Ljubim te
Pozdravljeni.
rada bi slišala vaše mnenje…
s partnerem sva skupaj dobro leto in pol – pa od njega še nisem slišala te besede. pove mi da me ima rad, vem da me ima ker to tudi kaže z dejanji.
bojim se ga vprašati, kaj ta beseda pomeni njemu, ker se bojim da bom razočarana (včasih pove resnico tako, da boli – ne premisli kako zveni kar je rekel)
vem da ve, kaj si želim slišati – meni to veliko pomeni.
zakaj mu tega ne rečem prva – spet bojim se da bo tiho, da bom razočarana.
in ja vem mogla bi se pogovorit z njemu, pa niti nevem kako začet pogovora.
z njim si predstavlam da si lahko ustvarim družino, res je vse kar si ženska lahko želi – enostavno vem da je problem v meni pa nevem kako se tega znebiti.
help me pleas :/
strahopetka, s tole besedo ljubim mora biti nekaj prekleto narobe, tudi sama je nikoli ne uporabljam, mi je blazno zoprna. Sem že razmišljala, zakaj: tisti mehki lju na začetku potem trdo dol zabije ‘bim’. V vseh drugih jezikih se lepše sliši.
Da je zmeda še večja, nekako velja, da ‘ljubim te’ na intenzivnostni lestvici višje kotira kot ‘rad/a te imam’, kar je čisti nesmisel.
Mislim, da sploh nimaš problema: partner ti svoja čustva izraža z drugačnimi besedami in dejanji, in če mu ‘ljubim te’ ne gre z jezika, to ni razlog za negotovost! :-))
Očitno te ne ljubi. Če bi te, bi ti prihajal nasproti, ne bi bil brezbrižen do tvojih čustev (ko praviš, da kdaj pove kaj precej brezobzirno), možno pa tud, da si ti preobčutljiva in te marsikaj prizadene. Daj nam kak primer, ko pove kaj kar te prizadene.
Jaz z nekom, ki mi po letu in pol niti 1x ne reče, da me ljubi, ne bi bila. Če čutiš, da je to to, potem to tudi poveš. Hlanega partnerja pa res ne potrebujem zraven sebe, bi mi vedno “nekaj” manjkalo. In potem ni več daleš dp (čustvenega) varanja.
Tretje: zakaj sploh vztrajaš z njim, če se ne počutiš ljubljeno?
Problem je samo v tem, da se bojiš slišat resnico in raje živiš v iluziji ali lažeh. Težava je predvsem v tem, da je resnica ves čas pred tabo in jo živiš. Ali si zadovoljna s tem, kar dobiš in doživljaš ob partnerju? Če ja, potem se nimaš česarkoli bat vprašat. Če pa ne, pa se spet nimaš česa bat, ker ti zlagane besede ne bodo prinesle lepšega življenja oziroma odnosa s partnerjem. Vprašanje, ki se sedaj postavlja je, zakaj se bojiš slišat, da morda partner ni to, kar bi ti želela. Že ta vprašanja, ki si jih postavljaš, kažejo na to, da nisi zadovoljna s tem, kar imaš. Kaj torej lahko izgubiš? Slab odnos?
Ne kompliciraj si življenja po nepotrebnem…. vsak je odraščal in so ga vzgajali drugače, eni so bolj čustveno inteligentni, drugi manj….. Meni starši nikoli niso v otroštvu rekli da me imajo radi, niti niso znali tega pokazati, zato sem imela jaz problem že izustiti da imam koga rada…kaj šele da bi rekla ljubim te. S fantom sva skupaj skoraj 12 let in ne vem če lahko na prste ene roke preštejemo kolikokrat sem mu rekla ljubim te…. pa mislim iskreno in ga res ljubim, ampak vedno rečem da ga imam rada in mu to pokažem….. pa si ne predstavljam da bi sedaj seciral moje besede na prafaktorje in iskal probleme tam kjer jih ni…..
Če se človek ne izraža kot ti in še mnogo drugih ni zato z njim nič narobe, ampak ima samo drugačen pogled na te zadeve in je to predvsem normalno!!!! Sploh pa moški, njim že po defoltu te besede ne pomenijo toliko kot ženskam kaj šele da bi se obremenjevali katera sedaj točno kaj pomeni in kaj morajo kdaj reči..Moško mišljenje je bolj preprosto in ne komplicirajo kot me ženske in si po nepotrebnem ne zapletajo življenja…mislijo si pa nekako takole…. “če te ne bi imel rad verjetno ne bi bil s tabo tako dolgo in ni mi potrebno vsak dan povedat da te imam rad ker se od zadnjič ni nič spremenilo”…..
