa smo zadevo predlagali materi je bil odgovor da smo se vsi obrnili proti njej in bi radi z nje naredili “norca”.
Vprašanje je-kako naj jo spravimo, prepričamo, da obišče terapevta. Vsi, vključno z očetom, (ki je sicer že brez moči za reševanje te problematike, saj se že 20 let ukvarja z njenim ljubosumjem) smo pripravljeni sodelovati.
Svetujte mi prosim, kako naprej. Naj grem k njenemu osebnemu zdravniku in mu razložim situacijo, dobim napotnico…pa potem? Naj jo spravimo k psihiatru s prevaro, da gre ona z očetom tja, ker je njeno mnenje da ga on potrebuje (seveda to ni res!)? Prosim povejte kako izkušnjo.
tokrat neimenovana

Pozdravljeni,

Po mojih izkušnjah je iskrenost vedeno najboljši recept. Seveda pa so načini kako poveš resnico. Pomembno je predvesm, da jo poveš z razumevanjem situacije nekoga drugega, ob enem pa si treden in ne odstopaš od svojih prepričanj. Menim namreč, da pod pretvezo ni smiselno nikogar peljati do zdravnika, saj je vaša mati že tako ali tako preveč sumničava, to pa bi njeno nezaupanje v ljudi še dodatno poglobilo. Čeprav je v stiski, jo je potrebno obravnavit spoštljivo in kot odraslega človeka, ki se lahko sam odloča.
Glede na to, da spravlja v težavo, ne samo svojega moža, temveč še ostale bližnje, razumem vašo skrb in željo po pomoči. Vendar bi vas rada opozorila, da vendarle poskušate obdržati mejo med vami iz težavami vaših staršev.
Sprašujem se o vlogi vašega očeta, kot je slišati, je izčrpan in nima več volje, vendar ker gre za njegov odnos, njegovo ženo, je v prvi vrsti on odgovoren za spremembe.
Otroci smo velikokrat samo blažilci situacij, kar pa pomeni, da samo podaljšujemo problem, saj za konkretne spremebe je velikokrat potreben nekakšen šok, nekaj kar človeka “strezni”.

Upam, da vam je teh nekaj vrstic pomagalo pri uvidu vaše vloge v situaciji.

Lepo vas pozdravljam,

Tanja

New Report

Close