Tako da moj nasvet: Ne kompliciraj in se sprosti, saj je vse ok. Tip svojo ljubezen pač izraža z drugimi besedami kot ti in s tem ni nič narobe. Bodi srečna, da ti jo sploh, saj večina še besed rad te imam ne zna izreči ali pa jim je to samoumevno da ženska ve….Tako da vidiš, da si rojena pod srečno zvezdo!!
Hmmm.
Tak sem jaz. Poročen z bejbo od nekdaj, jasno bila velika ljubezen prvih nekaj let, nato recimo klasična zveza, z mnogo naklonjenosti, milionom skupnih aktivnosti. Skratka, skupaj sva desetletja in še ne tako davno sem jih ob enem prepiru poslušal, da ji pravzaprav še nikoli v življenju nisem rekle ljubim te.
Kaj naj rečem. Res je. Nisem. Najprej po moje zato, ker nisem bil tak, da bi to znal, sem pa seveda pokazal na tisoče načinov. In meni se je zdelo dovolj. Ko je stvar prešla v ustaljeno razmerje nekako ni bilo potrebe. Vsak živi pač na nek svoj način.
Pišem zato: poleti sem se zatreskal v drugo bejbo. Čisto noro. Že mimo, ni panike. Bumbar, sam kriv :). Hočem pa povedati tole: z lahkoto sem ji rekel- ljubim te 🙂 🙂 🙂
Včeraj je že bila malo pozna ura in sem pozabila napisati….
Ni važno kaj človek govori, važno je kaj kaže. Moj mi tudi ne reče ljubim te, včasih rad te imam, ampak pokaže pa koliko mu pomenim…. Ljudje lahko govorijo eno, mislijo drugo, delajo pa tretje….. Meni besede ne bi nič pomenile, pa če tudi bi mi vsak dan rekel LJUBIM TE, če tega ne bi bilo zaznati v dejanjih in ne bi občutila tega…..
Ne vem zakaj zgoraj pišete da je s človekom kaj narobe??? Saj ji reče da jo ima rad in ji to pokaže, kaj še ženska potrebuje??? Zakaj bi moral moški uporabljati besedo LJUBIM TE, da bi bila ona srečna??? Mislim, da ima avtorica problem in sicer PARANOJO ker mislim, da v vsaki stvari vidi problem….
Predlagam kakšen seminar nevrolingvističnega programiranja kjer te bodo naučili, da tako kot ti misliš ni nujno da mislijo tudi drugi in kako se naučiti pogovarjati, da izveš kako razmišlja tvoj partner. Predvsem pa ti priporočam, da zaposliš svoje misli s čim drugim, da ne boš imela časa razmišljat o takšnih bedarijah.
Lej sorry ampak sem šla čez te zadeve pred leti in sem na srečo razčistila in ugotovila, da je problem če ima človek prevč časa ker potem vidi probleme povsod.
nažalost maš prou..mislim da imam res probleme s tem, pa nevem kako naj se tega rešim.
vem da ni on kriv da sem bila razočarana v prteklosti, da niso vsi isti…samo vsakič ko imam 5minut časa preveč začnem razmišljat kok bi me bolel če bi bil z drugo, če bi me zapustu..bla bla bla
te lahko vprašam o kakšnem seminarju to govoriš? kje bi se dalo več zvedeti.
hvala za odgovore 🙂
ps teh svojih strahov in paranoje njemu ne omenjam. no kdaj pa kdaj mu skozi šalo povem, saj nočem da bi dubu narobno predstavo.
hvala za odgovore
Nekdo ki striktno ostaja na svoji poziciji in mi ne hodi nasproti, je nekdo, s katerim ne morem bit skupaj. Če avtorici veliko pomeni beseda “ljubim te” in če jo njen tip zares ljubi, mu to ne bi bilo težko povedat. Saj s tem ko greš ljubljenu osebi nasproti ne izgubljaš sebe in svoje integritete.
Očitno je avtoričin jezik ljubezni verbalen, njegov pa preko dejanj. Če si ne bosta prihaja nasproti, bo vedno eden, ki se bo počutil neizpolnjenega, neljubljenega.
Narobno predstavo bo ravno dobil, ker mu teh strahov ne omenjaš. Človeku se vedno zgodi to, česar se najbolj boji, ker so tudi osebne odločitve takšne, da privedejo do tega. In ravno to ti počneš s tem, ko mu prikrivaš. To je moje mnenje, ne rabiš ga upoštevat.
Meni pa sama beseda “ljubim te” ne pomeni nič, če čutim, da jo oseba pove samo zato, da ima mir pred mano. Naj pojasnim.
1. prvi fant: hodila sva po mestu, se držala za roke, on se pa vsakih nekaj metrov obrne k meni in vpraša: “A me imaš kaj rada? Reci, da me imaš rada”. ali pa, “Kaj si misliš o meni?”.. to se mi je zdelo tako butasto. Saj so moja dejanja govorila o tem, da sem si želela biti z njim, ga prišla čakat na železniško postajo, ko je prišel k meni (bil je iz drugega konca Slovenije).. Verjela sem, da me ima resnično rad, ker mi je non stop govoril, da me ima rad, da me ljubi… a nekega dne mi je kar po telefonu rekel, da je bolje, da greva narazen. Kako ti lahko nekdo, ki ti non stop govori “rad te imam”, “ljubim te”, “rad bi, da se preseliš k meni”… kar tako reče, da te zapušča? Še dobro, da je iz drugega konca Slovenije, da ga več ne vidim in da se niti nisem tako zelo navezala nanj, saj je bila najina zveza kratka.
2. sedanji fant.. redko mi reče, da me ima rad, vendar to vidim, čutim v njegovih očeh, dejanjih… zame bi šel na konec sveta. Ko se me dotakne, čutim bitje njegovega srca, njegovi poljubi so po osmih letih še vedno vroči, seks je super, komunikacija med nama štima…
Sem pa razmišljala, zakaj je sedanjemu fantu težko reči “rad te imam”, “ljubim te”… in sem prišla do ugotovitve, da verjetno zato, ker nikoli v njihovi družini ni videl, da bi oče objel mamo, kaj šele, da bi jo poljubil in verjetno ni zmožen tega in zato tudi od fanta več ne zahtevam, da mi govori, da me ima rad. To preprosto vem.
nažalost maš prou..mislim da imam res probleme s tem, pa nevem kako naj se tega rešim.
vem da ni on kriv da sem bila razočarana v prteklosti, da niso vsi isti…samo vsakič ko imam 5minut časa preveč začnem razmišljat kok bi me bolel če bi bil z drugo, če bi me zapustu..bla bla bla
te lahko vprašam o kakšnem seminarju to govoriš? kje bi se dalo več zvedeti.
hvala za odgovore 🙂
ps teh svojih strahov in paranoje njemu ne omenjam. no kdaj pa kdaj mu skozi šalo povem, saj nočem da bi dubu narobno predstavo.
hvala za odgovore[/quote]
Strahopetka, morda imaš ta problem, da mu svojih želja ne upaš povedat.
Res je, da marsikdo težko izusti besede ljubezni, kar je izvor dogajanj v otroštvu. Toda v procesu zorenja in odraščanja mora to preseči, če si njegov partner tega želi in če do partnerja čuti ljubezen. Pa ne v obliki kot je to opisal Mik54, ker tisto je bila zaljubljenost.
Maja, pišeš, da sta “ljubim te” in “rad te imam” floskuli, ki nič ne pomenita. Morda tebi ne, ker ju ne znaš sprejeti, ker ne verjameš, da je izrečeno, tudi resnično mišljeno.
A tisti, ki verjamemo, si teh besed želimo, so nam pomembne, polepšajo dan, poživijo življenje in plemenitijo partnerstvo. Mnenja sem tudi, da jih izrekamo tako pogosto kot čutimo, da smo si z ljubo osebo še posebno blizu.
Jaz pa si ne predstavjam, da bi morala imeti na pecljih vse čute in loviti signale ljubezni, jih dešifrirati in nikoli biti gotova v to kaj pomenijo. Roko na srce, se je pa ja lažje naučiti rečin ljubim te, kot dešifriranje! Zaprte osebe bi lahko preprosto rekle “rad te imam” in imam težave z izražanjem tega. Vsak partner bi to velikodušno sprejel z razumevanjem.
Nikar pa partnerju ne izražaj besedne ljubezni, če želiš to priznanje na tak način izvabiti od njega. Preprosto mu povej, da to pogrešaš. Tako kot poljubi govorijo, lahko besede poljubljajo!
Imela različna menja…sem malo odrasla. Bil je trenutek, ko sem premagala samo sebe in svojo strahove. In povedala da ljubim kljub temu da sem vedela da imava krizo. Ljubila sem ga in v preteklosti dostikrat nisem znala tega izgovorit in povedat. Nisem dobila rpavega odgovora, nisva več skupaj a borila sem se za ljubezen ki sem jo čutila do njega. Povedala sem mu. Ne glede na vse. A ni vse v besedi…lahko je rad imeti in ljubiti isto…pomembno je kako gledaš človeka…zakaj ga imaš rad, kaj vidiš v njem, kako vidiš prihodnost, zakaj….
Upaj si, zase.
Lepo je če so besede in dejanja usklajena, če pa že moram izbirati, pa izberem dejanja… mi več pomenijo kot besede. Verjemi, ljubljena se lahko počutiš tudi brez te famozne fraze… če se pa ne pa se je tudi pri dejanjih očitno nekaj zataknilo in očitno imaš problem ja,samo ne s tem da ti partner nikoli ne reče ljubim te.